Ο Τζένσον Μπάτον πανηγύρισε την δεύτερη εφετινή νίκη του στη βρεγμένη κούρσα της Κίνας, μια επιτυχία που τον φέρνει σε ρόλο οδηγού στη μάχη του πρωταθλήματος. Πίσω του τερμάτισε ο team mate του, Λιούις Χάμιλτον, συμπληρώνοντας έτσι το θριαμβευτικό 1-2 της McLaren.

Στην τρίτη θέση βρέθηκε ο Νίκο Ρόσμπεργκ της Mercedes, ανεβαίνοντας για δεύτερη σερί φορά στο βάθρο. Ο Φερνάντο Αλόνσο πήρε την τέταρτη θέση για λογιαριασμό της Ferrari, ενώ ο poleman Σεμπάστιαν Φέτελ με Red Bull ήταν έκτος, ανάμεσα στις Renault των Ρόμπερτ Κούμπιτσα και Βιτάλι Πετρόφ.

Την βαθμολογούμενη 10άδα συμπλήρωσαν κατά σειρά οι Μαρκ Ουέμπερ (Red Bull), Φελίπε Μάσα (Ferrari) και Μίκαελ Σουμάχερ (Mercedes).

Ο βιαστικός Αλόνσο

Ο τέταρτος αγώνας της σεζόν στην Σανγκάι επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από την βροχή που έπεσε κατά τη διάρκειά του. Η εκκίνηση ωστόσο έγινε σε στεγνή πίστα, με τους όλους τους οδηγούς να φορούν σλικ λάστιχα. Ο Αλόνσο έκανε ένα εκρηκτικό πέταγμα από την τρίτη θέση, στρίβοντας μπροστά από τις δύο Red Bull που ήταν στην πρώτη σειρά. Ομως όπως έδειξαν τα ριπλέι, ο ισπανός είχε ξεκινήσει πριν σβήσουν τα κόκκινα φώτα, γεγονός που οδήγησε τους αγωνοδίκες να του επιβάλλουν αργότερα ποινή διέλευσης από τα pits.

Τα παιχνίδια του καιρού

Πριν ακόμα συμπληρωθεί ο 1ος γύρος, το αυτοκίνητο ασφαλείας μπήκε στην πίστα ύστερα από ένα ατύχημα μεταξύ των Τόνιο Λιούτσι, Καμούι Κομπαγιάσι και Σεμπαστιάν Μπουεμί. Εκμεταλλευόμενοι αυτό το γεγονός αρκετοί από τους πρωτοπόρους μπήκαν για ενδιάμεσα λάστιχα, την ώρα που οι πρώτες ψιχάλες έκαναν την εμφάνισή τους στην πίστα.

Ανάμεσά τους ήταν ο Αλόνσο, ο Φέτελ και ο Ουέμπερ που βρίσκονταν στις τρεις πρώτες θέσεις, αλλά και ο Χάμιλτον που ακολουθούσε λίγο πιο πίσω. Αντίθετα οι Ρόσμπεργκ, Μπάτον και Κούμπιτσα επέλεξαν να παραμείνουν με στεγνά λάστιχα, μια επιλογή που τελικά αποδείχτηκε η σωστή, καθώς η βροχόπτωση κράτησε για πολύ λίγο και το οδόστρωμα δεν άργησε να στεγνώσει και πάλι.

Εκπληκτικός Χάμιλτον

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα όσοι πιλότοι είχαν βάλει ενδιάμεσα, να ξαναμπούν στα pits στον 6ο γύρο για να αλλάξουν και πάλι σε στεγνά, και φυσιολογικά να πέσουν στις πίσω θέσεις. Γρήγορα όμως οι κορυφαίοι συνδυασμοί άρχισαν να ανακτούν το χαμένο έδαφος, με τον Χάμιλτον ειδικά να δίνει ένα ακόμα ρεσιτάλ οδήγησης. Κερδίζοντας αρκετές μονομαχίες, ο Βρετανός κατάφερε να αναρριχηθεί στην πέμπτη θέση μέχρι τον 17ο γύρο, προσπερνώντας τον Φέτελ και τον απογοητευτικό Σουμάχερ στην πορεία.

Κάπου εκεί η βροχή έκανε την επανεμφάνισή της, με πιο δυνατή ένταση αυτή τη φορά. Υπό αυτές τις ολοένα και πιο δύσκολες συνθήκες, ο πρωτοπόρος Ρόσμπεργκ έκανε ένα λάθος βγαίνοντας ανοιχτά σε μια στροφή στον 19ο γύρο. Και ο Μπάτον δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη, αρπάζοντάς του την πρώτη θέση.

Εναν με δύο γύρους αργότερα, όλοι οι οδηγοί έσπευσαν στα pits για να βάλουν ενδιάμεσα λάστιχα, χωρίς αυτό να επηρεάσει σημαντικά την κατάταξη. Αλλά ακριβώς μετά το αυτοκίνητο ασφαλείας μπήκε για δεύτερη φορά στην πίστα, προκειμένου να καθαριστεί το οδόστρωμα από τα συντρίμμια που είχε αφήσει η σπασμένη εμπρός αεροτομή του Χάιμε Αλγκουερσουάρι.

Πετούσαν υπό βροχή

Ετσι οι διαφορές εκμηδενίστηκαν και αυτό έδωσε την ευκαιρία στους Χάμιλτον, Αλόνσο και Φέτελ να κερδίσουν αρκετές θέσεις στη συνέχεια, κάνοντας το ένα προσπέρασμα μετά το άλλο. Ο Χάμιλτον πέρασε τις δύο Renault μπροστά του για να ανέβει τρίτος, πίσω από Μπάτον και Ρόσμπεργκ, ενώ οι Αλόνσο και Φέτελ βρέθηκαν στην πέμπτη και έκτη θέση αντίστοιχα.

Στον 38ο γύρο άνοιξε το παράθυρο ώστε όλοι να επιστρέψουν στα pits για φρέσκα σετ ενδιάμεσων ελαστικών. Εκεί υπήρξαν και οι τελευταίες ανακατατάξεις στις εμπρός θέσεις, με τον Χάμιλτον να μπαίνει έναν γύρο πριν από τον Ρόσμπεργκ και να του παίρνει την δεύτερη θέση, ενώ το ίδιο έκανε και ο Αλόνσο με τον Κούμπιτσα, ανεβαίνοντας τέταρτος.

Ο Χάμιλτον πλησίασε τον Μπάτον προς το τέλος κι ενώ η ένταση της βροχής δυνάμωνε. Ομως ο περσινός πρωταθλητής δεν αντιμετώπισε ουσιαστικό πρόβλημα να κρατήσει την πρωτοπορία και τελικά να γίνει ο πρώτος οδηγός φέτος με δύο νίκες στο ενεργητικό του.

Επιπλέον, πέρασε πρώτος στη βαθμολογία με 60 βαθμούς, 10 μπροστά από τον δεύτερο Ρόσμπεργκ. Ακολουθούν οι Αλόνσο και Χάμιλτον με 49, ενώ ο Φέτελ έπεσε πέμπτος έχοντας 45. Στους κατασκευαστές η McLaren πέρασε στην κορυφή με 109 βαθμούς, αφήνοντας δεύτερη την Ferrari που έχει 90. Ο 5ος αγώνας της σεζόν θα γίνει στην Βαρκελώνη της Ισπανίας σε τρεις εβδομάδες (7-9/5).

Μπάτον: «Η καλύτερη νίκη μου»

Ο Τζένσον Μπάτον χαρακτήρισε τη νίκη του στην Κίνα ως την καλύτερη ανάμεσα στις εννιά της καριέρας του, επισημαίνοντας παράλληλα ότι δεν ήταν μόνο η σωστή στρατηγική που τον έφερε πρώτο στον τερματισμό, αλλά και η ανταγωνιστική απόδοση της McLaren του. «Για εμένα ήταν η καλύτερή μου νίκη», τόνισε ο κάτοχος του περσινού τίτλου και πρωτοπόρος πλέον του φετινού πρωταθλήματος. «Ολες οι νίκες γίνονται οι καλύτερές σου, αλλά αυτή ήρθε μέσα σε αρκετά δύσκολες συνθήκες. Το καλό ήταν ο ρυθμός μας ήταν πολύ καλός σήμερα. Δεν ήταν απλά η απόφασή μας σε σχέση με τον καιρό. Στο τέλος ήμασταν δύο δευτερόλεπτα πιο γρήγοροι από οποιοδήποτε άλλον. Δεν ξέρουμε πού βρισκόμαστε στο στεγνό, αλλά ας το ξεχάσουμε αυτό για την ώρα».

Ο Μπάτον πρόσθεσε: «Δεν ήταν τύχη που βγήκαμε πρώτοι σήμερα. Διαβάσαμε σωστά τις συνθήκες και κάναμε τη σωστή επιλογή. Ηταν σημαντικό που κράτησα τα στεγνά στην αρχή, μου έφτιαξε τον αγώνα».

Ο Χάμιλτον, από την πλευρά του, παραδέχτηκε ότι ήταν λάθος του που άλλαξε σε ενδιάμεσα νωρίς στην κούρσα, ενώ απένειμε τα εύσημα στον team mate του για την απόδοση που είχε. «Συγχαρητήρια στον Τζένσον, έκανε εκπληκτική δουλειά και καλύτερη επιλογή με τα λάστιχα, τόνισε ο βρετανός, ο οποίος συμπλήρωσε το 1-2 της McLaren στην Σανγκάη.

«Ήταν δύσκολο στην αρχή, δεν ήταν εύκολο με βάση τον καιρό να αποφασίσεις να αλλάξεις λάστιχα. Το επέλεξα την τελευταία στιγμή, στα μισά της στροφής, και προφανώς δεν ήταν η σωστή επιλογή».


Σε κακή ψυχολογία ο «Σούμι»

Ο πάλαι ποτέ rainmaster Μίκαελ Σουμάχερ έμοιαζε ξανά ανήμπορος να ακολουθήσει το ρυθμό της νέας γενιάς οδηγών στον αγώνα της Κίνας, που διεξήχθη υπό βροχή στο μεγαλύτερο μέρος του, γεγονός για το οποίο ο ίδιος παραδέχτηκε πως ένιωσε πολύ άσχημα.
Αν και πήρε τη σωστή απόφαση στην αρχή της κούρσας να παραμείνει με στεγνά λάστιχα, ο 41χρονος Γερμανός της Mercedes δεν ήταν καθόλου ανταγωνιστικός στη συνέχεια και δέχτηκε αρκετά προσπεράσματα, με αποτέλεσμα να τερματίσει μόλις 10ος.

Ο ίδιος δήλωσε μετά τον αγώνα: «Όπως μπορείτε να φανταστείτε υπήρξαν κάποια καλά συναισθήματα, όμως δυστυχώς υπήρξαν και υπερβολικά πολλά αρνητικά συναισθήματα. Για να είμαι ειλικρινής τίποτα δεν πήγε καλά σε όλο το τριήμερο για μένα. Μου είναι πρωτόγνωρες οι συνθήκες με τα λάστιχα γιατί τα ενδιάμεσα είναι λίγο διαφορετικά από αυτά που είχαμε στο παρελθόν. Θα πρέπει να οριοθετήσεις τον ρυθμό σου πάρα πολύ ώστε να τα κρατήσεις ζωντανά για όσο χρειάζεται. Η δυσκολία με τον καιρό ήταν να προβλέψεις πόσο θα κρατήσει η βροχή, αν θα αλλάξεις σε στεγνά και πόσο γρήγορα μπορείς να πιέσεις. Αρα, είναι μια νέα εμπειρία για μένα».

Ο Νίκο Ρόσμπεργκ έκανε ξανά πολύ καλύτερη εμφάνιση από τον Σουμάχερ. Ο 24χρονος πιλότος ήταν στην πρωτοπορία της κούρσας στην αρχή, αλλά τελικά τερμάτισε τρίτος πίσω από τις δύο McLaren: «Ηταν πολύ σωστό που μείναμε έξω με τα στεγνά», είπε. «Αυτό μου έδωσε την ευκαιρία να οδηγήσω τον αγώνα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Είχα λίγη περισσότερη φθορά στα λάστιχα από τον Τζένσον Μπάτον και έκανα ένα λάθος, οπότε με πέρασε. Αλλά γενικά είμαι χαρούμενος που κάναμε ένα καλό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».

Παράλληλα, ο Ρόσμπεργκ αρνήθηκε ότι από εδώ και πέρα θα είναι αυτός το Νο1 της ομάδας, παρότι έχει 50 βαθμούς ως τώρα έναντι μόλις 10 του Σουμάχερ: «Σίγουρα δεν είναι έτσι. Από την αρχή υπάρχει ισότητα μέσα στην ομάδα. Και οι δύο έχουμε τις ίδιες ευκαιρίες, αλλά είμαι πολύ ευχαριστημένος με τον τρόπο που πηγαίνουν τα πράγματα για μένα».

Θέση Οδηγός – Κατασκευαστής Laps Χρόνος Grid Βαθμοί Βαθμοί Κατασκευαστή

1 Τζένσον Μπάτον – McLaren-Mercedes 56 1h44:42.163 0η 25 25
2 Λιούις Χάμιλτον – McLaren-Mercedes 56 +1.530 0η 18 18
3 Νίκο Ρόσμπεργκ – Mercedes 56 +9.484 0η 15 15
4 Φερνάντο Αλόνσο – Ferrari 56 +11.869 0η 12 12
5 Ρόμπερτ Κούμπιτσα – Renault 56 +22.213 0η 10 10
6 Σεμπάστιαν Φέτελ – Red Bull-Renault 56 +33.310 0η 8 8
7 Βιτάλι Πετρόφ – Renault 56 +47.600 0η 6 6
8 Μαρκ Ουέμπερ – Red Bull-Renault 56 +52.172 0η 4 4
9 Φελίπε Μάσα – Ferrari 56 +57.796 0η 2 2
10 Μίκαελ Σουμάχερ – Mercedes 56 +1:01.749 0η 1 1

Βαθμολογία Οδηγών
1 Τζένσον Μπάτον (McLaren-Mercedes) 60
2 Νίκο Ρόσμπεργκ (Mercedes) 50
3 Φερνάντο Αλόνσο (Ferrari) 49
4 Λιούις Χάμιλτον (McLaren-Mercedes) 49
5 Σεμπάστιαν Φέτελ (Red Bull-Renault) 45
6 Φελίπε Μάσα (Ferrari) 41
7 Ρόμπερτ Κούμπιτσα (Renault) 40
8 Μαρκ Ουέμπερ (Red Bull-Renault) 28
9 Αντριαν Σούτιλ (Force India-Mercedes) 10
10 Μίκαελ Σουμάχερ (Mercedes) 10
11 Βιταντόνιο Λιούτσι (Force India-Mercedes) 8
12 Βιτάλι Πετρόφ (Renault) 6
13 Ρούμπενς Μπαρικέλο (Williams-Cosworth) 5
14 Χάιμε Αλγκουερσουάρι (Toro Rosso-Ferrari) 2
15 Νίκο Χούλκενμπεργκ (Williams-Cosworth) 1
16 Τίμο Γκλοκ (Virgin-Cosworth) 0
17 Χάικι Κοβαλάινεν (Lotus-Cosworth) 0
18 Καμούι Κομπαγιάσι (Sauber-Ferrari) 0
19 Σεμπαστιάν Μπουεμί (Toro Rosso-Ferrari) 0
20 Πέντρο ντε λα Ρόσα (Sauber-Ferrari) 0
21 Λούκας ντι Γκράσι (Virgin-Cosworth) 0
22 Μπρούνο Σένα (HRT-Cosworth) 0
23 Γιάρνο Τρούλι (Lotus-Cosworth) 0
24 Καρούν Τσάντχοκ (HRT-Cosworth) 0

Βαθμολογία Κατασκευαστών
1 Vodafone McLaren Mercedes 109
2 Scuderia Ferrari Marlboro 90
3 Red Bull Racing  73
4 Mercedes GP Petronas 60
5 Renault F1 Team 46
6 Force India Formula One 18
7 AT&T Williams 6
8 Scuderia Toro Rosso 2
9 BMW Sauber F1 Team 0
10 Hispania Racing F1 Team 0
11 Lotus F1 Racing 0
12 Virgin Racing 0

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,www.sport.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ