Η οικονομική κρίση στην Ευρωζώνη πλήττει (και) το σινεμά
Οι πολίτες χωρών της Ευρωζώνης που πλήττονται από την κρίση πηγαίνουν λιγότερο σινεμά. Αυτό τουλάχιστον δείχνουν στοιχεία που παραθέτει το περιοδικό της βιομηχανίας, Variety. Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία είδαν τις πωλήσεις κινηματογραφικών εισιτηρίων να μειώνονται μέσα στο 2012, ενώ πτώση είχε σημειωθεί και το 2011. Και παρά το γεγονός ότι πολλοί ελπίζουν πως τα μεγάλα καλοκαιρινά μπλοκμπάστερ θα ανατρέψουν το κλίμα, σε αυτές τις χώρες φαίνεται πως κινούνται αρκετά καλά ταινίες που απευθύνονται σε ένα πιο σινεφίλ και μεγαλύτερης ηλικίας κοινό.
Οι πολίτες χωρών της Ευρωζώνης που πλήττονται από την κρίση πηγαίνουν λιγότερο σινεμά. Αυτό τουλάχιστον δείχνουν στοιχεία που παραθέτει το περιοδικό της βιομηχανίας, Variety.
Στην Ιταλία, τα έσοδα του box office μειώθηκαν κατά 12% το 2012 μέχρι τις 10 Ιουνίου. Το 2011 είχε σημειωθεί πτώση 10%.
Στην Ισπανία, μέχρι τις 10 Ιουνίου, τα έσοδα του box-office μειώθηκαν και αυτά κατά 12%, ενώ το 2011 υπήρχε και πάλι πτώση 2,7%.
Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν στοιχεία για το 2012, αλλά το Variety αναφέρει ότι τα έσοδα από τα σινεμά μειώθηκαν κατά 7% το 2011, μετά από πτώση 8% το 2010.
Το πορτογαλικό box office έκανε βουτιά 11% από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο. Το 2011 είχε σημειώσει πτώση 3%.
Στην Ιρλανδία τα έσοδα μειώθηκαν κατά 7%, ενώ είχαν μειωθεί και το 2010 και το 2011.
«Δύο χρόνια πτώσης δεν είναι υγιές φαινόμενο. Στην πραγματικότητα αυτό δεν συμβαίνει πολύ συχνά στα ευρωπαϊκά, ή ακόμα και στο παγκόσμιο box office» δήλωσε ο Ντέιβιντ Χάνκοκ, αναλυτής κινηματογράφου στο IHS Screen Digest.
Αναλυτές εκφράζουν την ελπίδα ότι ταινίες όπως τα Amazing Spiderman και Ice Age 4 θα δώσουν ώθηση στα ταμεία.
Ωστόσο, σε Ισπανία και Ιταλία τα μπλοκμπάστερ του Χόλιγουντ δεν τα πήγαν και τόσο καλά, γεγονός που αποδίδεται στην υψηλή ανεργία σε άτομα ηλικίας κάτω των 25 ετών (βασική πηγή κινηματογραφόφιλων).
Αντιθέτως, αναφέρει το Variety, ταινίες όπως το The Artist, που απευθύνονται σε ένα κοινό μεγαλύτερης ηλικίας, τα πήγαν πολύ καλά στο box office.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Κλειστά ακίνητα: Τέλος χρόνου για τα αποκαλυπτήρια
- Μπενίτεθ: «Πρέπει να προσεγγίσουμε με τη σωστή νοοτροπία τα παιχνίδια – Να μην κάνουμε ανόητα λάθη»
- Αγρότες: Μπλόκο και στις Μικροθήβες – Παρέκαμψαν τα ΜΑΤ και έκλεισαν την Εθνική Οδό – «Δεν κάνουμε βήμα πίσω»
- Νότια Αφρική: Ένοπλοι σκότωσαν 11 άτομα, ανάμεσά τους και ένα 3χρονο παιδί σε ξενώνα
- Ο Μάικλ Τζόρνταν σε νομική μάχη με τη NASCAR
- Άννα Βίσση: Η αποθεωτική πρεμιέρα για τα 10 χρόνια «Hotel Ερμού»



