103

Ο Γάλλος βετεράνος φωτογράφος Μαρκ Ριμπού, οι φωτογραφίες του οποίου κατάφεραν να αιχμαλωτίσουν μοναδικές στιγμές από τον πόλεμο του Βιετνάμ μέχρι την καθημερινή ζωή στο Παρίσι πρόκειται να τιμηθεί με βραβείο συνολικής προσφοράς στα Sony World Photography Awards.

Ο 85χρονος φωτογράφος έγινε διάσημος από τη φωτογραφία που τράβηξε το 1967, η οποίααπεικονίζει ένα κορίτσι, την Τζέιν Ρόουζ Κασμίρ, να κρατάει ένα λουλούδι, ενώ μπροστά της βρίσκονται παραταγμένοι στρατιώτες με τα όπλα στραμμένα εναντίον της.

Η φωτογραφία αυτή αποτελεί εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά του πολέμου του Βιετνάμ.

Ο Μαρκ Ριμπού θα λάβει το βραβείο σε τελετή των Sony World Photography Awards στις Κάννες στις 16 Απριλίου.

Ο Ριμπού ξεκίνησε να ασχολείται με τη φωτογραφία όταν ακόμη ήταν έφηβος και σπούδαζε μηχανολογία. Αργότερα συνάντησε τους Χένρι Καρτιέ-Μπρεσόν και Ρόμπερτ Κάπα, ιδρυτές της Magnum, μπήκε στο πρακτορείο το 1953 και έμεινε εκεί για περίπου τρεις δεκαετίες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Reuters