Στο εδώλιο ο «ξανθός άγγελος του θανάτου» της χούντας της Αργεντινής
Για δολοφονίες και βασανιστήρια αντιστασιακών και μελών οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα σταθεί στο εδώλιο του κατηγορουμένου ο Αλφρέδο Αστίς, πρώην υποπλοίαρχος του Ναυτικού της Αργεντινής. Ο «λευκός άγγελος του θανάτου» θεωρείται ότι έπαιξε κεντρικό ρόλο στο «βρώμικο πόλεμο» εξόντωσης διαφωνούντων την περίοδο 1976-1983.
Για δολοφονίες και βασανιστήρια αντιστασιακών και μελών οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα σταθεί στο εδώλιο του κατηγορουμένου ο Αλφρέδο Αστίς, πρώην υποπλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού της Αργεντινής.
Ο «ξανθός άγγελος του θανάτου», όπως έγινε γνωστός εξαιτίας του παρουσιαστικού και της αγριότητάς του, θεωρείται ότι έπαιξε κεντρικό ρόλο στο «βρώμικο πόλεμο» εξόντωσης διαφωνούντων την περίοδο 1976-1983. Ο 58χρονος σήμερα Αστίς παρίστανε τον αδελφό κάποιου από τους χιλιάδες αγνοούμενους Αργεντινούς (που είχαν απαχθεί από δυνάμεις του καθεστώτος) για να παρεισφρήσει σε οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ο ίδιος κατηγορείται για τη δολοφονία πέντε ατόμων, ανάμεσά τους και δύο Γαλλίδων καλογριών. Ο Αστίς είναι ένα από τα 19 πρώην μέλη του Ναυτικού της χώρας που θα δικαστούν σε μία σειρά πολυαναμενόμενων υποθέσεων που αφορούν εξαφανίσεις, βασανιστήρια και δολοφονίες στην Σχολή Μηχανικών Ναυτικού κατά την περίοδο της δικτατορίας.
Επίσης, κατηγορείται ότι έπαιξε κεντρικό ρόλο στην εξαφάνιση και δολοφονία της Αλίς Ντομόν και της Λεονί Ντουκέ, Γαλλίδων καλογριών, του δημοσιογράφου Ροντόλφο Γουόλς και τριών ιδρυτών των «Μητέρων της Πλατείας του Μαΐου» (Madres de la Plaza de Mayo).
Η ομάδα συναντιόταν επίσης σε μία κοντινή εκκλησία, στην οποία εμφανίστηκε κάποια στιγμή ένας νεαρός ονόματι Γκουστάβο Νίνιο, υποστηρίζοντας ότι ο αδελφός του είχε εξαφανιστεί. Ο νεαρός έγινε τακτικό μέλος της ομάδας και αποδείχτηκε τελικά ότι ήταν ο Αλφρέδο Αστίς. Το Δεκέμβριο του 1977 βοήθησε τις Αρχές να αναγνωρίσουν και να απάγουν τις δύο καλόγριες και άλλα 10 μέλη της ομάδας.
Σύμφωνα με τους μάρτυρες, η Ντουκέ βασανίστηκε στο κτίριο της Σχολής Μηχανικών Ναυτικού πριν πεταχτεί η σορός της στον Ατλαντικό από αεροπλάνο, σε μία από τις περιβόητες «πτήσεις του θανάτου». Τα θαλάσσια ρεύματα οδήγησαν τη σορό της στην ακτή, και τάφηκε σε ανώνυμο τάφο, πριν ταυτοποιηθεί το 2005.
Ο Αστίς αρνείται ότι γνώριζε για τις πτήσεις, ενώ ο συνήγορός του υποστηρίζει ότι ακολουθούσε διαταγές. Έχει καταδικαστεί ερήμην από γαλλικό και ιταλικό δικαστήριο, ενώ είναι καταζητούμενος και στη Σουηδία.
Έχει δικαστεί ξανά στην Αργεντινή το 1985, αλλά οι νόμοι περί Αμνηστείας εμπόδισαν τη δίκη. Η Αργεντινή άνοιξε ξανά τις υποθέσεις το 2005, επί προεδρίας Νέστορ Κίρσνερ, μετά την ακύρωση των αμνηστιών από το Ανώτατο Δικαστήριο.
Συνολικά, 358 Αργεντινοί περιμένουν να δικαστούν για το λεγόμενο «βρώμικο πόλεμο». Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η χούντα δολοφόνησε περίπου 13.000 άτομα, ενώ οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάνουν λόγο για 30.000 θύματα.
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, ο σκηνικός μονόλογος του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, θα παρουσιαστεί για μία μοναδική βραδιά τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στο θέατρο Ολύμπια «Μαρία Κάλλας».
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.