Έρευνα συνδέει την επιληψία με δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος
Η λανθασμένη επίθεση του ανοσοποιητικού συστήματος σε αγγεία του εγκεφάλου ενδέχεται να παίζει κεντρικό ρόλο στην επιληψία, δείχνει μελέτη Ιταλών ερευνητών σε ποντίκια. Οι κρίσεις φαίνεται ότι οδηγούν σε φλεγμονή, η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε περισσότερες κρίσεις.
36
Η λανθασμένη επίθεση του ανοσοποιητικού συστήματος σε αγγεία του εγκεφάλου ενδέχεται να παίζει κεντρικό ρόλο στην επιληψία, δείχνει μελέτη Ιταλών ερευνητών σε ποντίκια. Οι κρίσεις φαίνεταιότι οδηγούν σε φλεγμονή, η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε περισσότερες κρίσεις.
Αν τα ευρήματα της έρευνας επιβεβαιωθούν στον άνθρωπο, η επιληψία ίσως θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με αντισώματα που τροποποιούν τις ανοσολογικές αντιδράσεις.
Στα πειραματόζωα της μελέτης,η χορήγηση ενέσιμων μονοκλωνικών αντισωμάτων περιόρισε τις κρίσεις και σε ορισμένες περιπτώσεις τις σταμάτησε εντελώς.
«Μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν υποψίες για έναν τέτοιο μηχανισμό» δήλωσε στο Reuters η Γκαμπριέλα Κονσταντίν του Πανεπιστημίου της Βερόνα, επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύεται στο Nature Medicine.
Η επιληψία είναι μια χρόνια διαταραχή του κεντρικού νευρικού συστήματος η οποία χαρακτηρίζεται από κρίσεις, συχνά με σπασμούς. Οι κρίσεις αυτές οφείλονται σε ανώμαλη ή υπερβολική ηλεκτρική δραστηριότητα σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου.
Η ομάδα της Δρ Κονσταντίν διαπίστωσε ότι στη διάρκεια των κρίσεων ο εγκέφαλος απελευθερώνει μια ουσία που προσελκύει λευκά αιμοσφαίρια. Όταν τελικά προσκολλώνται σε κύτταρα των αγγείων, τα λευκά αιμοσφαίρια απελευθερώνουν με τη σειρά τους άλλες ουσίες που οδηγούν σε φλεγμονή και τοπικές βλάβες.
Η αντίδραση αυτή περιορίστηκε σημαντικά όταν οι ερευνητές χορήγησαν στα ποντίκια ένα αντίσωμα, παρόμοιο με αυτά που χρησιμοποιούνται σε σύγχρονα φάρμακα για την αντιμετώπιση αυτοάνοσων νοσημάτων όπως η πολλαπλή σκλήρυνση (πρώην σκλήρυνση κατά πλάκας) και η ψωρίαση.
Το εύρημα αυτό ίσως οδηγήσει σε θεραπείες νέου είδους. «Προβλέπουμε ότι θα υπάρχουν και άλλα αποτελεσματικά αντιφλεγμονώδη φάρμακα» δήλωσε η Δρ. Κονσταντίν.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Χούθι: Kάθε επίθεση κατά του Ιράν είναι «κήρυξη πολέμου κατά της Υεμένης» – Θα χτυπήσουμε κάθε αμερικανική βάση
- Μπενφίκα – Ρεάλ Μαδρίτης 4-2: Η έμπνευση του Μουρίνιο με τον τερματοφύλακα έδωσε την πρόκριση (vids)
- Τα γκολ και τα highlights από την 8η αγωνιστική της League Phase του Chapmpions League (vids)
- Μεντιλίμπαρ: «Δουλεύουμε και έρχονται τα αποτελέσματα»
- Βρέθηκε το αεροπλάνο που εξαφανίστηκε στην Κολομβία, δεν υπάρχουν επιζώντες
- Μαρτίνς: «Χαρίζουμε την πρόκριση στον κόσμο μας» (vid)
