Ημέρες του 2008 στη Γουόλ Στριτ, βουτιά των αγορών σε χαμηλά ετών
Το σοκ της αμερικανικής υποβάθμισης από τη Standard & Poor's έφερε εικόνες του 2008 στη Γουόλ Στριτ. Παρά τους καθησυχαστικούς τόνους που υιοθέτησε στο διάγγελμά του ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο Dοw Jones έχασε περισσότερες από 620 μονάδες και υποχώρησε κάτω από το ψυχολογικό όριο των 11.000 μονάδων. Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η πτώση στους υπόλοιπους δείκτες της Νέας Υόρκης, ενώ νωρίτερα ισχυρή υποχώρηση υπήρξε και στις ευρωπαϊκές αγορές. Το ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε για πρώτη φορά εδώ και 14 χρόνια κάτω από τις 1.000 μονάδες.
Το σοκ της αμερικανικής υποβάθμισης από τη Standard & Poor’s έφερε εικόνες του 2008 στη Γουόλ Στριτ, με τον Dοw Jones να χάνει 628,1 μονάδες, καταγράφοντας πτώση 5,49%, και υποχώρησε κάτω από το ψυχολογικό όριο των 11.000 μονάδων, στις 10.816,51.
Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η υποχώρηση για τους άλλους βασικούς δείκτες στην Νέα Υόρκη: Ο Nasdaq έκανε «βουτιά» 6,90% στις 2.357,69 μονάδες και ο S&P500 κατέγραψε πτώση 6,66% στις 1.119,66 μονάδες.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη υποχώρηση των δεικτών από το Νοέμβριο του 2008.
Οι τραπεζικές μετοχές ήταν από τις πρωταγωνίστριες της πτώσης, όπως εκείνες της Bank of America (-18%), Citigroup (-15,2%), Morgan Stanley (-13,6%), Goldman Sachs (-6%).
Το κλίμα στη Γουόλ Στριτ δεν κατάφεραν να αντιστρέψουν οι καθησυχαστικοί τόνοι του διαγγέλματος του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.
«Ό,τι και αν πει κάποιος οίκος αξιολόγησης για την πιστοληπτική ικανότητά μας, πάντα ήμασταν και πάντα θα είμαστε μία χώρα ΑΑΑ», διαμήνυσε ο Ομπάμα στην πρώτη του τοποθέτηση μετά την υποβάθμιση από την Standard & Poor’s.
Μετά το διάγγελμα, ο Dοw Jones είχε βρεθεί στις 10.958,30 μονάδες με -4,25%, ενώ ιδιαίτερα στον ευρύτερο S&P500 ούτε μία μετοχή δεν ήταν στο πράσινο.
Νωρίτερα ισχυρή υποχώρηση και μαζικό sell-off υπήρξε και στις ευρωπαϊκές αγορές.
Μεγάλες απώλειες κατέγραψε ο δείκτης DAX του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης, που έπεσε κάτω από τις 6.000 μονάδες, καταγράφοντας πτώση 5,02%. Βουτιά 4,65% για τον CAC 40 στο Παρίσι, πτώση 3,4% για τον FTSE100 στο Λονδίνο.
Στην Ελλάδα, οι αισθητές απώλειες των τραπεζών και εταιριών blue chip οδήγησαν σε νέα βουτιά στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Ο γενικός δείκτης κατέγραψε απώλειες 6,0% κλείνοντας στις 998,24 μονάδες, κάτω από το ψυχολογικό όριο των 1.000 μονάδων για πρώτη φορά μετά τον Ιανουάριο του 1997.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προχώρησε σε απαγόρευση ανοιχτών πωλήσεων για δύο μήνες, σε μία προσπάθεια να συγκρατήσει την έντονη μεταβλητότητα των τελευταίων ημερών.
Νέο ρεκόρ κατέγραψε ο χρυσός στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, υπερβαίνοντας τα 1.700 δολάρια ανά ουγγιά για πρώτη φορά, εξαιτίας της θέσης του ως ασφαλούς καταφυγίου για τους επενδυτές.
Η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ έχασε 5,57 δολ. (περίπου -5%), πέφτοντας στα 103,74 δολ. το βαρέλι λίγο πριν το κλείσιμο της αγοράς στη Νέα Υόρκη.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- «Η Παρί Σεν Ζερμέν θέλει τον Καρέτσα – Ο Λουίς Ενρίκε παρακολουθεί στενά την περίπτωση του»
- Προθεσμία για την Τρίτη πήρε ο γιος της Ελένης Παπαδοπούλου – Τα ευρήματα που «έδεσαν» την υπόθεση
- Στεγαστική κρίση: Τα… «άσφαιρα» μέτρα, η φωτιά στα υλικά και τα σπίτια που μίκρυναν – Ο Γολγοθάς ενός ενοικιαστή
- Θέατρα: Κλειστά το Σάββατο 27 Δεκεμβρίου, λόγω απεργίας του Σ.Ε.Η
- Εφιαλτική νύχτα των Χριστουγέννων για μια γυναίκα στην Αταλάντη – Σκύλος τη δάγκωσε και της έκοψε δύο δάχτυλα
- Γαύδος: Διάσωση 361 αλλοδαπών από το Λιμενικό
- «Κινείται για τον Αντράντε ο ΠΑΟΚ…»
- Ελένη Παπαδοπούλου: Στην Ευελπίδων ο γιος της που συνελήφθη για τη δολοφονία της – Όταν έλεγε ότι «ήταν ατύχημα από τσιγάρο»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Χρυσή βίζα: Μειώνονται οι αιτήσεις – Γιατί φρενάρει η ζήτηση [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/11/golden-visa-768x516-1-1-300x300.jpg)
![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 25.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/evgeni-tcherkasski-bE4C_M7M4xY-unsplash-1-315x220.jpg)



















































![Χρυσή βίζα: Μειώνονται οι αιτήσεις – Γιατί φρενάρει η ζήτηση [πίνακες]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/ot_golden_visa24_1-1200x703-315x220.jpg)









Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442