Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Γιώργος Νταλάρας – Ελένη Αρβελέρ

Γιώργος Νταλάρας – Ελένη Αρβελέρ

Η ιστορικός και ποιήτρια Ελένη Αρβελέρ και ο Γιώργος Νταλάρας «συστήνουν» το Βυζάντιο στον Πειραιά (10/10/011) Τη Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου, η εξέχουσα Βυζαντινολόγος, Πανεπιστημιακός και Ιστορικός, Ελένη Αρβελέρ και ο Γιώργος Νταλάρας, συστήνουν το Βυζάντιο στον Πειραιά, στη σκηνή του PassPort. Ο Γιώργος Νταλάρας θα ερμηνεύσει στο πρώτο μέρος, συνοδεία ορχήστρας, ποιήματά της Ελένης Αρβελέρ, […]

Η ιστορικός και ποιήτρια Ελένη Αρβελέρ και ο Γιώργος Νταλάρας «συστήνουν» το Βυζάντιο στον Πειραιά (10/10/011)
Τη Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου, η εξέχουσα Βυζαντινολόγος, Πανεπιστημιακός και Ιστορικός, Ελένη Αρβελέρ και ο Γιώργος Νταλάρας, συστήνουν το Βυζάντιο στον Πειραιά, στη σκηνή του PassPort.
Ο Γιώργος Νταλάρας θα ερμηνεύσει στο πρώτο μέρος, συνοδεία ορχήστρας, ποιήματά της Ελένης Αρβελέρ, από το βιβλίο της «Τo Aγνωστο Βυζάντιο» (Εκδόσεις ΕΡΜΗΣ), μελοποιημένα από το συνθέτη Νίκο Πλάτανο ο οποίος θα τους συνοδεύσει στο πιάνο μαζί με μια ομάδα εκλεκτών μουσικών.
Η Ελένη Αρβελέρ μιλά για την άγνωστες πτυχές της ιστορίας του Βυζαντίου που βρίσκονται στο περιθώριο της ιστορικής μνήμης, συνομιλώντας επί σκηνής με τη σκηνοθέτρια Μέμη Σπυράτου, η οποία θα διαβάσει ποιήματά της.

Η συνεύρεση αυτών των ανθρώπων πηγαίνει αρκετά χρόνια πίσω, όταν στο Θέατρο REX στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αγών της 5ης Διεθνούς Συνάντησης Αρχαιολογικής Ταινίας του Μεσογειακού Χώρου, ο Γιώργος Νταλάρας, ενισχύοντας τους σκοπούς του, ερμήνευσε για πρώτη φορά αυτά τα τραγούδια σε σκηνοθεσία Μέμης Σπυράτου.
Στη συνέχεια όταν ολοκληρώθηκε η μελοποίηση των ποιημάτων παρουσιάστηκε σε μια συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Σήμερα θεωρώντας αυτά τα τραγούδια ιδιαιτέρως επίκαιρα, τα παρουσιάζουν σε νέα διασκευή με ακουστικό ήχο.

Συμμετέχουν οι τραγουδιστές Νεφέλη Κουρή και Νίκος Χαλδαιάκης, οι οποίοι θα ερμηνεύσουν μελοποιημένα τραγούδια Τούρκων ποιητών, συνθέσεις του Νίκου Πλάτανου, καθώς και ελληνικά παραδοσιακά και έντεχνα.

Ως τραγούδια, με εξάγγελο-αγγελιοφόρο τον Γιώργο Νταλάρα, γίνονται ένα πρωτότυπο μάθημα «της απόκρυφης ιστορίας» του Βυζαντίου.

Τραγούδια, μικρές προσωπικές καταθέσεις που στέκονται δίπλα στον απανταχού άνθρωπο, συμπάσχουν και συμπορεύονται κυρίως όμως αντιστέκονται στην μισαλλοδοξία, την εμπάθεια ή την παράταξη αποκαλύπτοντάς μας το Άγνωστο Βυζάντιο και την «απόκρυφη ιστορία του».

Έναρξη προγράμματος: 20:30 – Τιμή εισόδου: 10 € με ποτό

Νταλάρας Γιώργος

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο