Παράνομες οι επιχορηγήσεις των ΗΠΑ προς τη Boeing, λέει ο ΠΟΕ
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου με απόφαση του δικαστηρίου του έκρινε ότι οι επιχορηγήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης προς την αεροπορική βιομηχανία Boeing είναι παράνομες, ζητώντας παράλληλα και διορθωτικά μέτρα.
Δουρμούσογλου Μιχάλης
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου με απόφαση του δικαστηρίου του έκρινε ότι οι επιχορηγήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης προς την αεροπορική βιομηχανία Boeing είναι παράνομες, ζητώντας παράλληλα και διορθωτικά μέτρα.
Σύμφωνα με τον ΠΟΕ, οι ΗΠΑ έδωσαν στην Boeing επιχορηγήσεις που είναι απαγορευμένες, κυρίως με τη μορφή πληρωμών από τη NASA για την έρευνα (R&D).
Το ύψος των επιχορηγήσεων αυτού του τύπου έφτασε τα 5,3 δισ. δολάρια. Η Airbus, που κατέθεσε την καταγγελία, υποστηρίζει ότι εξαιτίας αυτής της επιχορήγησης έχασε περισσότερα από 45 δισ. δολάρια σε πωλήσεις
Αντίθετα η Boeing, ενώ δέχεται ότι έλαβε 2,7 δισ. σε μη νόμιμες επιχορηγήσεις, αντιτείνει ότι η Airbus έλαβε πάνω από 20 δισ. δολάρια από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι ο ΠΟΕ είχε κρίνει παράνομη την υποστήριξη των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων προς την Airbus.
Σαν συνέπεια ο ΠΟΕ ζητά από τις Ηνωμένες Πολιτείες είτε να αποσύρουν αυτές τις επιχορηγήσεις είτε «να λάβει μέτρα για να απομακρύνει τα δυσμενή αποτελέσματα».
Ο ΠΟΕ είχε αναφέρει ανεπίσημα τα πορίσματα της έρευνας στην ΕΕ και τις ΗΠΑ τον περασμένο Ιανουάριο.
Είναι πάντως πιθανό ότι οι ΗΠΑ θα ασκήσουν έφεση στο αρμόδιο όργανο του Οργανισμού.
Όπως σημειώνει το Reuters η διαμάχη των δύο πλευρών είναι από τις πλέον δαπανηρές στην ιστορία του Οργανισμού.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ινδονησία: Στους 7 οι νεκροί από την κατάρρευση σε χωματερή απορριμμάτων
- Μήνυμα Αραγτσί: Οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ δεν βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη
- Η ελληνική γλώσσα στο διάβα του χρόνου: Το ειδικό λεξιλόγιο της φιλοσοφίας (Μέρος Η’)
- Αρκάς: Η δυσοίωνη «καλημέρα» της Τρίτης
- Είναι το περπάτημα η λύση στα προβλήματά μας;
- Ακίνητα εκτός σχεδίου: Το 2027 η αναγνώριση δρόμων που θα δίνουν οικοδομησιμότητα
- ΠΑΣΟΚ: Ο αγώνας δρόμου μεταξύ Κέντρου και Αριστεράς
- «Εμείς θα αποφασίσουμε πότε θα τελειώσει ο πόλεμος», λέει το Ιράν στον Τραμπ – Συνεχίζονται οι επιθέσεις
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 10.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/fausto-garcia-menendez-6p_jg_Ayldo-unsplash-315x220.jpg)




























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442