Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Τεταμένη ηρεμία στο Ουρούμτσι, νέα απαγόρευση της κυκλοφορίας

Τεταμένη ηρεμία στο Ουρούμτσι, νέα απαγόρευση της κυκλοφορίας

Με μία νέα απαγόρευση της κυκλοφορίας τη νύχτα της Παρασκευής προσπαθεί η κυβέρνηση της Κίνας να αποκαταστήσει τη τάξη στο Ουρούμτσι, την πρωτεύουσα της επαρχίας Σιαντζίνγκ, όπου η κατάσταση παραμένει τεταμένη. Εγκαταλείπουν τη πόλη κάτοικοι, προβλήματα για τους ξένους δημοσιογράφους.

95

Με μία νέα απαγόρευση της κυκλοφορίας τη νύχτα της Παρασκευής προσπαθεί η κυβέρνηση της Κίνας να αποκαταστήσει τη τάξη στο Ουρούμτσι, την πρωτεύουσα της επαρχίας Σιαντζίνγκ, όπου η κατάσταση παραμένει τεταμένη παρά την ισχυρότατη παρουσία των αρχών ασφαλείας.

Την Παρασκευή παρέμειναν κλειστά τα τεμένη αν και σε δύο από αυτά συγκεντρώθηκαν μουσουλμάνοι Ουιγούροι, παρά την απαγόρευση των Αρχών, και πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας για την απελευθέρωση ομοθρήσκων τους. Η αστυνομία έκανε χρήση βίας, αλλά τα επεισόδια δεν επεκτάθηκαν.

Οι Αρχές αποφάσισαν ακόμη την απαγόρευση της κυκλοφορίας από το απόγευμα (τοπική ώρα). Εκτός από την Τετάρτη, η κυκλοφορία δεν είχε απαγορευτεί στους δρόμους της πόλης.

Στην πόλη η κατάσταση μετά τις ταραχές είναι σε μεγάλο βαθμό καλύτερη, ωστόσο, κατά πληροφορίες, πολλοί κάτοικοι του Ουρούμτσι προσπαθούν να φύγουν μετά τα επεισόδια. Τουλάχιστον 156 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις ταραχές και περισσότεροι από 1.000 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό.

Οι συλληφθέντες θεωρείται ότι ξεπερνούν τους 1.400.

Εν τω μεταξύ, ένας Ολλανδός δημοσιογράφος συνελήφθη από την κινεζική αστυνομία στο Ουρούμτσι. Ο Ρέμκο Τάνις, ανταποκριτής του ολλανδικού πρακτορείου GPD στη Σαγκάη κρατείται επειδή «δεν τήρησε την απαγόρευση κυκλοφορίας, όμως έχει διαπίστευση και έχει τηρήσει όλους τους όρους» εξήγησε το πρακτορείο GPD.

Από άλλους ξένους δημοσιογράφους κατασχέθηκε ο εξοπλισμός.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τα γεγονότα στην απομακρυσμένη κινεζική επαρχία.

Ο Tούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε τα όσα συμβαίνουν στο Σιντζιάνγκ «ένα είδος γενοκτονίας». Όπως διευκρίνισε «διαπράττονται ωμότητες, σκοτώνονται εκατοντάδες άνθρωποι, υπάρχουν περισσότεροι από χίλιοι τραυματίες. Πως μπορεί η ηγεσία της Κίνας να παραμένει θεατής;»

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο