Παρασκευή 05 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Και στο Χονγκ Κονγκ αναφέρθηκε κρούσμα νέας γρίπης με ανθεκτικότητα στο Tamiflu

Και στο Χονγκ Κονγκ αναφέρθηκε κρούσμα νέας γρίπης με ανθεκτικότητα στο Tamiflu

Χονγκ Κονγκ: Έπειτα από τη Δανία και την Ιαπωνια, περιστατικό νέας γρίπης με ανθεκτικότητα στο αντι-ιικό φάρμακο Tamiflu εμφανίστηκε και στο Χονγκ Κονγκ, ανακοίνωσε την Παρασκευή το τοπικό υπουργείο Υγείας.

Χονγκ Κονγκ: Έπειτα από τη Δανία και την Ιαπωνια, περιστατικό νέας γρίπης με ανθεκτικότητα στο αντι-ιικό φάρμακο Tamiflu εμφανίστηκε και στο Χονγκ Κονγκ, ανακοίνωσε την Παρασκευή το τοπικό υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο ιός που παρουσιάζει ανθεκτικότητα απομονώθηκε από ένα 16χρονο κορίτσι στο οποίο διαγνώστηκε η ίωση κατά την άφιξή της από το Σαν Φρανσίσκο στις 11 Ιουνίου.

Την είδηση σχολίασε στο Reuters εκπρόσωπος της φαρμακοβιομηχανίας Roche που παράγει το Tamiflu: «Πάντα μπορούμε να περιμένουμε έναν αριθμό περιστατικών με ανθεκτικότητα. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ο υπότυπος [Η1Ν1] έχει αναπτύξει ανθεκτικότητα στο Tamiflu» καθησύχασε η εκπρόσωπος Κλόντια Σμιντ.

Περιστατικά ανθεκτικότητας έχουν εξάλλου αναφερθεί και στην εποχική γρίπη αλλά και στην πιο επικίνδυνη γρίπη των πτηνών (Η5Ν1).

Οι εργαστηριακές εξετάσεις στον ιό που απομονώθηκε από την 16χρονη ασθενή στο Χονγκ Κονγκ έδειξαν ότι είναι ανθεκτικός στο Tamiflu,όχι όμως και στο Relenza (ζαναμιβίρη), ένα ανάλογο αντι–ικό φάρμακο που παράγει η GlaxoSmithKline.

*Η επίτροπος Υγείας της ΕΕ Ανδρούλα Βασιλείου δήλωσε την Παρασκευή στο κυπριακό κανάλι RIK ότι έχει ετοιμάσει έγγραφο με το οποίο ζητά από τις 27 χώρες-μέλη να διαθέσουν τις πρώτες παρτίδες του εμβολίου για τη νέα γρίπη στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Η πρόταση θα συζητηθεί τη Δευτέρα στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας που θα πραγματοποιηθεί στη Σουηδία.

*Έρευνα που δημοσιεύεται την Παρασκευή στο κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό Science δείχνει ότι ο ιός Η1Ν1 της γρίπης των χοίρων δεν είναι ιδιαίτερα ικανός στο να προσβάλλει τους ανθρώπους. «Αν και ο ιός μπορεί να συνδέεται στους ανθρώπινους υποδοχείς [του αναπνευστικού συστήματος], είναι ξεκάθαρο πως η ικανότητα αυτή είναι περιορισμένη» δήλωσε ο Δρ Ραμ Σασισεκαράν, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας στο MIΤ και το Χάρβαρντ.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι ο ιός είναι πιο ενεργός στο πεπτικό σύστημα από ό,τι η εποχική γρίπη. Σε πολλές περιπτώσεις η λοίμωξη επεκτείνεται στο έντερο και το 40% των ασθενών παρουσιάζουν διαταραχές του πεπτικού και εμέτους,

Associated Press, ΑΠΕ/Reuters

health.in.gr

Headlines:
Δείτε όλες τις Τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 05 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο