
Στα 30,5 δισ. ευρώ εκτιμά η S&P την έκθεση των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα
Τα 30,5 δισ. ευρώ φτάνει η έκθεση των κυπριακών τραπεζών στο δημόσιο και ιδιωτικό χρέος της Ελλάδας, όπως αναφέρει η Standard & Poor's. Μεταξύ 1,3 δισ. και 2 δισ. ευρώ εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης το κόστος στήριξης του κυπριακού χρηματοπιστωτικού τομέα «σε ενδεχόμενη αναδιάρθρωση στην Ελλάδα».
Μαντικίδης Αναστάσιος
Η έκθεση των κυπριακών τραπεζών στο δημόσιο και ιδιωτικό χρέος της Ελλάδας ανέρχεται στα 30,5 δις ευρώ, ή 168% του ΑΕΠ της Κύπρου, ανέφερε την Μ.Τετάρτη σε έκθεσή του ο oίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s (S&P).
«Ανάλογα με τον χρόνο και την έκταση ενδεχόμενης αναδιάρθρωσης στην Ελλάδα, εκτιμούμε ότι το συνολικό κόστος του κυπριακού δημοσίου για να στηρίξει το χρηματοπιστωτικό σύστημα κάτω από αυτό το αρνητικό σενάριο θα κυμαίνεται μεταξύ 1,3 δισ. και 2 δισ. ευρώ, μεταξύ 6% και 10% του ΑΕΠ της Κύπρου», εκτίμησε ο αναλυτής της Μπέντζαμιν Γιανγκ, σύμφωνα με το Reuters.
Η S&P εκτιμά ότι το συνολικό επίπεδο ιδίων κεφαλαίων του συνόλου του κυπριακού τραπεζικού συστήματος θα αυξηθεί από το 12,2% στο 2010 στο 14% το 2011, μέσω αυξήσεων μετοχικών κεφαλαίων και της έκδοσης μετατρέψιμων ομολόγων.
Σχολιάζοντας σχετικά, η Λευκωσία εμφανίζεται καθησυχαστική για την έκθεση του εγχώριου συστήματος σε ελληνικά ομολόγα.
Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Αθ.Ορφανίδης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Εξετάσαμε την κατάσταση και καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι, αν και υπάρχει έκθεση του τραπεζικού μας συστήματος, αυτή είναι διαχειρίσιμη».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ασταμάτητος ο Ολυμπιακός – Ο Στρεφέτσα έκανε το 3-0 για τους πρωταθλητές (vids)
- «Είναι σαν να μας σκοτώνουν τα παιδιά» – Αγρότης λύγισε αποχαιρετώντας τα 450 πρόβατά του λόγω ευλογιάς
- Μαινόμενος Μασκ μετά το πρόστιμο 120 εκατ. ευρώ στο X: Καταργήστε την Ευρωπαϊκή Ένωση
- «Αιμορραγία» στελεχών στην Apple – Μένει πίσω στην AI επανάσταση;
- Πλήρης κυριαρχία του Ολυμπιακού στο πρώτο ημίχρονο με τον ΟΦΗ: 2 γκολ και 18-0 τελικές (pic, vids)
- Παράνομο πορνό, χάπια στύσης, κίνδυνος απέλασης: Μπόνι Μπλου και 17 άνδρες συνελήφθησαν στο Μπαλί
- Παραμένουν τα προβλήματα στον σιδηρόδρομο από την κακοκαιρία – Με λεωφορεία το Λειανοκλάδι – Λάρισα – Λειανοκλάδι
- Τα μπλόκα χωρίζουν τη Νέα Δημοκρατία στα δύο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 06.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/pexels-eser-tokas-54876734-25854069-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442