Κανένα συλλυπητήριο μήνυμα από τη Ρωσία για το θάνατο του Βάτσλαβ Χάβελ
Δύο ημέρες μετά το θάνατο του πρώην προέδρου της Τσεχίας Βάτσλαβ Χάβελ κανένα συλλυπητήριο τηλεγράφημα δεν έχει εκδοθεί μέχρι στιγμής από τη ρωσική ηγεσία παρόλο που πολλοί ηγέτες της Δύσης έχουν αποτίσει ήδη φόρο τιμής στον θανόντα. Ρωσικά μέσα ενημέρωσης εξηγούν ότι η απουσία αντίδρασης εκ μέρους του Ντμίτρι Μεντβέντεφ οφείλεται στην έχθρα του Βάτσλαβ Χάβελ προς το πρόσωπο του Ρώσου πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Χάβελ είχε χαρακτηρίσει «νέο τύπο δικτατορίας» την εποχή Πούτιν που άρχισε το 2000.
Δύο ημέρες μετά το θάνατο του πρώην προέδρου της Τσεχίας Βάτσλαβ Χάβελ κανένα συλλυπητήριο τηλεγράφημα δεν έχει εκδοθεί μέχρι στιγμής από τη ρωσική ηγεσία παρόλο που πολλοί ηγέτες της Δύσης έχουν αποτίσει ήδη φόρο τιμής στον θανόντα.
Ρωσικά μέσα ενημέρωσης εξηγούν ότι η απουσία αντίδρασης εκ μέρους του Ντμίτρι Μεντβέντεφ οφείλεται στην έχθρα του Βάτσλαβ Χάβελ προς το πρόσωπο του Ρώσου πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ο Χάβελ είχε χαρακτηρίσει «νέο τύπο δικτατορίας» την εποχή Πούτιν που άρχισε το 2000 με τις δύο προεδρικές του θητείες.
Υπό την πίεση του Χάβελ, ο ιδιωτικός γερμανικός σύλλογος Werkstatt Deutschland ματαίωσε τον Ιούλιο την απονομή στον Πούτιν του βραβείου Quadriga, με το οποίο τιμώνται προσωπικότητες για τις «προσπάθειές τους για το δημόσιο καλό», από το χώρο της πολιτικής, της κοινωνίας, του πολιτισμού που με τη δράση τους αποτελούν πρότυπα για τη Γερμανία και την Ευρώπη.
Την ώρα που πολλοί αρχηγοί κρατών και προσωπικότητες αναμένονται στην κηδεία του Χάβελ την Παρασκευή, στην Πράγα, όπως ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, η υπηρεσία Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι «δεν είναι σε θέση να πει ποιος θα εκπροσωπήσει τη Ρωσία» στην τελετή.
Τη Δευτέρα ο πρώην σοβιετικός πρόεδρος Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και ο φιλελεύθερος Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι, ιστορική μορφή της ρωσικής αντιπολίτευσης, απέτισαν φόρο τιμής στον Χάβελ, ο οποίος πέθανε την Κυριακή σε ηλικία 75 ετών.
Δεκάδες Ρώσοι μετέβησαν στην πρεσβεία της Τσεχίας στη Μόσχα για να υπογράψουν στο βιβλίο συλλυπητηρίων κι ορισμένοι άφηναν λίγα λουλούδια, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της πρεσβείας.
«Τη Δευτέρα, η πρεσβεία της Ρωσίας στην Πράγα διαβίβασε ένα συλλυπητήριο μήνυμα της Ομοσπονδίας της Ρωσίας στον πρόεδρο της Τσεχίας Βάτσλαβ Κλάους» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Αλεξάντρ Λουκατσέβιτς.
«Το μήνυμα διαβιβάστηκε εκ μέρους της ρωσικής ηγεσίας» περιορίστηκε να πει ο εκπρόσωπος της ρωσικής πρεσβείας στην Πράγα Βλαντίμιρ Φιοντόροφ, χωρίς άλλη διευκρίνιση.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- AI: Τι πρέπει να μάθουμε στα παιδιά για να είναι έτοιμα για ένα μέλλον που διαμορφώνεται απ’την τεχνητή νοημοσύνη;
- Το νεότερα για τον Μιρτσέα Λουτσέσκου: «Θα εξεταστεί η εγκατάσταση συστήματος καρδιακής υποβοήθησης»
- Οι προτάσεις του ΔΝΤ για το στεγαστικό: Βάλτε φόρο στα άδεια σπίτια, χτίστε κοινωνικές κατοικίες
- Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Το «γαλλικό κλειδί» στην «σκουριασμένη» κλειδαριά της κυβέρνησης
- Ενοίκια: Τα σημεία «κλειδιά» για το Ε2
- Αντισημιτισμός vs Ακτιβισμός: Πώς η Βρετανία παγιδεύτηκε ανάμεσα στον Κάνιε και τη Γάζα
- «Δέματα Αγάπης» από την Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας
- Greek Economy Growth Forecast Cut to 1.9% for 2026
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 06.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/aziz-acharki-jJbMgASm6l4-unsplash-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442