Τη Γάζα θα επισκεφθεί στα τέλη Μαΐου ο τούρκος πρωθυπουργός
Τη Γάζα πρόκειται να επισκεφθεί στο τέλος του επόμενου μήνα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την επίσημη επίσκεψή του στα μέσα Μαΐου στις ΗΠΑ. Η επίσκεψη ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τον Απρίλιο, αλλά αναβλήθηκε κατόπιν αμερικανικού αιτήματος για να μη βαρύνει εκ νέου το κλίμα Τουρκίας-Ισραήλ μετά την συγγνώμη για το Mavi Marmara, σύμφωνα με τα ΜΜΕ της γείτονος.
Τη Γάζα πρόκειται να επισκεφθεί στο τέλος του επόμενου μήνα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την επίσημη επίσκεψή του στα μέσα Μαΐου στις ΗΠΑ.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός θα πήγαινε στην παλαιστιανική περιοχή τον Απρίλιο, αλλά είχε αναβάλει την επίσκεψή του μετά από αμερικανικό αίτημα, σύμφωνα με τα ΜΜΕ της γείτονος.
Μιλώντας την Κυριακή στην Άγκυρα, ο Ερντογάν δεν έδωσε συγκεκριμένη ημερομηνία για την επίσκεψη, λέγοντας μόνο πως θα γίνει «προς το τέλος του Μαΐου». Ο τούρκος πρωθυπουργός θα πάει στην Ουάσινγκτον στις 16 Μαΐου.
Η αμερικανική πλευρά, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν τα τουρκικά ΜΜΕ, ήθελε να αναβληθεί η επίσκεψη του Απριλίου για να μην βαρύνει εκ νέου το κλίμα μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ μετά την συγγνώμη της κυβέρνησης Νετανιάχου για το Mavi Marmara.
Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι είχε συναντηθεί την περασμένη εβδομάδα με τον Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, χωρίς να είναι γνωστό εάν συζητήθηκε το θέμα της επίσκεψης στη Γάζα.
Ο Μπαράκ Ομπάμα μεσολάβησε τον περασμένο μήνα για την επίτευξη του πρώτου βήματος επανασύνδεσης των δύο πρώην συμμάχων, οι σχέσεις των οποίων «πάγωσαν» το 2010 μετά την αιματηρή έφοδο ισραηλινών κομάντο στο πλοίο Mavi Marmara που επεδίωκε να σπάσει τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας.