Επιθέσεις από Ταλιμπάν με χημικά αέρια δέχτηκαν μαθήτριες στο Αφγανιστάν
Αναλύσεις αίματος επιβεβαιώνουν ότι πολλές δεκάδες μαθήτριες στο Αφγανιστάν τα τελευταία δύο χρόνια δέχτηκαν επιθέσεις με χημικά αέρια που –άγνωστο πώς– βρέθηκαν στα χέρια των Ταλιμπάν, αναφέρουν Αφγανοί αξιωματούχοι.
Αναλύσεις αίματος επιβεβαιώνουν ότι πολλές δεκάδες μαθήτριες στο Αφγανιστάν τα τελευταία δύο χρόνια δέχτηκαν επιθέσεις με χημικά αέρια που –άγνωστο πώς– βρέθηκαν στα χέρια των Ταλιμπάν, αναφέρουν Αφγανοί αξιωματούχοι.
Σύμφωνα με τη New York Times στις επιθέσεις χρησιμοποιήθηκαν οργανοφωσφάτες, συστατικό εντομοκτόνων και παρασιτοκτόνων. Είναι ακόμη συστατικό απαγορευμένων χημικών αερίων όπως το σαρίν και το VX.
Οι αναλύσεις έγιναν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Αρχικά, οι επιθέσεις αποδόθηκαν ακόμα και σε …μαζική υστερία λόγω άλλων παράλληλων επιθέσεων με οξύ ή εμπρησμούς σε σχολεία θηλέων. Πρόκειται για επιθέσεις που οργάνωσαν Ταλιμπάν και άλλες ομάδες που αντιτίθενται με κάθε τρόπο στην εκπαίδευση των κοριτσιών.
Πάντως τα συμπτώματα (ζαλάδες, λιποθυμίες και άλλα) και οι μαρτυρίες των θυμάτων για μία δυνατή, γλυκιά οσμή που γρήγορα έγινε δυσάρεστη ταιριάζουν με τη όσα είναι γνωστό για τις επιδράσεις των αερίων.
Κάποια θύματα παρουσίασαν συμπτώματα δύσπνοιας και χρειάστηκε να νοσηλευτούν για να πάρουν οξυγόνο.
Οι Αρχές σημειώνουν ακόμη ότι δεν γνωρίζουν πώς απέκτησαν οι Ταλιμπάν πρόσβαση σε αυτά τα υλικά, αλλά υπογραμμίζουν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις δεν ήταν γνωστά και τα κίνητρα γιατί δεν υπάρχουν αναλήψεις ευθύνης.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Πολιτική θύελλα μετά τις απαξιωτικές δηλώσεις για διεθνείς οργανισμούς – «Ποιος ασκεί εξωτερική πολιτική σε αυτή τη χώρα;»
- Πενήντα χρόνια χωρίς τη Χάνα Άρεντ: Οι «Απαρχές του ολοκληρωτισμού» παραμένουν πιο επίκαιρες από ποτέ
- Μεγάλη αλλαγή στον κανονισμό του οφσάιντ προανήγγειλε ο Ινφαντίνο – Πώς θα αλλάξει το ποδόσφαιρο
- Αναβολή της δίκης του Ivan Greko – Τι ζήτησε το δικαστήριο
- «Ο Γιαμάλ είναι ο παίκτης του μέλλοντος»
- «Προπύργιο της Αριστεράς» – Ο Τραμπ διαλύει ένα από τα σημαντικότερα κλιματικά εργαστήρια του κόσμου
- ΑΑΔΕ: Πώς θα λειτουργήσουν οι ψηφιακές εφαρμογές τις επόμενες μέρες
- IRIS: Τι αλλάζει με τα όρια στις άμεσες πληρωμές από τον Ιανουάριο 2026
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 29.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/ken-cheung-yHST1WmTqzI-unsplash-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442