Προεδρικές εκλογές αμφισβητούμενης νομιμότητας την Κυριακή στην Ονδούρα
Προεδρικές εκλογές αμφισβητούμενης νομιμότητας διεξάγονται την Κυριακή στην Ονδούρα, σχεδόν ένα εξάμηνο μετά την ανατροπή του προέδρου Μανουέλ Σελάγια. Ο ίδιος ο Σελάγια έχει καλέσει τους συμπατριώτες του να απόσχουν της διαδικασίας, ενώ η de facto κυβέρνηση ελπίζει ότι οι κάλπες θα «νομιμοποιήσουν» τα όσα έχουν συμβεί το τελευταίο εξάμηνο.
Προεδρικές εκλογές αμφισβητούμενης νομιμότητας διεξάγονται την Κυριακή στην Ονδούρα, σχεδόν ένα εξάμηνο μετά την ανατροπή του προέδρου Μανουέλ Σελάγια.
Ο ίδιος ο Σελάγια έχει καλέσει τους συμπατριώτες του να απόσχουν της διαδικασίας, ενώ η de facto κυβέρνηση ελπίζει ότι οι κάλπες θα «νομιμοποιήσουν» τα όσα έχουν συμβεί το τελευταίο εξάμηνο.
Βασικοί διεκδικητές της προεδρίας είναι οΠορφίριο Λόμπο του Εθνικού Κόμματος και ο Έλβιν Σάντος του Φιλελεύθερου Κόμματος, από τις τάξεις του οποίου προέρχονται τόσο ο Σελάγια όσο και ο επικεφαλής της de facto κυβέρνησης Ρομπέρτο Μιτσελέτι.
Ένας ακόμα υποψήφιος, ο Κάρλος Ρέγιες, αποσύρθηκε από τη διαδικασία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το γεγονός ότι ο Σελάγια δεν αποκαταστάθηκε στα καθήκοντά του, όπως είχε συμφωνηθεί.
Ελάχιστες χώρες, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ, ο Παναμάς, η Κόστα Ρίκα και το Περού, έχουν προαναγγείλει ότι θα αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα των εκλογών.
Οι περισσότερες κυβερνήσεις χωρών της Λατινικής Αμερικής απορρίπτουν τις εκλογές ως νομιμοποιητικό τέχνασμα των πραξικοπηματιών, ενώ το Μεξικό και η ΕΕ τηρούν στάση αναμονής.
Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 07:00 [15:00 ώρα Ελλάδας] την Κυριακή και θα κλείσουν εννέα ώρες αργότερα. Τα πρώτα exit polls αναμένεται να ανακοινωθούν λίγη ώρα αργότερα.
Το κρίσιμο, τόσο για το καθεστώς όσο και για το Σελάγια, θα είναι η συμμετοχή και το ποσοστό των άκυρων και λευκών. Στους εκλογικούς καταλόγους είναι εγγεγραμμένοι 4,6 εκατ. ψηφοφόροι.
Το de facto καθεστώς ανακοίνωσε ότι οι εκλογές θα επιτηρούνται από ομάδα 3.000 παρατηρητών, ωστόσο, ούτε ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (ΟΑS), ούτε ο ΟΗΕ στέλνουν εκπροσώπους.
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, ο σκηνικός μονόλογος του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, θα παρουσιαστεί για μία μοναδική βραδιά τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στο θέατρο Ολύμπια «Μαρία Κάλλας».
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.