Η Ελλάδα κρατά το κλειδί για την έξοδο από την κρίση, λέει ο Όλι Ρεν
«To κλειδί για την έξοδο από την ελληνική κρίση το έχει η ίδια η Ελλάδα», η οποία πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζει το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής που συμφωνήθηκε πρόσφατα, δήλωσε την Παρασκευή, από τις Βρυξέλλες, ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν. Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι τόσο ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι όσο και η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ συμφωνούν ότι δεν υπάρχει λόγος αναθεώρησης του ελληνικού προγράμματος.
«To κλειδί για την έξοδο από την ελληνική κρίση το έχει η ίδια η Ελλάδα», η οποία πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζει το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής που συμφωνήθηκε πρόσφατα, δήλωσε την Παρασκευή, από τις Βρυξέλλες, ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με θέμα τις οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις χώρες της ΕΕ, την περίοδο 2012-2014, ο Όλι Ρεν, ερωτηθείς για την Ελλάδα, απέδωσε τη βαθύτερη από το αναμενόμενο ύφεση της ελληνικής οικονομίας και την υψηλή ανεργία, στην πολιτική αβεβαιότητα που επικρατούσε στη χώρα, καθώς και στα μειονεκτήματα εφαρμογής του προγράμματος, σχετικά με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Αυτή η κατάσταση, σύμφωνα με την επίτροπο, συνέβαλε στο αίσθημα φόβου για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και οδήγησε σε εκκροή κεφαλαίων από τη χώρα.
Επιπλέον, η μείωση της ανάπτυξης στην ΕΕ είχε αρνητικές επιπτώσεις στις ελληνικές εξαγωγές.
Ο Όλι Ρεν συνέχισε λέγοντας ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας το 2009 είχε φτάσει στο 15,6% του ΑΕΠ, με αποτέλεσμα η χώρα να χάσει την πρόσβασή της στις αγορές.
Σε ερώτηση αν το ελληνικό πρόγραμμα χρειάζεται αναθεώρηση, ο κ. Ρεν απάντησε ότι το ελληνικό πρόγραμμα έχει αναθεωρηθεί, βάσει των εξελίξεων, κυρίως σε ό,τι αφορά την ύφεση και υπενθύμισε ότι το χρονοδιάγραμμα για δημοσιονομική προσαρμογή επιμηκύνθηκε κατά δύο επιπλέον χρόνια.
Καταλήγοντας, ο Όλι Ρεν εξέφρασε την πεποίθηση ότι τόσο ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι όσο και η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ συμφωνούν ότι δεν υπάρχει λόγος αναθεώρησης του ελληνικού προγράμματος.
«Το κλειδί της εξόδου από την ελληνική κρίση συνεχίζει να το έχει η Ελλάδα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επίτροπος και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση, η Βουλή, η διοίκηση και οι αρχές της χώρας πρέπει να εφαρμόσουν πλήρως το πρόγραμμα, όπως ακριβώς συμφωνήθηκε πριν από μερικούς μήνες.
Τέλος, σε ότι αφορά τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές, ο κ. Ρεν παρέπεμψε στην επιστολή του προς τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα και μπορεί να αναζητηθεί στην ιστοσελίδα της οικονομικής διέυθυνσης της Επιτροπής.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ισραήλ: «Βαθιά ανησυχία» από Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία και Ιταλία για σχέδιο διεύρυνσης της θανατική ποινής
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Σχέδιο για Αγιο Φως κανονικά το Πάσχα
- Λάρισα: 78χρονος απείλησε οδηγό λεωφορείου με οπλισμένο ψαροντούφεκο
- Γιορτή σήμερα 30 Μαρτίου – Ποιοι γιορτάζουν | Εορτολόγιο
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 30.03.2026]
- Περισσότερους από 1.200 νεκρούς θρηνεί ο Λίβανος – Το Ισραήλ κινείται για την κατοχή του νοτίου μέρους της χώρας
- Σφοδρές αντιδράσεις για την απαγόρευση πρόσβασης στον Πανάγιο Τάφο
- Το Ιράν «στέκεται» στον πόλεμο με όπλο την «οικονομία της αντίστασης»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 30.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/paul-pastourmatzis-36plOdZK_uY-unsplash-315x220.jpg)



![Μέση Ανατολή: Πώς ο πόλεμος μπορεί να πυροδοτήσει παγκόσμια επισιτιστική κρίση [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/06/ot_sithra34-2-300x300.png)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442