Ένοχοι αστυνομικοί της Νέας Ορλεάνης για υπόθεση πυροβολισμών μετά τον τυφώνα Κατρίνα
Ομοσπονδιακή επιτροπή των ΗΠΑ καταδίκασε πέντε αστυνομικούς της Νέας Ορλεάνης για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προσπάθεια συγκάλυψης υπόθεσης πυροβολισμών. Οι αστυνομικοί κατηγορούνταν ότι στις 4 Σεπτεμβρίου του 2005, λίγες ημέρες μετά τον τυφώνα Κατρίνα, πυροβόλησαν εναντίον συγκεντρωμένου πλήθους, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο και να τραυματιστούν τέσσερις πολίτες.
Ομοσπονδιακή επιτροπή των ΗΠΑ καταδίκασε πέντε αστυνομικούς της Νέας Ορλεάνης για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προσπάθεια συγκάλυψης υπόθεσης πυροβολισμών. Οι αστυνομικοί κατηγορούνταν ότι στις 4 Σεπτεμβρίου του 2005, λίγες ημέρες μετά τον τυφώνα Κατρίνα, πυροβόλησαν εναντίον συγκεντρωμένου πλήθους, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο και να τραυματιστούν τέσσερις πολίτες.
Η αστυνομία είχε περιγράψει το επεισόδιο, το οποίο από τότε συμβολίζει την ανομία και το χάος που ακολούθησε τον τυφώνα, ως «ανταλλαγή πυρών με ελεύθερους σκοπευτές», αλλά τα θύματα έκαναν λόγο για ενέδρα της αστυνομίας.
Ένα από τα θύματα υπήρξε ένας 40χρονος άνδρας που αντιμετώπιζε διανοητικά προβλήματα.
H υπόθεση περιελάμβανε ψεύτικους μάρτυρες, αλλαγή της αστυνομικής έκθεσης για το περιστατικό, καθώς και την τοποθέτηση όπλου στη σκηνή του εγκλήματος.
Οι Ρόμπερτ Φόλκον, Ρόμπερτ Τζισέβιους, Κένεθ Μπόουεν, Άντονι Βιλαβάζο δεν καταδικάστηκαν για ανθρωποκτονία, αλλά για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ ο Άρθουρ Κάουφμαν που ερεύνησε τους πυροβολισμούς κρίθηκε ένοχος για προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης.
Η αστυνομία της Νέας Ορλεάνης υποστήριξε ότι οι αστυνομικοί έβαλαν εναντίον ελεύθερων σκοπευτών που πυροβολούσαν εναντίον σωστικών συνεργείων κοντά στη γέφυρα Ντάνζιγκερ στην ανατολική πλευρά της πόλης, αλλά τα θύματα και οι οικογένειες τους διαφώνησαν με την αστυνομική εκδοχή και χαρακτήρισαν την επίθεση αδικαιολόγητη.
Η μητέρα του 17χρονου Τζέιμς Μπρισέτ που σκοτώθηκε από τα πυρά των αστυνομικών καλωσόρισε την απόφαση «μετά από έξι δύσκολα χρόνια». Αναρωτήθηκε, όμως, γιατί οι αστυνομικοί δεν κρίθηκαν ένοχοι για φόνο.
«Πώς γίνεται να αδειάζεις ένα όπλο πάνω σε έναν άνθρωπο και αυτό να μην αποτελεί φόνο;» δήλωσε η Σέρελ Τζόνσον στο Associated Press.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Από τον πόλεμο στον «σούπερ Ελ Νίνιο» – Νέοι κίνδυνοι για το κόστος τροφίμων
- Ψυχικά ανίκανος να δικαστεί ο άνθρωπος που δολοφόνησε Ουκρανή σε τρένο των ΗΠΑ
- Ο Χέντο Τούρκογλου πρόκειται να ενταχθεί στο Hall of Fame της FIBA (pic)
- Ζούμε τελικά στη χρυσή εποχή της ανοησίας; Όταν οι μηχανές σκέφτονται αντί για εμάς
- Οι Δέκα Εντολές: Έξι μήνες για να γυριστεί μία μόνο σκηνή – Θρησκευτικό έπος βιβλικών διαστάσεων
- Γιατί η Κίνα είναι πιο θωρακισμένη χώρα σε αυτήν την κρίση
- Haaretz: Για να κηρύξει νίκη ο Νετανιάχου, πρέπει να διαπραγματευτεί με ειλικρίνεια με τον Λίβανο
- LIVE: Ρεάλ Μαδρίτης – Χιρόνα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/nazar-shkribliak-Y9WdqTFzZVw-unsplash-1-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442