
Έναρξη ευρωπαϊκού έργου EFFMIS για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών στο ΥΠΕΚΑ
Στην αρχή της εβδομάδας πραγματοποίηθηκε συνάντηση στο ΥΠΕΚΑ με σκοπό τη συνεργασία της Ελλάδας με εννέα ευρωπαϊκές χώρες για την πρόληψη και παρακολούθηση των δασικών πυρκαγιών μέσα από το πρόγραμμα με τίτλο «European Forest Fire Monitoring using Information Systems – EFFMIS».
Το πρόγραμμα επικεντρώνεται στην ανταλλαγή καλών πρακτικών μεταξύ των κρατών που συμμετέχουν και στην ανάπτυξη περιφερειακών σχεδίων δράσης για την αποτελεσματική χρήση των πληροφοριακών συστημάτων στην προστασία των φυσικών πόρων από τις δασικές πυρκαγιές. Ακόμη, διερευνά πώς κάθε περιοχή μπορεί να ευθυγραμμίσει την εθνική της πολιτική με τη σχετική νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το EFFMIS δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην καθιέρωση μιας πλατφόρμας ανοικτής συνεργασίας μεταξύ κυβερνητικών οργανισμών, επιστημονικών κοινοτήτων και αρμόδιων διαχειριστικών αρχών. Προωθεί τον ανοιχτό διάλογο, τη σύνθεση απόψεων και τη δημιουργία μίας ευρέως αποδεκτής, σε περιφερειακό επίπεδο, πρακτικής και πολιτικής, που επιδιώκει την αυξημένη χρήση των τεχνολογιών πληροφορικής στην αποτελεσματική προστασία των φυσικών πόρων των δασών.
Το υπουργείο συμμετέχει στο έργο ως εταίρος κοινοπραξίας, η οποία περιλαμβάνει έντεκα συνεργαζόμενους φορείς από τις χώρες: Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Λιθουανία, Πολωνία, Βουλγαρία και Σλοβενία. Στην κοινοπραξία συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, εξειδικευμένοι φορείς με σημαντική τεχνογνωσία, όπως το Wood & Forest Services Center της Castilla & Leon της Ισπανίας, το San Marco Project Research Centre – University of Rome της Ιταλίας, το Executive Forest Agency της Βουλγαρίας, το Forest Research Institute της Πολωνίας, το Forest Institute της Λιθουανίας και το Slovenian Forestry Institute της Σλοβενίας. Το έργο συντονίζεται από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και χρηματοδοτείται από κοινοτικούς πόρους του προγράμματος INTERREG IVC.
in.gr
- Οι επιθέσεις στη Γάζα συνεχίζουν: Τουλάχιστον 10 νεκροί σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή κοντά σε σχολείο
- Για ποιο λόγο συνάντησε τον Εμμανουήλ Καραλή ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής
- Ανταρσία στους MAGA: Το Ιράν, ο νεκρός Τσάρλι, ο «Τρελός βασιλιάς» Τραμπ και οι προδομένοι influencers
- Ίσως ο Τραμπ δεν είχα καταλάβει τι κρυβόταν πίσω από τον «εύκολο» πόλεμο που υποσχέθηκε ο Νετανιάχου στο Ιράν
- Ο Καμαβινγκά χάνει στη Ρεάλ και κερδίζει στην Premier League
- Κουτσούμπας: Ο Μητσοτάκης θέλει να κάνει το «βαθύ» κράτος ακόμα πιο «βαθύ», εργαλειοποιώντας τα ίδια του τα σκάνδαλα
- Παιανία: Εντοπίστηκε νεκρός άνδρας μέσα σε χαντάκι – Είχε ταινία γύρω από τον λαιμό του
- Πάρτι του Τζόλη με την Μπριζ κόντρα στην Άντερλεχτ (vids)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 06.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/aziz-acharki-jJbMgASm6l4-unsplash-315x220.jpg)































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442