Η παραίτηση Αλ.Αλαβάνου στο επίκεντρο της συνεδρίασης του ΣΥΡΙΖΑ
Εβδομάδα κρίσιμων διεργασιών για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ ξεκινά τη Δευτέρα με τη συνεδρίαση της Γραμματείας της παράταξης, κατά την οποία αναμένεται να οριστικοποιηθεί η παραίτηση ή όχι του Αλ.Αλαβάνου. Σε συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της Γραμματείας καλεί τους υποστηρικτές του Αλ.Αλαβάνου η ΚΟΕ. Ψύχραιμη αντιμετώπιση της κατάστασης ζητά ο Ν.Χουντής. «Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ δοκιμάζεται» λέει ο Φ.Κουβέλης.
103
Εβδομάδα πυκνών και κρίσιμων διεργασιών για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ ξεκινά με τη συνεδρίαση της Γραμματείας της παράταξης, κατά την οποία θα τεθεί στο επίκεντρο και αναμένεται να οριστικοποιηθεί η παραίτηση ή όχι του Αλέκου Αλαβάνου.
Σε ανακοίνωση της ΚΟΕ, βασικής συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζεται ότι η ανάκληση της παραίτησης Αλαβάνου είναι μονόδρομος, ενώ ζητείται ενιαία ηγεσία και ουσιαστικά μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα.
Παράλληλα, καλεί τα μέλη και τους φίλους της παράταξης να συγκεντρωθούν τη Δευτέρα έξω από τα γραφεία όπου θα συνεδριάσει η Γραμματεία για την υποστήριξη του Αλέκου Αλαβάνου.
Σχετικά ο γραμματέας του ΣΥΝ Ν.Χουντής δήλωσε: «Αντιλαμβάνομαι την αγωνία και την ανησυχία των μελών και των φίλων μας για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, για την ανάγκη να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα με συλλογικό και εποικοδομητικό τρόπο για την ενίσχυση της πολιτικής παρέμβασης και της προοπτικής του ΣΥΡΙΖΑ.
»Πιστεύω λοιπόν ότι η συγκέντρωση που οργανώνεται έξω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, είναι έξω από την κουλτούρα της Αριστεράς, ανασύρει οδυνηρές μνήμες και δεν βοηθάει στην ψύχραιμη αντιμετώπιση των προβλημάτων».
Απάντηση σε όλα αυτά αναμένεται να δώσει από την πλευρά της η Ανανεωτική Πτέρυγα του Συνασπισμού σε συγκέντρωση που οργανώνει την Τρίτη και η οποία ζητάει επίσημα αλλαγή πολιτικής, αλλά προς την αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που ζητάει η ΚΟΕ.
O γραμματέας του ΣΥΝ Ν. Χουντής δήλωσε την Κυριακή ότι η ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ, η συσπείρωση και η κοινή δράση των ευρύτερων αριστερών δυνάμεων ήταν και παραμένει βασική προϋπόθεση για να αλλάξει το πολιτικό τοπίο και να σταματήσει η δικομματική εναλλαγή, αλλά και για να ανατραπούν οι συντηρητικές πολιτικές και να ανοίξουν ελπιδοφόρες προοπτικές για τον τόπο.
Η ανακοίνωση της ΚΟΕ
Η ΚΟΕ με μακροσκελή ανακοίνωσή της επανέρχεται με μια εφ’όλης της ύλης τοποθέτηση που προδιαγράφει την ένταση των εξελίξεων.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι εξελίξεις της τελευταίας εβδομάδας με τη υποβολή παραίτησης του Αλέκου Αλαβάνου θέτουν -με καλό ή κακό τρόπο- στο κέντρο του προβλήματος το πώς και από ποιους καθορίζεται η πολιτική φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ και άρα και το πρόβλημα της σχέσης του ΣΥΡΙΖΑ με τις συνιστώσες του και ειδικά με τη μεγαλύτερη.
Η ΚΟΕ υπογραμμίζει ότι είναι φανερό και αυτονόητο ότι σημασία δεν έχουν τα προσωπικά στοιχήματα, αλλά οι συγκεκριμένες ανατροπές στην πολιτική και οργανωτική λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ που θα μπορέσουν να ξανακάνουν την ενωτική και ριζοσπαστική Αριστερά πρωταγωνίστρια δύναμη και προσθέτει:
«Η απαίτηση του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ να μην παραιτηθεί ο σ. Αλαβάνος σημαίνει ταυτόχρονα και απαίτηση να προσδιοριστούν η πολιτική ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ, οι διαδικασίες και οι οργανωτικές λειτουργίες του ΣΥΡΙΖΑ. Στην ουσία ανοίγει ο δρόμος, κάτω από όρους, να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα μπροστά και να μετατρέψουμε την εκλογική ήττα σε μια νίκη για το ενωτικό εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ».
Ειδικότερα η ΚΟΕ προτείνει:
«-Να μπει στο κέντρο της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ η απάντηση της Αριστεράς στην κρίση. Να μπει τέρμα στην επικοινωνιακή διαχείριση – διαστρέβλωση του λόγου και της δράσης της ενωτικής αριστεράς,
-Να μετατεθεί το κέντρο βάρους στον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι στις γραφειοκρατικές, απαρχαιωμένες και ιντριγκαδόρικες λειτουργίες και ισορροπίες μηχανισμών, άτυπων ηγετικών ομάδων, τάσεων ή συνιστωσών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι σχήμα εκλογικής υποστήριξης, είναι ένα ριζοσπαστικό και πρωτότυπο εγχείρημα πολιτικής ενότητας της αριστεράς. Η παραμονή του Α. Αλαβάνου, ως επικεφαλής του εγχειρήματος, αντικειμενικά θα βοηθήσει στην κατοχύρωση αυτής της ταυτότητας,
-Να αποκτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ μία και ενιαία ηγεσία, κόβοντας μαχαίρι τα πολλαπλά κέντρα, τα καπελώματα, την αντιφατική και αλλοπρόσαλλη εκφώνηση, την αντιδημοκρατική πρακτική των τετελεσμένων, τις αιφνιδιαστικές ηγετικές ανακοινώσεις από τα μικρόφωνα ή τα μεγάφωνα,
-Να αποκτηθεί κοινή λειτουργία σε επίπεδο βάσης, από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στην κατεύθυνση της πολιτικής γραμμής της ενότητας της αριστεράς και του μετώπου στον νεοφιλελευθερισμό».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ολυμπιακός: «Τρέλα» για τον τελικό με τον Άγιαξ – Χιλιάδες αιτήσεις για εισιτήριο
- Ένας χορευτής του Μπαλέτου της Νέας Υόρκης άλλαξε μια ιστορία 100 ετών στις πουέντ
- Κίνηση στους δρόμους: Μποτιλιάρισμα στον Κηφισό – Πού αλλού υπάρχουν προβλήματα
- Συνένοχη είναι η Ευρώπη για το χάος της Δύσης
- Μεγάλα ματς στο Champions League, με… φόντο την πρόκριση στα νοκ-άουτ (pic)
- Με νέο αεροσκάφος και δύο ώρες καθυστέρηση αναχώρησε για το Νταβός ο Τραμπ
- Κακοκαιρία: Ποιες περιοχές έχουν ντυθεί στα λευκά – Πού σημειώνονται χιονοπτώσεις
- O Ολυμπιακός «εκτόξευσε» τις πιθανότητες του – Τι λένε οι αριθμοί μετά τη σπουδαία νίκη με τη Λεβερκούζεν (pics)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 21.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/daniel-joshua-Vxr9QbwI3hQ-unsplash-1-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442