Δευτέρα 08 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Η προκήρυξη πρόωρων εκλογών το πιθανότερο σενάριο μετά την παραίτηση Σόκρατες

Η προκήρυξη πρόωρων εκλογών το πιθανότερο σενάριο μετά την παραίτηση Σόκρατες

Πολλά είναι τα πολιτικά σενάρια που έχουν δημιουργηθεί μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού της Πορτογαλίας, Ζοζέ Σόκρατες, με πιθανότερο όλων την ταχεία διάλυση του Κοινοβουλίου και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών από τον πρόεδρο Ανιμπαλ Καβάκο Σίλβα. Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας έχει τη δυνατότητα, επίσης, να ζητήσει από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, πρώτο κόμμα του Κοινοβουλίου να ορίσει εντολοδόχο πρωθυπουργό, λύση που θα παρατείνει την παρούσα πολιτική αστάθεια.

Μαργαρίτη Κυριακή

Πολλά είναι τα πολιτικά σενάρια που έχουν δημιουργηθεί μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού της Πορτογαλίας, Ζοζέ Σόκρατες, με πιθανότερο όλων την ταχεία διάλυση του Κοινοβουλίου και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών από τον πρόεδρο Ανιμπαλ Καβάκο Σίλβα.

Λιγότερο από δύο εβδομάδες από την έναρξη της δεύτερης προεδρικής του θητείας, μετά την επανεκλογή του στις 23 Ιανουαρίου, ο πρόεδρος της Πορτογαλίας έχει τη δυνατότητα να επιχειρήσει τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, με βάση το παρόν κοινοβουλευτικό πλαίσιο ή να διαλύσει το κοινοβούλιο και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, όπως ορίζει το Σύνταγμα.

Στην πρώτη περίπτωση, θα ζητήσει από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, πρώτο κόμμα του κοινοβουλίου, να ορίσει νέο εντολοδόχο πρωθυπουργό, λύση που θα είχε ως αποτέλεσμα την παράταση της παρούσας πολιτικής αστάθειας, ή να κινηθεί προς τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Το πιθανότερο σενάριο που ευνοείται τόσο από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, όσο και από την αντιπολίτευση, είναι η διάλυση του κοινοβουλίου και η προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο, οι εκλογές μπορούν να διεξαχθούν «σε ένα μίνιμουμ διάστημα 55 ημερών», δηλαδή στα μέσα Μαΐου ή αρχές Ιουνίου.

Όποια και να είναι η λύση που θα επιλεγεί από τον πρόεδρο της χώρας θα πρέπει προηγουμένως να συμβουλευθεί το Συμβούλιο του Κράτους και τα πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν τον Φεβρουάριο, πριν από την έναρξη της πολιτικής κρίσης, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD) θα κέρδιζε τις εκλογές χωρίς να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία.

Ο 46χρονος πρόεδρος του PSD Πάντρο Πάσος Κοέλιο, φαβορί για τη διαδοχή του Ζοζέ Σόκρατες, έχει ήδη ταχθεί υπέρ του σχηματισμού κυβέρνησης διευρυμένης πλειοψηφίας.

Ο Ζοζέ Σόκρατες, ο οποίος αναμένεται να επανεκλεγεί στην ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος στο τέλος του μήνα, επιβεβαίωσε την Τετάρτη ότι θα είναι υποψήφιος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Γαλλικό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 08 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο