Από επτά περιοχές ξεκινά η μεταβίβαση του ελέγχου της ασφάλειας στις αφγανικές δυνάμεις
Επτά περιοχές της χώρας, απ' όπου θα ξεκινήσει τον Ιούλιο η μεταβίβαση του ελέγχου της ασφάλειας από τις ΝΑΤΟϊκές στις αφγανικές δυνάμεις, ανακοίνωσε την Τρίτη ο πρόεδρος της χώρας Χαμίντ Καρζάι. Πρόκειται για τις σχετικά «ήσυχες» επαρχίες Καμπούλ, Πανσίρ και Μπαμιγιάν, τις πόλεις Χεράτ, Μαζάρ-ι-Σαρίφ και Μεχτερλάμ, αλλά και την πόλη Λάσκαρ Γκα, πρωτεύουσα της επαρχίας Χελμάντ στο νότο, που επί μακρόν αποτελεί προπύργιο των Ταλιμπάν.
Επτά περιοχές της χώρας, απ’ όπου θα ξεκινήσει τον Ιούλιο η μεταβίβαση του ελέγχου της ασφάλειας από τις ΝΑΤΟϊκές στις αφγανικές δυνάμεις, ανακοίνωσε την Τρίτη ο πρόεδρος της χώρας Χαμίντ Καρζάι.
Πρόκειται για τις σχετικά «ήσυχες» επαρχίες Καμπούλ, Πανσίρ και Μπαμιγιάν, τις πόλεις Χεράτ, Μαζάρ-ι-Σαρίφ και Μεχτερλάμ, αλλά και την πόλη Λάσκαρ Γκα, πρωτεύουσα της επαρχίας Χελμάντ στο νότο, που επί μακρόν αποτελεί προπύργιο των Ταλιμπάν.
«Οι πολίτες του Αφγανιστάν δεν επιθυμούν πλέον ο έλεγχος της ασφάλειας να ασκείται από τις ξένες δυνάμεις» δήλωσε ο Καρζάι στη διάρκεια ομιλίας του στην Καμπούλ.
Η μεταβίβαση του ελέγχου της ασφάλειας θα ξεκινήσει τον Ιούλιο, οπότε θα αρχίσει η σταδιακή αποχώρηση των ξένων δυνάμεων.
Σύμφωνα με τον Αφγανό πρόεδρο, από τον Ιούλιο και μετά η παρουσία των ξένων στρατιωτών θα επικεντρωθεί στην εκπαίδευση και στον εξοπλισμό των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας.
Όπως μεταδίδει το BBC, η αποστολή επιπλέον αμερικανικών δυνάμεων και η ενίσχυση των αφγανικών δυνάμεων με χιλιάδες αστυνομικούς και στρατιώτες έχει βελτιώσει το επίπεδο ασφάλειας σε πολλές περιοχές.
Ωστόσο, η έναρξη της μεταβίβασης του ελέγχου της ασφάλειας κρίνεται παρακινδυνευμένη, αφού πολλοί θεωρούν ότι οι αφγανικές δυνάμεις δεν θα καταφέρουν να αποτρέψουν νέες επιθέσεις των Ταλιμπάν.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Είναι το ταχίνι το superfood που δεν ξέραμε;
- Καιρός: Μικρή πτώση της θερμοκρασίας και τοπικές βροχές το Σάββατο
- Ακρίβεια: Έτοιμο πακέτο μέτρων αν χρειαστεί
- Πώς μπορεί ένα 14χρονο να ξέρει πώς μοιάζουν τα γεννητικά του όργανα; – Η ερώτηση που έκανε τον Έπσταϊν να «παγώσει»
- Η ανεργία μπορεί να επηρεάσει μέχρι και τα όνειρα
- Το Πεντάγωνο βάζει «στο μάτι» τα ουκρανικά drones αναχαίτισης για να αντιμετωπίσει το Ιράν
- Προβλήματα στον κόσμο του Ocean’s Eleven: Στον «αέρα» το prequel μετά την παραίτηση του σκηνοθέτη Λι Άιζακ Τσανγκ
- Δεξιοί και ακροκεντρώοι την πέφτουν στον Σάντσεθ την ώρα που η μισή Ε.Ε. έχει στρατιωτικές εμπορικές σχέσεις με την Τουρκία
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 07.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/will-truettner-QprJgwK27us-unsplash-1-315x220.jpg)




























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442