Η βιταμίνη Β δεν τροποποιεί τον κίνδυνο εκδήλωσης εμφράγματος και καρκίνου
Νέα Υόρκη: Παρά τον αρχικό ενθουσιασμό, η βιταμίνη Β τελικά δεν μειώνει τον κίνδυνο δεύτερου εμφράγματος σε άτομα που έχουν ήδη επιβιώσει πρώτου επεισοδίου, σύμφωνα με μεγάλη έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Medical Association.
Νέα Υόρκη: Παρά τον αρχικό ενθουσιασμό, η βιταμίνη Β τελικά δεν μειώνει τον κίνδυνο δεύτερου εμφράγματος σε άτομα που έχουν ήδη επιβιώσει πρώτου επεισοδίου, σύμφωνα με μεγάλη έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Medical Association.
Απ’ την άλλη τα ευρήματα καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι βιταμίνες (το φυλλικό οξύ και η βιταμίνη Β12) δεν φαίνεται να αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου, ανησυχία που είχε διατυπωθεί από άλλες επιστημονικές ομάδες.
Η Δρ Τζέιν Aρμιταζ από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης με τυχαία επιλογή χορήγησε σε 12.000 επιβιώσαντες εμφραγματίες είτε εικονικό ανενεργό χάπι είτε βιταμίνη Β12 (1 mg καθημερινά) και φυλλικό οξύ (2 mg). Στην συνέχεια παρακολούθησε τους ασθενείς για σχεδόν επτά χρόνια για να διαπιστωθεί αν οι βιταμίνες παρέχουν προστασία.
Περίπου ένα τέταρτο των ασθενών της ομάδας ελέγχου υπέστη έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο κατά τη περίοδο της παρακολούθησης. Στην ομάδα παρέμβασης, ελαφρώς περισσότερα άτομα εκδήλωσαν τέτοια επεισόδια, παρά τα χαμηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης.
Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης στο αίμα είναι υψηλά στα άτομα με καρδιακό νόσημα. Αυτό έκανε πολλούς επιστήμονες να πιστέψουν ότι η βιταμίνη Β μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του αμινοξέος και άρα να προστατεύσει την καρδιά και να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.
Η ερευνήτρια δηλώνει απογοητευμένη και θέτει προς συζήτηση το ερώτημα της ασφάλειας του φυλλικού οξέος, το οποίο προστίθεται σε πολλά τρόφιμα για την αποφυγή των γενετικών ελλειμμάτων.
Πάντως ο καρκίνος που ήταν η μεγαλύτερη ανησυχία των ερευνητών δεν αυξανόταν στατιστικά σε άτομα που πήραν τις βιταμίνες.