Παρασκευή 05 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Καλά «δεμένη» η πρόταση παραπομπής Παπακωνσταντίνου

Καλά «δεμένη» η πρόταση παραπομπής Παπακωνσταντίνου

Με διαδικασίες-εξπρές αναμένεται να κινηθεί η διαδικασία για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής της Βουλής που θα διερευνήσει ενεχόμενες ποινικές ευθύνες του Γιώργου Παπακωνσταντίνου για τη διαγραφή από τη λίστα Λαγκάρντ ονομάτων τριών συγγενικών του προσώπων. Πάντως, η πρόταση παραπομπής είναι διατυπωμένη με τέτοιο τρόπο ώστε δείχνει στον πρώην υπουργό το δρόμο προς το εδώλιο είτε του ειδικού είτε του τακτικού δικαστηρίου. Το απόγευμα ξεκαθαρίζει τη στάση του ο ΣΥΡΙΖΑ που εξετάζει το ενδεχόμενο κατάθεσης δικής του πρότασης για σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

Με διαδικασίες-εξπρές αναμένεται να κινηθεί η διαδικασία για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής της Βουλής που θα διερευνήσει ενεχόμενες ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου για τη διαγραφή από τη λίστα Λαγκάρντ ονομάτων τριών συγγενικών του προσώπων.

Πάντως, το «κατηγορώ» κατά του Γιώργου Παπακωνσταντίνου δείχνει το δρόμο προς το εδώλιο, είτε του ειδικού δικαστηρίου είτε του τακτικού δικαστηρίου. Το κείμενο, που υπογράφουν 71 βουλευτές των συγκυβερνώντων κομμάτων, είναι διατυπωμένο με τέτοιο τρόπο, ώστε να επιτρέπει την παραπομπή σε δίκη ακόμη και στην περίπτωση παραγραφής.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Τα Νέα, την Τετάρτη, μέσα σε οκτώ δακτυλογραφημένες σελίδες το κατηγορητήριο φέρνει ουσιαστικά τον κ. Παπακωνσταντίνου στο δρόμο για το εδώλιο για το κακούργημα της νόθευσης εγγράφου και για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος, χωρίς να ξεκαθαρίζει αν το πρώτο αδίκημα το διέπραξε ή όχι κατά την άσκηση των καθηκόντων του.

Το κλειδί το παραδίδουν στους εκπροσώπους των κομμάτων που θα μετέχουν στην προκαταρκτική επιτροπή.

Στο κεφάλαιο με τίτλο «Νομική βάση» οι βουλευτές δεν περιορίζονται στην επίκληση μόνο της διάταξης εκείνης που οδηγεί σε περίπτωση παραπομπής απευθείας στο Ειδικό Δικαστήριο, αλλά επικαλούνται το άρθρο του νόμου που ορίζει πότε πρώην υπουργοί δικάζονται ως κοινοί παραβάτες του νόμου.

Προστίθεται εξάλλου ότι «στα καθήκοντα της προκαταρκτικής επιτροπής της Βουλής ανήκει η διευκρίνιση και του θέματος της παρέλευσης ή μη της αποσβεστικής προθεσμίας, όπως επίσης και η εκτίμηση αν η συγκεκριμένη πράξη της νόθευσης εγγράφου, που φέρεται να έχει τελέσει ως υπουργός, εντάσσεται στον κύκλο των αρμοδιοτήτων του ή εκφεύγει αυτού».

Αυτό σημαίνει ότι το νήμα της ενδεχόμενης παραπομπής του δεν κόβεται με μια πιθανή απόφαση περί παραγραφής, σε περίπτωση που η Βουλή της μιας ημέρας μεταξύ των δύο πρόσφατων εκλογικών αναμετρήσεων θεωρηθεί τακτική κοινοβουλευτική σύνοδος.

Για να αποφύγει το εδώλιο θα πρέπει να περιμένει το αποτέλεσμα άλλης μιας δικαστικής μάχης, που χαρακτηρίζει «υπουργικό» ή «κοινό» το αδίκημα. Γιατί, αν τελικά κριθεί ότι η νόθευση εγγράφου εκφεύγει των υπουργικών ορίων, τότε ο Γ. Παπακωνσταντίνου θα βρεθεί αντιμέτωπος με τους τακτικούς δικαστές που θα τον ανακρίνουν και θα αποφασίσουν για την ενδεχόμενη παραπομπή του σε δίκη.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Η Καθημερινή, η σχετική πρόταση αναμένεται να συζητηθεί στο διάστημα από 14 έως 18 Ιανουαρίου.

Ο ίδιος ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει αναφέρει σε δήλωσή του ότι η πρόταση παραπομπής του βρίθει ανακριβειών, ότι δεν έχει καμία σχέση με το αδίκημα και πως δεν θα γίνει «η πρόθυμη Ιφιγένεια κανενός».

«Η πρόταση παραπομπής μου σε Προανακριτική Επιτροπή βρίθει ανακριβειών και με θεωρεί εκ προοιμίου ένοχο για αλλοίωση από εμένα ηλεκτρονικών αρχείων που άλλοι είχαν στην κατοχή τους, τους τελευταίους 18 μήνες» ανέφερε.

«Είμαι προφανώς στη διάθεση της Βουλής, η οποία οφείλει να κάνει άμεσα τα πάντα για να ερευνήσει αυτή τη σκευωρία. Δεν έχω τίποτα να κρύψω και δεν θα γίνω η πρόθυμη Ιφιγένεια κανενός» υπογραμμίζει.

Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ

Εντός της ημέρας αναμένεται να ληφθούν οι αποφάσεις για το περιεχόμενο της πρότασης συγκρότησης επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ από τον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ.

Για το θέμα αυτό συνεδριάζει στις 5 μμ η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία θα συμμετέχει το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Κατά πληροφορίες, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ θα κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα και θα βάζει στο στόχαστρο, εκτός του κ. Παπακωνσταντίνου, τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

Δεν αποκλείεται μάλιστα να συμπεριληφθούν και οι Φ. Σαχινίδης και Γ. Στουρνάρας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 05 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο