Παρασκευή 05 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Επεισόδια κατά τη διέλευση τρένου με πυρηνικά απόβλητα στη Γερμανία

Επεισόδια κατά τη διέλευση τρένου με πυρηνικά απόβλητα στη Γερμανία

Συγκρούσεις σημειώθηκαν σήμερα, Κυριακή, στη Γερμανία ανάμεσα σε αστυνομικούς και ακτιβιστές που επιχείρησαν να εμποδίσουν τη διέλευση τρένου που μεταφέρει πυρηνικά απόβλητα. Οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν κλομπ για να τους απωθήσουν, ενώ οι ακτιβιστές έκαναν χρήση χημικών σπρέι.

Συγκρούσεις σημειώθηκαν σήμερα, Κυριακή, ανάμεσα σε αστυνομικούς και ακτιβιστές που επιχείρησαν να εμποδίσουν την διέλευση ενός τρένου που μεταφέρει πυρηνικά απόβλητα.

Η αστυνομία ισχυρίζεται ότι δέχτηκε επίθεση από περίπου 4.000 διαδηλωτές που επιχείρησαν να πλησιάσουν τις σιδηροδρομικές γραμμές σε δασώδη περιοχή κοντά στο Γκορλέμπεν στην Κάτω Σαξονία, όπου πρόκειται να αποθηκευτούν τα πυρηνικά απόβλητα.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι 250 διαδηλωτές επιχείρησαν να αφαιρέσουν το χαλικόστρωμα των σιδηροτροχιών από τις ράγες, ώστε να μην μπορέσει να προχωρήσει το τρένο.

Οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν κλομπ για να τους απωθήσουν, ενώ οι ακτιβιστές απάντησαν κάνοντας χρήση χημικών σπρέι, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της αστυνομίας.

Οι διαδηλωτές κάλυψαν με πίσσα ένα θωρακισμένο όχημα της αστυνομίας και του έβαλαν φωτιά, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

«Η κατάσταση δεν βρίσκεται ακόμα υπό έλεγχο», δήλωσε αστυνομικός στο Ντάνενμπεργκ.

Οι ακτιβιστές ισχυρίζονται ότι 12 άνθρωποι τραυματίστηκαν στα επεισόδια.

Το τρένο, το οποίο μεταφέρει πυρηνικά απόβλητα, συνέχισε την πορεία του προς το Γκορλέμπεν, μετά την προγραμματισμένη δίωρη στάση κοντά στο Ανόβερο.

Νωρίτερα, το τρένο με το εξαιρετικά ραδιενεργό φορτίο καθυστέρησε επί περίπου δύο ώρες όταν δύο ακτιβιστές σκαρφάλωσαν σε γέφυρα, προσπαθώντας να παρεμποδίσουν τη διέλευσή του.

Στη διάρκεια της νύχτας οι αστυνομικοί συνέλαβαν 16 ακτιβιστές, οι οποίοι είχαν πάνω τους εξαρτήματα με τα οποία θα δένονταν στις ράγες.

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές παραμένουν στο Γκορλέμπεν. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι 20.000 άνθρωποι συμμετείχαν χθες, Σάββατο στις διαδηλώσεις, τις μεγαλύτερες αυτού του είδους.

Το τρένο μεταφέρει 123 τόνους αποβλήτων σε 308 κοντέινερ.

Χθες, Σάββατο έφθασε στη Γερμανία, όπου περισσότεροι από 16.000 αστυνομικοί είχαν επιστρατευθεί για να προστατεύσουν το φορτίο κατά την μεταφορά του – μία απόσταση 600 χιλιομέτρων-προς το Γκορλέμπεν. Η μεταφορά του θα συνεχιστεί καθ΄όλη τη διάρκεια της μέρας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γερμανικό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 05 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο