Χωρίς αντίπαλο η Ισπανία πρωταθλήτρια Ευρώπης
Η Ισπανία για πρώτη φορά στον ευρωπαϊκό θρόνο. Ήταν το φαβορί και το επιβεβαίωσε. Η παρέα του Πάου Γκασόλ έκανε περίπατο στον τελικό του Ευρωμπάσκετ και πήρε αυτό που επιτέλους της έλλειπε από την τροπαιοθήκη της. Επιβλήθηκε της Σερβίας, που με τη σειρά της πανηγυρίζει το αργυρό μετάλλιο, επικρατώντας 85-63.
26
Η Ισπανία για πρώτη φορά στον ευρωπαϊκό θρόνο. Ήταν το φαβορί και το επιβεβαίωσε. Η παρέα του Πάου Γκασόλ έκανε περίπατο στον τελικό του Ευρωμπάσκετ και πήρε αυτό που επιτέλους της έλλειπε από την τροπαιοθήκη της. Επιβλήθηκε της Σερβίας, που με τη σειρά της πανηγυρίζει το αργυρό μετάλλιο, επικρατώντας 85-63.
Η Σερβία έμεινε κοντά στο σκορ μέχρι το 5-5, αφού σε αυτό το σημείο ακολούθησε ένα σερί 15-2 που έφερε τους ισπανούς μπροστά με 20-7. Οι παίκτες του Σέρτζιο Σκαριόλο εκτός του ότι είχαν μπει αποφασισμένοι από την αρχή για να πάρουν το χρυσό μετάλλιο ήταν και πολύ «ζεστοί» πίσω από τη γραμμή των 6.25, καθώς ξεκίνησαν τον τελικό με 4/6 τρίποντα.
Ο Ούρος Τρίπκοβιτς με τους 8 πόντους στην πρώτη περίοδο κράτησε μέσα στο παιχνίδι τους σέρβους, αφού δεν άφησε την Ισπανία να ξεφύγει με περισσότερους από 10 πόντους (24-14). Η ομάδα του Ντούσαν Ιβκοβιτς έσφιξε την άμυνα της και για περίπου τρία λεπτά στο δεύτερο δεκάλεπτο αποσυντόνισε τους αντίπαλους τους.
Οι βασικοί επανήλθαν άμεσα στο παρκέ και με τον αγριεμένο Πάου Γκασόλ να δίνει το σύνθημα η διαφορά για την Ισπανία ξεπέρασε τους 20 πόντους (43-22 στο 17’). Ο σέντερ των Λος Αντζελες Λέικερς τελείωσε το πρώτο ημίχρονο με 14 πόντους και 8 ριμπάουντ, ενώ η ομάδα του βρήκε εξαιρετικό ρυθμό, αφού μέσα από την πειστική της άμυνα βρήκε την ευκαιρία να τρέξει στον αιφνιδιασμό και να πάει στα αποδυτήρια με προβάδισμα 52-29.
Οι ισπανοί θέλησαν να μετατρέψουν σε «show» το παιχνίδι και άρχισαν να παίζουν άναρχα στην επίθεση, όμως από τη στιγμή που ήταν ιδιαίτερα άστοχοι σημείωσαν μόλις έξι πόντους σε εφτά λεπτά στο τρίτο δεκάλεπτο. Η Σερβία από την πλευρά το εκμεταλλεύτηκε και αθόρυβα έριξε τη διαφορά κάτω από τους 20 (58-41) με τον Νόβιτσα Βελίτσκοβιτς να φτάνει τους 12 πόντους.
Το προβάδισμα της Ισπανίας έπεσε μέχρι και τους 14 πόντους (58-44), αλλά σε αυτό το σημείο οι «φούριας ρόχας» σοβαρεύτηκαν ανεβάζοντας την απόδοση τους σε άμυνα και επίθεση. Μέσα σε ένα τρίλεπτο έφτασαν ξανά στο +20 με ένα σερί 9-0 και μπήκαν στην τελευταία περίοδο του αγώνα με τη μέγιστη δυνατή διαφορά (67-44).
Το νερό είχε μπει για τα καλά στο αυλάκι και παρότι ο Σκαριόλο χρησιμοποίησε όλους τους παίκτες του ρίχνοντας τους αναπληρωματικούς στο παρκέ το προβάδισμα της ομάδας του όχι μόνο δεν έπεσε, αλλά αυξήθηκε κιόλας. Με το σκορ στο 79-50 πέντε λεπτά πριν από την ολοκλήρωση της αναμέτρησης τα όλε ξεκίνησαν στην εξέδρα από τους ισπανούς φιλάθλους, και οι σέρβοι πέταξαν λευκή πετσέτα. Ο Πάου Γκασόλ επέστρεψε στο παιχνίδι για μερικά λεπτά και το τελικό 85–63 τον βρήκε να ξεσπάει σε έξαλλους πανηγυρισμούς στον πάγκο μαζί με τους υπόλοιπους συμπαίκτες του, κατακτώντας το πρώτο χρυσό μετάλλιο σε Ευρωμπάσκετ για την Ισπανία.
Tα δεκάλεπτα: 24-14, 52-29, 67-44, 85-63
Ισπανία (Σκαριόλο): Π. Γκασόλ 18, Φερνάντες 13, Ρούμπιο 10, Ναβάρο 12, Κλαβέρ 2, Ρέγιες 7, Καμπέθας 7, Λόπες 2, Γιούλ 5, Μ. Γκασόλ 6, Μουμπρού, Γκαρμπαχόσα 3.
Σερβία (Ίβκοβιτς): Πόποβιτς 1, Τέπιτς 2, Τεόντοσιτς 5, Πάουνιτς 1, Μπιέλιτσα, Μάρκοβιτς 2, Τρίπκοβιτς 15, Ραντούλιτσα 6, Κρστιτς 12, Πέροβιτς 4, Βελίτσκοβιτς 15, Μάτσβαν.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,www.sport.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Live η ομιλία Ανδρουλάκη στη Βουλή για το αγροτικό
- Οι νέοι κανόνες της IFAB αλλάζουν το ποδόσφαιρο
- Σύνοδος στο Νταβός: Ο Τραμπ προσγειώθηκε στη Ζυρίχη – Διπλωματικός πυρετός ενόψει της ομιλίας του
- Τι αλλάζει στη χρηματοδότηση του γαλλικού κινηματογράφου και γιατί έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις
- Η ΚΕΔ ανακοίνωσε τους ορισμούς για την 18η αγωνιστική της Super League: Σιδηρόπουλος στο Καραϊσκάκη, Ευαγγέλου στην Τρίπολη
- Mercosur: «Στον πάγο» η συμφωνία – Παραπέμπεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

