Ο σκόπελος της οικονομίας περιμένει την κυβέρνηση μετά την ψήφο εμπιστοσύνης
Ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα της Κυριακής η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης με την ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Ποιες οι προτεραιότητες των υπουργών. Από τη Δευτέρα αρχίζουν τα δύσκολα, με πρώτο κρίσιμο ραντεβού αυτό του Γ.Παπακωνσταντίνου με τον επίτροπο Αλμούνια.
Ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα της Κυριακής η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης με την ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.
Από τη Δευτέρα αρχίζουν τα δύσκολα για την κυβέρνηση με πρώτο κρίσιμο ραντεβού αυτό του Γιώργου Παπακωνσταντίνου με τον Ευρωπαίο επίτροπο Χοακίν Αλμούνια.
Στη Βουλή, αυτήν την ώρα, περιγράφουν τις προτεραιότητές τους οι υπουργοίτης κυβέρνησης. Η συζήτηση θα κλείσει το βράδυ με την τοποθέτηση του πρωθυπουργού κ. Γ.Παπανδρέου.
Με ενδιαφέρον αναμένονται, εξάλλου, το απόγευμα οι ομιλίες των υποψηφίων αρχηγών της ΝΔ.
Το μεσημέρι μίλησε ο Δ.Αβραμόπουλος, κινούμενος σε συναινετικούς τόνους, ανάλογους με εκείνους που χρησιμοποίησε την προηγούμενη ημέρα ο Κώστας Καραμανλής.
Το απόγευμα αναμένονται οι ομιλίες του Αντ.Σαμαρά (περίπου στις 6:30 μ.μ.) και της κας Ντ. Μπακογιάννη (περίπου στις 8:00 μ.μ.), οι οποίες, όπως εκτιμάται, θα κινηθούν σε πνεύμα αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι
Mιλώντας επί των προγραμματικών δηλώσεων, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου, σχολιάζοντας τις «αντιπολιτευτικές κορώνες» για τους χειρισμούς στα εθνικά θέματα, τόνισε ότι δεν νοούνται μαθήματα πατριωτισμού από κανένα.
Στην ανάγκη να επιλυθούν κατά τρόπο επωφελή τα εθνικά μας συμφέροντα και να κλείσουν τα ανοικτά εθνικά μέτωπα, αναφέρθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης. Κάλεσε εξάλλου την υπουργό Υγείας να πάρει μέτρα για το δημογραφικό για ενίσχυση και του ασφαλιστικού συστήματος.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης χαρακτήρισε από την πλευρά του αναγκαία τη ριζική μεταρρύθμιση του πολιτικού μας συστήματος με νέους θεσμούς για την ενίσχυση της Δημοκρατίας. Επιβεβλημένη θεώρησε επίσης τη βαθιά τομή στο χώρο του δημόσιου τομέα.
Εκ μέρους του ΚΚΕ ο Γιώργος Μαυρίκος είπε ότι σημειώνονται δύο τάσεις: «Από τη μία η αντίληψη της τρομοκράτησης, του εκφοβισμού, ότι είμαστε σε έκτακτη ανάγκη, άρα τα κεφάλια μέσα, για να σταματήσουν οι διεκδικήσεις κι από την άλλη μία προσπάθεια παραπλάνησης με υποσχέσεις, ανούσιες χωρίς αντίκρυσμα»
Τι είπαν οι πολιτικοί αρχηγοί
Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα της κυβέρνησής του στη Βουλή ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση της οικονομίας και είπε πως «αν δεν αφανίσουμε το χρέος, θα μας αφανίσει».
Από την πλευρά του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστας Καραμανλής εμφανίστηκε διατεθειμένος να στηρίξει ακόμα και «αντιδημοφιλή μέτρα» της κυβέρνησης, «αν είναι προς την σωστή κατεύθυνση και αποσκοπούν στην αντιμετώπιση των εθνικών και κοινωνικών προβλημάτων».
Η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα εξέφρασε την εκτίμηση πως «το ΠΑΣΟΚ θα ακολουθήσει την ίδια συντηρητική πολιτική με τη ΝΔ». «Απέναντι σε αναιμικές απαιτήσεις και ελπίδες μπορεί να χειριστεί καλά και το εμπόριο του φόβου και της ελπίδας» είπε για το ΠΑΣΟΚ, επιρρίπτοντας ταυτόχρονα ευθύνες και στη ΝΔ, επειδή «ενίσχυσε προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ με το να το κατηγορεί για παροχολογία».
Ο αρχηγός του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης άσκησε δριμύτατη κριτική τόσο στον Γ.Παπανδρέου, όσο και στον Κ.Καραμανλή, καταλογίζοντας στον τελευταίο ότι κάνει «αβάντα» στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό. Επίσης, παρομοίασε τον κ. Παπανδρέου με «ασχημόπαπο, που έγινε κύκνος», λέγοντας ότι ο Κ.Καραμανλής είναι η «νεράιδα που τον μεταμόρφωσε».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, στην πρώτη του όμιλία στη Βουλή, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έριξε τον πήχη των προσδοκιών αμέσως μετά τις εκλογές και κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να αποδείξει ότι «δεν ακολουθεί την πεπατημένη, προεκλογικά να βγάζει φλας αριστερά και μετεκλογικά να στρίβει δεξιά».
Τα κρίσιμα ραντεβού
Συνάντηση με τον επίτροπο Αλμούνια θα έχει ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου την Τρίτη στο Λουξεμβούργο, στο περιθώριο των εργασιών του Ecofin, ενώ το έλλειμμα σκαρφαλώνει πάνω από το 10% του ΑΕΠ. Τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου συνεδριάζει το Συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Eurogroup).
Στις 24 Οκτωβρίου λήγει η προθεσμία της Ελλάδας για να παρουσιάσει τα αποτελέσματα της πολιτικής της για τη μείωση του ελλείμματος και αρχίζει η διαπραγμάτευση της νέας κυβέρνησης για το πρόγραμμά της.
Στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για τριετή παράταση στο χρονοδιάγραμμα μείωσης του ελλείμματος (στα τέλη του 2012 αντί στα τέλη του 2009), θα αναφέρεται ο στόχος για μείωση με μόνιμα, διαρθρωτικά, μέτρα.
Το κρίσιμο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι να πείσει τις Βρυξέλλες ότι έχει ένα αξιόπιστο και ρεαλιστικό σχέδιο, με το οποίο μπορεί να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά.
Υποψήφιο για 8 Όσκαρ είναι το ρομαντικό δράμα της Κλόι Ζάο, με τίτλο Άμνετ που κλέβει τις εντυπώσεις στις σκοτεινές αίθουσες. Αυτές είναι οι νέες ταινίες της εβδομάδας.