
Τι προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τις επιχειρησιακές συμβάσεις
Οι επιχειρησιακές συµβάσεις θα µπορούν να προβλέπουν την καταβολή έως και 20% χαµηλότερων µισθών από τις κλαδικές συµβάσεις -και όχ ικάτω από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύµβαση Εργασίας- για διάστηµα έως και δύο ετών, προκειµένου να αποφευχθούν τα «λουκέτα» και οι απολύσεις, σύμφωνα με τη ρύθμιση για τις συμβάσεις που προτείνει στην τρόικα η υπουργός Εργασίας. Σφοδρές αντιδράσεις από τα συνδικάτα.
Προ των πυλών βρίσκεται η ανατροπή των κλαδικών συμβάσεων από τις επιχειρησιακές, καθώς η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αναμένεται, την Τρίτη, κατά τη συνάντησή της με το κλιμάκιο της τρόικας, να θέσει υπόψη της το σχέδιο των αλλαγών, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση ως το τέλος Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με Τα Νέα, η ρύθµιση για τις συµβάσεις που προτείνει στην τρόικα η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη (χωρίς να είναι σίγουρο ότι θα γίνει αποδεκτή), η οποία θα κατατεθεί στη Βουλή µε τη µορφή νοµοσχεδίου µέσα στο Νοέµβριο, προβλέπει ότι, µε κοινό πόρισµά τους προς το Ανώτατο Συµβούλιο Εργασίας, επιχείρηση και εργαζόµενοι θα αναφέρουν τα προβλήµατα που αντιµετωπίζει η επιχείρηση, προκειµένου να ενταχθεί στη ρύθµιση.
Η ρύθµιση αυτή δεν θα αφορά όλες τις επιχειρήσεις, αλλά αυτές που έχουν πρόβληµα οικονοµικής επιβίωσης.
Οι επιχειρησιακές συµβάσεις θα µπορούν να προβλέπουν την καταβολή έως και 20% χαµηλότερων µισθών από τις κλαδικές συµβάσεις, και όχι κάτω από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύµβαση Εργασίας, για διάστηµα έως και δύο ετών, προκειµένου να αποφευχθούν τα «λουκέτα» και οι απολύσεις.
Οι συµφωνίες θα έχουν αρχική διάρκεια τουλάχιστον ενός έτους και δυνατότητα ανανέωσης για έναν ακόµη χρόνο.
Επιχειρησιακές συµβάσεις αυτού του τύπου θα µπορούν, για πρώτη φορά, να υπογράφουν ακόµη και οι εργοδότες των µικρών επιχειρήσεων (µε προσωπικό έως 20 ατόµων, δηλαδή χωρίς επιχειρησιακό σωµατείο), εφόσον δηµιουργείται «ένωση προσώπων» τουλάχιστον από πέντε εργαζόµενους και συνυπογράφει τη συµφωνία µε τον εργοδότη.
Κατά τη διάρκεια εφαρµογής της ρύθµισης, η επιχείρηση δεσµεύεται να µην προχωρήσει σε απολύσεις, διαθεσιµότητες, αλλαγή εργασιακών σχέσεων και εκ περιτροπής εργασία. Επίσης, θα προβλέπεται µεγαλύτερη ευελιξία στη διαχείριση των ωρών εργασίας.
Χωρίς να αποκλείονται αλλαγές στο ευέλικτο 10ωρο, οι παρεµβάσεις θα αφορούν τη δυνατότητα των επιχειρήσεων ναγνωστοποιούν άµεσα στο Σώµα Επιθεωρητών Εργασίας, µέσω Διαδικτύου, την απασχόληση των εργαζοµένων εκτός 8ώρου, είτε επεκτείνεται σε 10ωρο είτε είναι µειωµένη (6ωρο). Και αυτό, ώστε να αποφεύγονται τα πρόστιµα του ΣΕΠΕσε περίπτωση ελέγχου.
Με την ίδια νοµοθετική παρέµβαση θα υπάρξει διευθέτηση και στο θέµα του Οργανισµού Μεσολάβησης και ∆ιαιτησίας. ∆ικαίωµα προσφυγής στη διαιτησία θα έχουν τόσο οι εργαζόµενοι όσο και οι εργοδότες, υπό την προϋπόθεση το αντισυµβαλλόµενο µέρος να µην έχει κάνει αποδεκτό το πόρισµα της µεσολάβησης.
Η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη εκτίµησε πως µέσα στις επόµενες δύο εβδοµάδες θα υπάρξει κατάληξη σε ένα σχέδιο νόµου, ώστε να διασφαλίζονται θέσεις εργασίας για µεγαλύτερο διάστηµα, χωρίς όµως η αγορά εργασίας να µετατραπεί σε «εργασιακή ζούγκλα».
Οι προωθούµενες αλλαγές έχουν θέσει τα εργατικά συνδικάτα σε θέση µάχης.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, βλέπει να έρχονται νέα, σκληρότερα αντεργατικά µέτρα και επιπλέον περικοπές.
Όπως χαρακτηριστικά τονίζει ηΟΤΟΕ σε ανακοίνωσή της, «όλα δείχνουν ότι κλιµακώνονται οι πιέσεις και οι προκλητικές παρεµβάσεις των εργοδοτών (τραπεζιτών και βιοµηχάνων) στην κυβέρνηση, προκειµένου να υπονοµευτούν οι κλαδικές συλλογικές συµβάσειςέναντι των επιχειρησιακών, ώστε να διευκολυνθεί η κατάργηση βασικώνδικαιωµάτων των εργαζοµένων. Επισηµαίνουµε ότι η κυβέρνηση δεν θα διασωθεί µε προσχήµατα, ούτε θα περιορίσει την κατακραυγή και την καταδίκη των αντεργατικών επιλογών της από τους εργαζόµενους, αν προχωρήσει σε ένα τέτοιο αντεργατικό έγκληµα».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- ΕΦΕΤ: Ανακαλεί κατεψυγμένο μπιφτέκι λόγω σαλμονέλας
- Ουκρανία: Οι ΗΠΑ επιθυμούν να παραχωρήσει το Ντονμπάς, με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο – «Σπόντες» Ευρωπαίων
- Xρυσές Σφαίρες 2026: One Battle After Another, Βουγονία και τέρατα – Όλες οι υποψηφιότητες
- «Απόλυτη φρίκη» στο Σουδάν – Μαζικός βιασμός 19 γυναικών που προσπαθούσαν να φύγουν από το Ελ Φασέρ
- Η Νάντια Βαλαβάνη γράφει ένα βιβλίο για τα «παιδιά του Φλεβάρη»
- H Eμμανουέλα Κατζουράκη χάλκινη στο Παγκόσμιο Κύπελλο σκοποβολής
- Νεκρός ο 40χρονος ορειβάτης που είχε τραυματιστεί στο φαράγγι του Αμπά στο Ηράκλειο
- Σεισμός 7,2 Ρίχτερ στην Ιαπωνία
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 08.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/pexels-igor-cibulsky-75306089-8637937-315x220.jpg)










































![Πετρέλαιο θέρμανσης: «Τσίμπησε» η τιμή του – Οι 10 ακριβότεροι νομοί [πίνακας]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/h0539634-315x220.jpg)



















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442