Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Το πολιτικό αδιέξοδο ανάμεσα σε Τουρκία και ΕΕ αντικατοπτρίζει η έκθεση της Κομισιόν

Το πολιτικό αδιέξοδο ανάμεσα σε Τουρκία και ΕΕ αντικατοπτρίζει η έκθεση της Κομισιόν

Το αδιέξοδο στην πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ αντικατοπτρίζει η ετήσια έκθεση προόδου της Κομισιόν, ζητώντας για πολλοστή φορά επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και προσέγγιση με την Κύπρο, και καυτηριάζοντας έντονα την έλλειψη σεβασμού στην ελευθερία της έκφρασης και του Τύπου...

91

Το αδιέξοδο στην πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ αντικατοπτρίζει η ετήσια έκθεση προόδου της Κομισιόν, ζητώντας για πολλοστή φορά επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, κατοχύρωση των πολιτικών δικαιωμάτων και προσέγγιση με την Κύπρο, και καυτηριάζοντας έντονα την έλλειψη σεβασμού στην ελευθερία της έκφρασης και του Τύπου…

«Ελάχιστη πρόοδος μπορεί να αναφερθεί ως προς την αποτελεσματική εφαρμογή πολιτικών και συνταγματικών μεταρρυθμίσεων» υπογραμμίζεται στην τελευταία ετήσια έκθεση προόδου της Κομισιόν, η οποία καλεί ξανά την Τουρκία να βελτιώσει τα δικαιώματα των μειονοτήτων, των γυναικών, των συνδικάτων, καθώς και να περιορίσει το ρόλο του στρατού.

Η Τουρκία εγκαλείται σταθερά για τα πολιτικά δικαιώματα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επισημαίνει ότι «οι καταγγελίες για βασανιστήρια, κακοποίηση και ασυλία για τους δράστες παραμένουν πηγή βαθιάς ανησυχίας, και χρειάζεται να αποτελέσουν πεδίο στο οποίο θα δοθεί προτεραιότητα [από την τουρκική κυβέρνηση]».

Ως προς το Κυπριακό, η Κομισιόν ζητά εκ νέου από την Τουρκία να προχωρήσει σε κινήσεις ομαλοποίησης των σχέσεών της με τη Λευκωσία, αναφέροντας ότι ουδεμία πρόοδος έχει υπάρξει εκ μέρους της Αγκυρας ούτε στο θέμα του πρόσθετου Πρωτοκόλλου, ούτε και σχετικά με την εξομάλυνση των σχέσεών της με την Κυπριακή Δημοκρατία.

src=https://www.in.gr/news/Reviews/Review598581/assets/ok.gifΟμαλοποίηση των σχέσεων με την Κύπρο

Στην έκθεση προόδου αναγνωρίζεται ένας βαθμός προόδου στη διαχείριση ζητημάτων που σχετίζονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των Κούρδων, αλλά σημειώνεται ότι μένουν ακόμα πολλά βήματα να γίνουν. Ουσιαστικά, η έκθεση αντικατοπτρίζει ευρέως το αδιέξοδο στις σχέσεις Τουρκίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ελευθερία έκφρασης ζητά η ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνοδεύει την έκθεση προόδου με ειδική έκκληση για την ελευθερία της έκφρασης του Νομπελίστα συγγραφέα Ορχάν Παμούκ.

Ο κοινοτικός επίτροπος Όλι Ρεν προειδοποίησε την Τουρκία ότι πρέπει να προστατεύσει τον Ορχάν Παμούκ από δικαστικές υποθέσεις που υπονομεύουν την ελευθερία της έκφρασης. Τουρκικό Εφετείο απεφάνθη την περασμένη εβδομάδα ότι οποιοσδήποτε μπορεί να διεκδικήσει αποζημιώσεις από τον Παμούκ για «εμπρηστικά» σχόλιά του σχετικά με τη γενοκτονία των Αρμενίων.

Ήδη έχουν κατατεθεί έξι διαφορετικές προσφυγές εις βάρος του βραβευθέντος συγγραφέα. «Αυτό δεν είναι ένα θετικό μήνυμα για τον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία χειρίζεται την ελευθερία της έκφρασης. Καλώ την κυβέρνηση της Τουρκίας να λάβει μέτρα για να αποφύγει τέτοιου είδους προβλήματα» δήλωσε ο Όλι Ρεν.

Κριτική για τον όμιλο Dogan – Ενοχλημένη η Τουρκία

«Ράπισμα» αποτελεί για την τουρκική κυβέρνηση και η κριτική της Κομισιόν για το μείζον ζήτημα που έχει ανακύψει με το εξοντωτικό πρόστιμο (ύψους 3,3 δισ. δολαρίων) που έχει επιβληθεί στον αντιπολιτευόμενο όμιλο μέσων μαζικής ενημέρωσης Dogan.

Η Επιτροπή εκφράζει στην έκθεση μεγάλη ανησυχία για «άδικη» μεταχείριση του μεγαλύτερου ομίλου μέσων ενημέρωσης της χώρας (Hurrieyt, CNN Turk), και ο Όλι Ρεν δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στους δημοσιογράφους ότι έχει ζητήσει από την Αγκυρα να εξετάσει αυτό το ζήτημα πολύ σοβαρά.

Η κριτική της ΕΕ για τον όμιλο Dogan ενόχλησε την τουρκική κυβέρνηση, η οποία αντέδρασε άμεσα απαντώντας ότι πρόκειται για υπόθεση δική της και όχι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Το πρόστιμο που επιβλήθηκε στον όμιλο Dogan είναι θέμα που αφορά το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών, και όχι ξένες αρχές, και εάν δεν μπορεί να το λύσει [το υπουργείο], τότε είναι ζήτημα του τουρκικού δικαστικού συστήματος» δήλωσε ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Τουρκίας με την ΕΕ, Εγκεμέν Μπαγίς.

Συνολικά η έκθεση αποτιμήθηκε θετικά από την Τουρκία -επισήμως τουλάχιστον. Ο Εγκεμέν Μπαγκίς δήλωσε ότι πρόκειται για μία θετική και ισορροπημένη έκθεση, ίσως την πιο αντικειμενική μέχρι στιγμής.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ότι η έκθεση αγγίζει τις βελτιώσεις και τις ελλείψεις της Τουρκίας, και έριξε στην αντιπολίτευση της χώρας του το βάρος για την καθυστέρηση ορισμένων κρίσιμων μεταρρυθμίσεων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο