Η καρδιαγγειακή υγεία συνάρτηση πολλών παραγόντων του τρόπου ζωής
Αθήνα: Τον ρόλο της σωστής διατροφής και ειδικότερα της μεσογειακής διατροφής στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων, καθώς και την σχέση μεταξύ περιοδοντικής και καρδιαγγειακής υγείας, επιχειρεί να αναδείξει το 14ο Διεθνές Συμπόσιο Αθηροσκλήρωσης και Συναφών Παραγόντων Κινδύνου.
Αθήνα: Τον ρόλο της σωστής διατροφής και ειδικότερα της μεσογειακής διατροφής στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων, καθώς και την σχέση μεταξύ περιοδοντικής και καρδιαγγειακής υγείας, επιχειρεί να αναδείξει το 14ο Διεθνές Συμπόσιο Αθηροσκλήρωσης και Συναφών Παραγόντων Κινδύνου.
Το συνέδριο πραγματοποιείται στις 19 και 20 Νοεμβρίου, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών στην Αθήνα, από το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας, με την συνεργασία της Α’ Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν ο διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Ιπποκράτειου Γ.Ν.Α. και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας Ιωάννης Καλλικάζαρος, ο επ. καθηγητής Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνος Τσιούφης, ο επ. Καθηγητής Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνος Τούτουζας και ο παθολόγος-διαβητολόγος, υπεύθυνος του Διαβητολογικού Ιατρείου και Ιατρείου Παχυσαρκίας του Κωνσταντοπούλειου Γ.Ν. Ν.Ιωνίας «Αγ. Όλγα» Ιωάννης Ιωαννίδης, υπογραμμίστηκε η σχέση του τρόπου ζωής με τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
Ειδικότερα ο κ.Καλλικάζαρος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον ρόλο της μεσογειακής διατροφής, την οποία στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης και της υιοθέτησης του «κακώς εννοούμενου» δυτικού τρόπου ζωής τείνει να αποτελέσει μακρινό παρελθόν. Τόνισε τη σημασία της λήψης των γευμάτων σε συγκεκριμένη ώρα ώστε να μπορεί ο οργανισμός να μεταβολίσει σωστά τις προσλαμβανόμενες τροφές, καθώς επίσης και τη σημασία της λήψης συχνών και μικρών γευμάτων.
Επίσης, τόνισε ότι συγκεκριμένες τροφές πρέπει να περιλαμβάνονται στο καθημερινό πρόγραμμα διατροφής μας (δημητριακά, γάλα, μαρμελάδα, φρούτο ή χυμό του φρούτου για πρωινό, τα όσπρια και τα ψάρια με τη μεγάλη ποσότητα των ευεργετικών ω-3 λιπαρών, τα λαχανικά και την όσο το δυνατό λιγότερη κατανάλωση κόκκινου κρέατος). Προσέθεσε επίσης την ευεργετική δράση που μπορεί να προσφέρει η κατανάλωση ενός ποτηριού κρασιού με το φαγητό, εφόσον το επιθυμούμε σε αντίθεση με την υπερβολική κατανάλωση, η οποία μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες για την υγεία μας.
Ο Κωνσταντίνος Τσιούφης αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της υπέρτασης που θα συζητηθούν στο Συνέδριο, υπογράμμισε τη συσχέτιση που φαίνεται να υπάρχει μεταξύ της περιοδοντικής νόσου και της αρτηριακής υπέρτασης.
Μεταξύ των υπερτασικών ασθενών, σύμφωνα με μελέτες της Α’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής, όταν η υπέρταση συνδυάζεται με περιοδοντική νόσο διαταράσσεται η αγγειακή και νεφρική λειτουργία σε μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με υπερτασικούς ασθενείς χωρίς περιοδοντίτιδα, ενώ ο κίνδυνος για ύπαρξη νεφρικής ή αγγειακής βλάβης σχεδόν πενταπλασιάζεται σε αυτούς με σοβαρότερη περιοδοντική νόσο, όπως αυτή εκτιμάται με οδοντιατρική εξέταση του συνόλου των δοντιών των εξετασθέντων.
Στο Σύνέδριο θα αναλυθούν τα αποτελέσματα της μελέτης ACCORD, σύμφωνα με την οποία οι διαβητικοί θα πρέπει να έχουν στόχο στη μείωση της αρτηριακής πίεσης όπως οι μη-διαβητικοί, δηλαδή το <140/90mmHg και όχι το 130/80 mmHg που ισχύει μέχρι τώρα.
Ο Κωνσταντίνος Τούτουζας τόνισε ότι παρά την ενημέρωση του κοινού τα τελευταία χρόνια για την πρωτογενή πρόληψη, δεν έχουμε καταφέρει να μειώσουμε σημαντικά τον αριθμό των αιφνιδίων θανάτων στη χώρα μας.
Υπολογίζεται ότι το 25% περίπου των περιστατικών οξέων εμφραγμάτων του μυοκαρδίου πεθαίνουν αιφνιδίως πριν φθάσουν στο νοσοκομείο, εντός 30 λεπτών από την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Η έγκαιρη διάγνωση της ύπαρξης στενώσεων στα αγγεία της καρδιάς, πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων μπορεί να είναι σωτήρια για μεγάλο αριθμό ασθενών.
Ο κ.Τούτουζας επίσης αναφέρθηκε στις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με τις μη επεμβατικές μεθόδους ανίχνευσης της στεφανιαίας νόσου, όπως η αξονική τομογραφία, το σπινθηρογράφημα του μυοκαρδίου και η μαγνητική τομογραφία και η δυναμική υπερηχογραφία.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται κατά την διάρκεια του Συνεδρίου η παρουσίαση μιας νέας τεχνικής αναίμακτης αναγνώρισης και εκτίμησης των αθηρωματικών πλακών (ακτινοεμτρία μικροκυμάτων).
Ο κ.Τούτουζας κλείνοντας την ομιλία του αναφέρθηκε και στον τρόπο εκτίμησης του shear stress (δυνάμεις που αναπτύσσονται ανάμεσα στο αίμα και στο τοίχωμα των αγγείων), καθώς και της επίπτωσης που μπορεί να έχει στη δημιουργία και στην αποσταθεροποίηση των αθηρωματικών πλακών που οδηγούν στο κλινικό σύνδρομο της στηθάγχης και τη σημασία της ανερχόμενης νέας τεχνικής, της οπτικής συνεκτικής τομογραφίας (OCT) στη διερεύνηση των επικίνδυνων αθηρωματικών πλακών.
Κλείνοντας την συνέντευξη τύπου ο υπεύθυνος του Διαβητολογικού Ιατρείου και Ιατρείου Παχυσαρκίας του Κωνσταντοπούλειου Γ.Ν Ν. Ιωνίας «Αγ. Όλγα» Ιωάννης Ιωαννίδης αναφέρθηκε στις ιδιαιτερότητες της αντιμετώπισης του σακχαρώδη διαβήτη σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο.
Η εμφάνιση αθηροσκληρωτικών εκδηλώσεων τείνει να είναι συχνότερη και πρωιμότερη και η εξέλιξή της ταχύτερη στα διαβητικά σε σχέση προς τα μη διαβητικά άτομα, η θνητότητα και η νοσηρότητα από την μακροαγγειοπάθεια είναι 2 έως 4 φορές μεγαλύτερη στα διαβητικά άτομα και το 75-80% πεθαίνουν τελικά από μακροαγγειοπάθεια.
Πρόσφατες μελέτες έχουν στρέψει τη θεραπευτική στρατηγική στην αποτελεσματική αντιμετώπιση όλου του πλέγματος των διαταραχών, που χαρακτηρίζει τα άτομα με διαβήτη τύπου ΙΙ, καθώς πέραν της θεραπείας του σακχάρου οι στόχοι στους υπόλοιπους παράγοντες κινδύνου (υπέρταση, δυσλιπιδαιμία, παχυσαρκία, κάπνισμα) πρέπει να είναι ιδιαίτερα αυστηροί.