Συνέδριο για την πυρηνική σύντηξη πραγματοποείται στον «Δημόκριτο»
Ευρωπαϊκό συνέδριο για τις τεχνολογίες που θα επιτρέψουν την αξιοποίηση της πυρηνικής σύντηξης για την παραγωγή ανεξάντλητης, καθαρής ενέργειας πραγματοποιείται στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» από τις 13 έως τις 15 Ιανουαρίου.
2
Ευρωπαϊκό συνέδριο για τις τεχνολογίες που θα επιτρέψουν την αξιοποίηση της πυρηνικής σύντηξης για την παραγωγή ανεξάντλητης, καθαρής ενέργειας πραγματοποιείται στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» από τις 13 έως τις 15 Ιανουαρίου.
Στη συνάντηση συμμετέχουν 70 κορυφαίοι ερευνητές της Επιστήμης Υλικών από 27 πανεπιστήμια και ερευνητικά Κέντρα σε 17 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σκοπός να συζητηθούν τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των συνεργασιών και να οριστούν περαιτέρω δραστηριότητες επιστημονικής συνεργασίας σε υλικά σύντηξης για το δεύτερο έτος του προγράμματος.
Τα αποτελέσματα θα αξιοποιηθούν μελλοντικά στην υλοποίηση του ITER (Διεθνής Θερμοπυρηνικός Πειραματικός Αντιδραστήρας), ενός πολυεθνικού ερευνητικού προγράμματος, κόστους δισεκατομμυρίων ευρώ, που θα υλοποιηθεί στο Κανταράς της νότιας Γαλλίας.
Σήμερα, η εξέλιξη του προγράμματος εξαρτάται από την ανάπτυξη υλικών τα οποία θα αντέχουν τις αστρονομικές θερμοκρασίες και πιέσεις μέσα στον αντιδραστήρα.
Στις αντιδράσεις σύντηξης -το αντίθετο της πυρηνικής σχάσης- πυρήνες ελαφρών στοιχείων, όπως το υδρογόνο, συντήκονται και σχηματίζουν βαρύτερα στοιχεία με ταυτόχρονη απελευθέρωση μεγάλων ποσών ενέργειας.
Το πρόγραμμα FEMaS-CA ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2008 στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Σύντηξης και θα διαρκέσει τρία χρόνια έχοντας έναν προϋπολογισμό 3,25 εκατ. ευρώ με 65% κοινοτική συμμετοχή.
Το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» συντονίζει ένα από τα πέντε υποπρόγραμματα με τίτλο «Μέθοδοι βασιζόμενες σε νετρόνια», ενώ συμμετέχει ενεργά και σε άλλα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Διπλό στη Βρέμη για τη Χόφενχαϊμ (2-0), χωρίς νικητή το Ζανκτ Πάουλι – Λειψία (1-1)
- ΣΦ ΠΑΟΚ: «Ακυρώνονται όλες οι εκδρομές για τη Λυών σε ένδειξη σεβασμού στα αδέρφια μας»
- Η Gen Z ετοιμάζεται να κατακλύσει τις κινηματογραφικές αίθουσες για να δει την ταινία «The Moment» της Charli xcx
- Καντζούρης για Τζόσεφ: «Παίκτης ομάδας, με βαθιά γνώση του μπάσκετ»
- Θέλουμε συμφωνία με τις ΗΠΑ λέει η Δανία αλλά δεν παραχωρούμε την Γροιλανδία
- ΗΠΑ: «Πολυήμερη αεροπορική άσκηση» στη Μέση Ανατολή την ώρα που κορυφώνονται οι εντάσεις με το Ιράν


