Παρασκευή 05 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Ενισχύει την αεράμυνά του του Ισραήλ μετά την εισβολή του drone

Ενισχύει την αεράμυνά του του Ισραήλ μετά την εισβολή του drone

Συστοιχίες αντιαεροπορικών πυραύλων Patriot εγκατέστησαν στην περιοχή της Χάιφας τις τελευταίες ώρες οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις μετά την πρωτοφανή για το νότιο τμήμα της χώρας παραβίαση από μη επανδρωμένο αναγνωριστικό αεροσκάφος. Η προέλευση του drone δεν έγινε εξαρχής γνωστή: μπήκε στον εναέριο χώρο του Ισραήλ πετώντας από τη Μεσόγειο αλλά αποκλείστηκε το ενδεχόμενο να προερχόταν από τη Λωρίδα της Γάζας. Είναι πάντως πιθανό να επρόκειτο για ενέργεια της Χεζμπολάχ αλλά επισήμως δεν έχει επιβεβαιωθεί τίποτα.

Συστοιχίες αντιαεροπορικών πυραύλων Patriot εγκατέστησαν στην περιοχή της Χάιφας τις τελευταίες ώρες οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις μετά την πρωτοφανή για το νότιο τμήμα της χώρας παραβίαση από μη επανδρωμένο αναγνωριστικό αεροσκάφος.

Ο εκπρόσωπος του Γενικού Επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ευσταθούν και επιβεβαίωσε ότι «οι Patriot είναι ικανοί να καταρρίψουν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη».

Άλλη πηγή του Γενικού Επιτελείου σχολίασε ανωνύμως ότι οι συστοιχίες μεταφέρονται «εκεί όπου προκύπτει η ανάγκη».

Το Σάββατο ένα μη επανδρωμένο αεροπλάνο είχε φθάσει στα βόρεια της ερήμου Νεγκέβ πριν καταρριφθεί με πύραυλο από μαχητικά αεροσκάφη αρκετά βαθιά στο έδαφος του Ισραήλ.

Η προέλευση του drone δεν έγινε εξαρχής γνωστή: μπήκε στον εναέριο χώρο του Ισραήλ πετώντας από τη Μεσόγειο αλλά αποκλείστηκε το ενδεχόμενο να προερχόταν από τη Λωρίδα της Γάζας.

Είναι πάντως πιθανό να επρόκειτο για ενέργεια της Χεζμπολάχ η οποία στο παρελθόν είχε προχωρήσει σε αποστολές μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο βόρειο Ισραήλ. Επισήμως δεν έχει επιβεβαιωθεί τίποτα.

Από την πλευρά τους Ιρανοί αξιωματούχοι επισήμαναν ότι η αεράμυνα του Ισραήλ έχει κενά, όπως έδειξε το περιστατικό του Σαββάτου.

Προσθέτουν δε ότι το σύστημα Iron Dome (Σιδερένιος Θόλος) το οποίο ανέπτυξε το Ισραήλ από κοινού με τις ΗΠΑ για να προστατευτεί από μικρά βλήματα από τη Λωρίδα της Γάζας ή από τη Χεζμπολάχ δεν κατάφερε να αποδειχτεί αποτελεσματικό.

Πάντως, σημειώνει το Reuters, δεν το σύστημα σχεδιάστηκε για μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 05 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο