Παρασκευή 05 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Δυσανασχετεί με τον συνασπισμό της Μέρκελ το 83% των Γερμανών

Δυσανασχετεί με τον συνασπισμό της Μέρκελ το 83% των Γερμανών

Το 83% των Γερμανών είναι δυσαρεστημένοι με τον κυβερνητικό συνασπισμό υπό την Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με το εκλογικό βαρόμετρο του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων FORSA για λογαριασμό του περιοδικού Stern και του δικτύου RTL. Οι συγκυβερνώντες Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) του Φίλιπ Ρέσλερ βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση με 3%, οι Πράσινοι ανεβαίνουν στο 20%, οι Σοσιαλδημοκράτες λαμβάνουν 28%, οι Χριστιανοδημοκράτες 31% και η Αριστερά 9%.

Το 83% των Γερμανών είναι δυσαρεστημένοι με τον κυβερνητικό συνασπισμό υπό την Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με το εκλογικό βαρόμετρο του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων FORSA για λογαριασμό του περιοδικού Stern και του δικτύου RTL.

Οι συγκυβερνώντες Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) του Φίλιπ Ρέσλερ βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση με 3%, οι Πράσινοι ανεβαίνουν στο 20%, οι Σοσιαλδημοκράτες λαμβάνουν 28%, οι Χριστιανοδημοκράτες 31% και η Αριστερά 9%.

Ο επικεφαλής της FORSA Μάνφρεντ Γκίλνερ πιστεύει ότι το FDP δεν μπορεί να σωθεί.

«Η αλλαγή στην ηγεσία του κόμματος δεν έφερε αποτέλεσμα, όπως δείχνουν τώρα και οι εκλογές στο Βερολίνο. Μόνο ένας στους 100 ψηφοφόρους ψήφισε το FDP», αναφέρει μιλώντας στο STERN.

Αλλά δεν ευθύνεται μόνο η ευρωσκεπτικιστική πορεία του αντικαγκελάριου και προέδρου του FDP, Φίλιπ Ρέσλερ, για το άσχημο εκλογικό αποτέλεσμα του κόμματός του, σημειώνει.

«Το 2009 τα μεσαία στρώματα ψήφισαν το FDP, επειδή υποσχέθηκε μείωση της γραφειοκρατίας. Αλλά το κόμμα δεν έκανε τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση» δήλωσε ο Γκίλνερ.

Γι’ αυτό το λόγο περισσότεροι από τους μισούς Γερμανούς (54%) θεωρούν ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός των Χριστιανοδημοκρατών και του FDP θα κρατήσει το πολύ για άλλους 24 μήνες, μέχρι τις εκλογές το φθινόπωρο του 2013.

Μάλιστα υπάρχει μεγάλος σκεπτικισμός και στους ίδιους τους υποστηρικτές του συνασπισμού: 33% των ψηφοφόρων των Χριστιανοδημοκρατών φοβούνται μία πρόωρη διάλυση, ενώ το ποσοστό αυτό για το FDP βρίσκεται στο 37%.

Αλλά και οι διαφωνίες εντός του κυβερνητικού συνασπισμού για τη διασφάλιση της σταθερότητας του ευρώ και την οικονομική πολιτική εκφράζονται με άσχημα ποσοστά.

Τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων είναι δυσαρεστημένοι με τις επιδόσεις σε αυτούς τους δύο τομείς. Αν οι Γερμανοί μπορούσαν να δώσουν σχολικούς βαθμούς στην κυβέρνηση , αυτή θα έπαιρνε κατά μέσο όρο μόνο ένα 3,9, με άριστα το 1 («ικανοποιητικά», μόλις πάνω από τη βάση).

Σε περίπτωση που προκαλείτο ρήξη στον μαυρο-κίτρινο συνασπισμό, το 70% των Γερμανών θα επιθυμούσε πρόωρες εκλογές, ενώ μόνο 24% θα ψήφιζε υπέρ αλλαγής του κυβερνητικού εταίρου σε αυτή την περίπτωση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 05 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο