Παρασκευή 05 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Στη Μόσχα θα μεταβεί ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών

Στη Μόσχα θα μεταβεί ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών

Πρόσκληση να μεταβεί στη Μόσχα τις επόμενες ημέρες έλαβε ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, κάτι που ενδεχομένως θα γίνει λίγο μετά τη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών που ολοκληρώνεται την Παρασκευή. Εξάλλου, συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι θα έχει το απόγευμα της Πέμπτης στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Πρόσκληση να μεταβεί στη Μόσχα τις επόμενες ημέρες έλαβε ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, κάτι που ενδεχομένως θα γίνει λίγο μετά τη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών που ολοκληρώνεται την Παρασκευή.

Στη Μόσχα ο κ. Σαρρής θα συζητήσει το ενδεχόμενο και τους τρόπους συμμετοχής της Ρωσίας στο πρόγραμμα διάσωσης της Κύπρου. Συναφές είναι και το θέμα της παράτασης αποπληρωμής του ρωσικού δανείου των 2,5 δισ. ευρώ, που δόθηκε στην Κύπρο και η μείωση του επιτοκίου του στο 2,5%.

Εξάλλου, συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι θα έχει το απόγευμα της Πέμπτης στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του κ. Βαν Ρομπάι που κοινοποιήθηκε στις υπηρεσίες του Συμβουλίου, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 16:00 τοπική ώρα (17:00 ώρα Ελλάδας), ενώ οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα ξεκινήσουν στις 17:00 τοπική ώρα και θα συνεχιστούν και την επόμενη μέρα.

Επίσης, στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα υπάρξει συνάντηση των ηγετών της Ευρωζώνης, υπό την προεδρία του κ. Βαν Ρομπέι. Με βάση το πρόγραμμα, οι ηγέτες της Ευρωζώνης θα συνεδριάσουν αργά το βράδυ, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της πρώτης ημέρας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Πρόθεση της κυπριακής κυβέρνησης είναι να οριστικοποιηθεί το κυπριακό Μνημόνιο ως την ερχόμενη Δευτέρα, οπότε εκτιμάται ότι θα έχει περατωθεί η διεθνής αξιολόγηση των διαδικασιών αποφυγής του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος στην Κύπρο.

Αυτό ανέφεραν διπλωματικές πηγές τη Δευτέρα από τις Βρυξέλλες οι οποίες εκτιμούσαν πως η συνολική βοήθεια προς την Κύπρο θα πρέπει να είναι της τάξεως των 15 δισ. ευρώ και ότι μια κατ’ αρχήν πολιτική συμφωνία στο πλαίσιο των υπουργών Οικονομίας των χωρών της ευρωζώνης θα μπορούσε να επιτευχθεί την ερχόμενη Παρασκευή.

Στο τραπέζι βρίσκεται πρόταση για ενίσχυση ύψους 2 δισ. ευρώ μέσα από την ανακεφαλοποίηση στις κυπριακές τράπεζες που έχουν έδρα την Ελλάδα, ζήτημα στο οποίο αντιδρά όμως η Τράπεζα της Ελλάδας. Πιθανολογείται ότι τα υπόλοιπα 3 δισ. ευρώ μπορεί να προέλθουν από την εξαγορά και την ανακεφαλοποίηση της Λαϊκής Τράπεζας από τη Ρωσία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 05 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο