Ανησυχεί το Συμβούλιο της Ευρώπης για την κατάσταση στο βόρειο Κόσοβο
Ανησυχία για την κλιμάκωση της έντασης στο βόρειο Κόσοβο εκφράζει η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, ζητώντας τη διεξαγωγή επείγουσας και αντικειμενικής έρευνας για τα πρόσφατα επεισόδια στα διοικητικά σύνορα με τη Σερβία. Βελιγράδι και Πρίστινα καλούνται να επιστρέψουν άμεσα στο διάλογο στο ψήφισμα που υιοθετήθηκε σε έκτακτη συνεδρίαση στο Στρασβούργο για την κατάσταση στα Βαλκάνια. Στο στόχαστρο Σέρβων χάκερ βρέθηκε, εν τω μεταξύ, ο δικτυακός τόπος της Eulex με την ανάρτηση του μηνύματος «το Κόσοβο δεν είναι Σερβία».
Ανησυχία για την κλιμάκωση της έντασης στο βόρειο Κόσοβο εκφράζει η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, ζητώντας τη διεξαγωγή επείγουσας και αντικειμενικής έρευνας για τα πρόσφατα επεισόδια στα διοικητικά σύνορα με τη Σερβία. Βελιγράδι και Πρίστινα καλούνται να επιστρέψουν άμεσα στο διάλογο στο ψήφισμα που υιοθετήθηκε σε έκτακτη συνεδρίαση στο Στρασβούργο για την κατάσταση στα Βαλκάνια.
Στο στόχαστρο Σέρβων χάκερ βρέθηκε, εν τω μεταξύ, ο δικτυακός τόπος της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κόσοβο (Eulex). Οι χάκερ άφησαν το μήνυμα «Το Κόσοβο δεν είναι Σερβία», λέγοντας ότι αποτελεί απάντηση στους ισχυρισμούς της Eulex ότι τηρεί ουδέτερη στάση στο θέμα του καθεστώτος του Κοσόβου, ενώ ευνοεί την αλβανική πλευρά.
Στο ψήφισμα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης εκφράζεται ανησυχία για την κλιμάκωση της έντασης στο βόρειο Κόσοβο και τονίζεται ότι οι βίαιες συγκρούσεις στα σημεία ελέγχου που οδήγησαν στο θάνατο ενός ανθρώπου το καλοκαίρι και τα πρόσφατα επεισόδια στη διάβαση Γιάρνιε εμποδίζουν την πρόοδο στο διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας, που διεξάγεται με τη διαμεσολάβηση της ΕΕ.
Βελιγράδι και Πρίστινα καλούνται να ξαναρχίσουν το διάλογο για όλα τα εκκρεμή ζητήματα με πνεύμα συνεργασίας και συμφιλίωσης, συμπεριλαμβανομένης και της κατάστασης στο βόρειο Κόσοβο.
Οι πολίτες στο βόρειο Κόσοβο καλούνται να συνεργαστούν χωρίς καθυστέρηση και με εποικοδομητικό τρόπο με την ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ (KFOR), την αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Eulex), και οι αρχές στην Πρίστινα καλούνται να απαντήσουν θετικά και με ευαισθησία στις νόμιμες ανησυχίες των μειονοτήτων.
Με το ψήφισμα, που υιοθετήθηκε κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης, ζητείται από την Επιτροπή Προέδρων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης να εξετάσει την οργάνωση αποστολής στην περιοχή για να εντατικοποιήσει το διάλογο και να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της έντασης.
* Με το ψήφισμα, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης εκφράζει επίσης ανησυχία για την κατάσταση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η οποία έναν χρόνο μετά τις γενικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2010 δεν έχει ακόμη κεντρική κυβέρνηση και τονίζει ότι πρόκειται για την πιο μακρόχρονη πολιτική κρίση στη χώρα από το τέλος του πολέμου, το 1995.
Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης στο ψήφισμά της αναφέρεται και στην κατάσταση στην Αλβανία, χαιρετίζοντας το γεγονός ότι οι δημοτικές εκλογές του 2011 ολοκληρώθηκαν επίσημα και την αποδοχή του αποτελέσματός τους από όλους τους Αλβανούς ψηφοφόρους.
Επισημαίνει ότι λαμβάνει υπόψη τη δέσμευση του αρχηγού του Σοσιαλιστικού Κόμματος ότι θα σταματήσει την αποχή από τις εργασίες του Κοινοβουλίου και ενθαρρύνει όλα τα κόμματα να ενισχύσουν την εσωτερική δημοκρατική λειτουργία, να συνεργαστούν για την εξομάλυνση της πολιτικής κατάστασης και να αρχίσουν διάλογο για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να υλοποιηθούν.