Δευτέρα 08 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Αυξημένες οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά τον Απρίλιο

Αυξημένες οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά τον Απρίλιο

Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν οι τιμές των ομολόγων τον Απρίλιο στη δευτερογενή αγορά. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος οι περισσότεροι τίτλοι διαπραγματεύονταν στο 45% με 50% της ονομαστικής τους αξίας, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις τους να έχουν εκτιναχθεί στα ύψη.

Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν οι τιμές των ομολόγων τον Απρίλιο στη δευτερογενή αγορά. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος οι περισσότεροι τίτλοι διαπραγματεύονταν στο 45% με 50% της ονομαστικής τους αξίας, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις τους να έχουν εκτιναχθεί στα ύψη.

Ειδικότερα, η τιμή του τριετούς ομολόγου υποχώρησε στο 61,29% της ονομαστικής του αξίας (ή 61,29 μονάδες βάσης) στα τέλη Απριλίου από 81,90% που ήταν στα τέλη Μαρτίου. Αντιστοίχως η τιμή του δεκαετούς ομολόγου υποχώρησε στο 55,94% της ονομαστικής του αξίας από 65,28% και του 30ετούς ομολόγου σε 50,16% από 54,55.

Ως αποτέλεσμα, η απόδοση του τριετούς ομολόγου αναφοράς, που εμφάνισε συγκριτικά τη μεγαλύτερη άνοδο κατά 8,56%, έφθασε το 23,67% στα τέλη Απριλίου, ενώ του πενταετούς αυξήθηκε κατά 4,98% (498 μονάδες βάσης) σε 21,13%.

Στις μακροπρόθεσμες διάρκειες, η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου αναφοράς αυξήθηκε κατά 271 μονάδες βάσης σε 15,59% και του τριακονταετούς ομολόγου αναφοράς κατά 76 μονάδες βάσης σε 9,82%..

Διεύρυνση εμφάνισε και το περιθώριο (μέση μηνιαία διαφορά απόδοσης μεταξύ του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου αναφοράς και του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου) στο 10,49% από 9,19% που είχε διαμορφωθεί το Μάρτιο.

Η αξία των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ εμφάνισε αύξηση στα 1,4 δισ. ευρώ τον Απρίλιο από 974 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο, παραμένει ωστόσο πολύ χαμηλότερη από τα περυσινά επίπεδα (10,6 δις. ευρώ τον Απρίλιο του 2010).

Η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών ανήλθε σε 73,9 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο από 46,4 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Το μεγαλύτερο ποσοστό συναλλαγών συγκέντρωσαν οι τίτλοι με εναπομένουσα διάρκεια μικρότερη των 3 ετών καταγράφοντας συναλλαγές αξίας 1,05 δισ. ευρώ, ήτοι 74% της συνολικής αξίας συναλλαγών.

Οι πωλητές υπερίσχυσαν σε ισχυρή αναλογία: Από τις 1.220 εντολές που εκτελέσθηκαν στην Ηλεκτρονική Αγορά, το 85,3% αφορούσε εντολές πώλησης και μόνο το 14,7% εντολές αγοράς.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 08 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο