Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Σε νέες πυραυλικές δοκιμές προχώρησε η Βόρειος Κορέα

Σε νέες πυραυλικές δοκιμές προχώρησε η Βόρειος Κορέα

Σε εκτόξευση πέντε πυραύλων μικρού βεληνεκούς προχώρησε η Βόρειος Κορέα, όπως μετέδωσε το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap επικαλούμενο κυβερνητική πηγή. Παράλληλα, η Πιονγιάνγκ και κήρυξε ναυτικό αποκλεισμό στα ανοιχτά της ανατολικής ακτής μέχρι τις 20 Οκτωβρίου. Αντιδρούν Ρωσία, ΗΠΑ.

91

Σε εκτόξευση πέντε πυραύλων μικρού βεληνεκούς προχώρησε η Βόρειος Κορέα, όπως μετέδωσε το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap επικαλούμενο κυβερνητική πηγή. Παράλληλα, η Πιονγιάνγκ και κήρυξε ναυτικό αποκλεισμό στα ανοιχτά της ανατολικής ακτής μέχρι τις 20 Οκτωβρίου.

Η εκτόξευση, σύμφωνα με το πρακτορείο Yonhap, έγινε από την ανατολική ακτή της Β.Κορέας και η κυβέρνηση κήρυξε ναυτικό απόκλεισμό της περιοχής από τις 10 έως τις 20 Οκτωβρίου, μία ένδειξη ότι ετοιμάζει και νέες πυραυλικές δοκιμές στην περιοχή.

Πρόκειται για τις πρώτες πυραυλικές δοκιμές της Β.Κορέας εδώ και τρεις μήνες και έρχεται σε μια περίοδο που η Πιονγιάνγκ δηλώνει ότι είναι έτοιμη να επιστρέψει στις διεθνείς διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό της πρόγραμμα, αν και επιμένει ότι επιθυμεί να πραγματοποιήσει πρώτα συνομιλίες με τις ΗΠΑ.

Οι πυραυλικές δοκιμές συνέπεσαν με πληφορορίες τοπικών μέσων ενημέρωσης ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να στείλουν την Τρίτη το αεροπλανοφόρο George Washington στο λιμάνι Μπουσάν της Νότιας Κορέας.

Απόφαση των Ηνωμένων Εθνών απαγορεύει στην Βόρεια Κορέα την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων, αλλά δεν υπάρχουν διεθνείς συμφωνίες να της απαγορεύουν τις δοκιμαστικές εκτοξεύσεις πυραύλων μικρού βεληνεκούς.

Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εργάζονται για μια απαλλαγμένη από πυρηνικά κορεατική χερσόνησο, δήλωσε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, αντιδρώντας στις πληροφορίες για εκτόξευση πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους προσπαθούν να δείξουν στη Βόρεια Κορέα ότι η διεθνής κοινότητα δεν θα αποδεχθεί το συνεχιζόμενο πυρηνικό της πρόγραμμα, πρόσθεσε.

«Σαστισμένη» για τις δοκιμές δηλώνει η Ρωσία. Σύμφωνα με το πρακτορείο Itar-Tass, αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι «δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή» για την εκτόξευση πυραύλων, μιας και γίνονται προσπάθειες να ξεκινήσουν ξανά οι εξαμερείς συνομιλίες για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο