Με ονομαστική ψηφοφορία την Παρασκευή η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης
Αναβάλλεται η προγραμματισμένη για την Τρίτη προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, σχετικά με τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, μετά την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης θα αρχίσει την Τετάρτη και θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Παρασκευή με την σχετική ονομαστική ψηφοφορία.
Την Τετάρτη θα αρχίσει στη Βουλή η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή τα μεσάνυχτα με ονομαστική ψηφοφορία.
Ο πρωθυπουργός, αμέσως μετά την αναγγελία του στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, υπέβαλε στον πρόεδρο του Κοινοβουλίου την πρόταση για ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.
Κατόπιν τούτου, ο προεδρεύων αντιπρόεδρος της Βουλής Γρ. Νιώτης ανακοίνωσε την διακοπή των εργασιών της Ολομέλειας, οι οποίες θα ξεκινήσουν εκ νέου έπειτα από δύο ημέρες, όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό.
Ως εκ τούτου ματαιώνεται η ενημέρωση του πρωθυπουργού για την σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών την Τρίτη.
Σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής η κυβέρνηση μπορεί οποτεδήποτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης με γραπτή ή προφορική δήλωση του πρωθυπουργού στη Βουλή που εγγράφεται σε ειδική ημερήσια διάταξη.
Η συζήτηση είναι τριήμερη, ανοίγει με ομιλία του πρωθυπουργού και ολοκληρώνεται με ονομαστική ψηφοφορία το αργότερο στις 12 τα μεσάνυχτα της τρίτης ημέρας.
Στη συζήτηση μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, οι υπουργοί και υφυπουργοί και οι βουλευτές όλων των κομμάτων οι οποίοι θα εγγραφούν στον κατάλογο των ομιλητών.
Η κυβέρνηση για να θεωρηθεί ότι απολαμβάνει την εμπιστοσύνης της Βουλής θα πρέπει να λάβει την στήριξη της απόλυτης πλειοψηφίας των παρόντων βουλευτών, η οποία όμως δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 120 βουλευτών.