Στην «Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου» το Α Θεατρικό Βραβείο Κοινού
Στην κατάμεστη αίθουσα Φίλων της Μουσικής του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών πραγματοποιήθηκε η απονομή των Θεατρικών Βραβείων Κοινού 2008, που απονέμει τα τελευταία δέκα χρόνια το «Αθηνόραμα». Οι θεατές βράβευσαν την Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, τη Νένα Μεντή και τον Γιώργο Καραμίχο.
43
Στην κατάμεστη από ανθρώπους του θεάτρου και θεατρόφιλους αίθουσα Φίλων της Μουσικής του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης 4 Νοεμβρίου η απονομή των Θεατρικών Βραβείων Κοινού 2008, ενός θεσμού που το περιοδικό «Αθηνόραμα» έχει καθιερώσει εδώ και δέκα χρόνια και ο οποίος βασίζεται στην κρίση των αναγνωστών του. Η φετινή τελετή έγινε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.
Η βραδιά κύλησε με άφθονο χιούμορ, καθώς οι απονομές εναλλάσσονταν έξυπνα με το θεατρικό μιούζικαλ που έγραψε ο Θύμιος Νικολόπουλος και σκηνοθέτησε ο Γιάννης Κακλέας. Μαζί με τα τεκταινόμενα στη σκηνή οι πάνω από χίλιοι καλεσμένοι απόλαυσαν, μέσω βίντεο, και αρκετές διασκεδαστικές και νοσταλγικές σκηνές από τις εννιά προηγούμενες βραβεύσεις.
Για να φτάσουμε όμως στη βραδιά της Τρίτης 4 Νοεμβρίου, είχε προηγηθεί η «Θεατρομανία». Από τον Νοέμβριο του 2007 μέχρι και τον Μάιο του 2008, οι αναγνώστες του περιοδικού «Αθηνόραμα» είδαν και βαθμολόγησαν, μέσα από τις ειδικές φόρμες της «Θεατρομανίας», οι οποίες δημοσιεύονται κάθε εβδομάδα στο περιοδικό, τις παραστάσεις της σεζόν και ανέδειξαν τις τρεις καλύτερες εξ αυτών, τους καλύτερους σκηνοθέτες, ηθοποιούς, σκηνογράφους, ενδυματολόγους, συνθέτες και φωτιστές, καθώς και το συγγραφέα του καλύτερου νεοελληνικού έργου της χρονιάς.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους πολλοί άνθρωποι του θεάτρου, και των τεχνών γενικότερα, καθώς και προσωπικότητες από τον πολιτικό χώρο. Ανάμεσά τους ο υπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης, o γγ του ΥΠΠΟ Θεόδωρος Δραβίλλας, η Μαρία Δαμανάκη, ο Νίκος Σηφουνάκης, ο Χρήστος Πρωτόππαπας, η Συλβάνα Ράπτη, ο Γιώργος Λιάνης με την Κοραλία Καράντη, η Φώφη Γεννηματά, o καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου Τέχνης Διαγόρας Χρονόπουλος, η Κάτια Δανδουλάκη, ο Γιώργος Μαρίνος, η Ρένη Πιττακή, η Αννα Βαγενά, ο Λουκιανός Κηλαηδόνης, η Ελένη Καραΐνδρου, ο Αντώνης Αντύπας, ο Δημήτρης Καταλειφός, η Ράνια Οικονομίδου, η Μίρκα Παπακωνσταντίνου, η Μίνα Αδαμάκη, ο Δάνης Κατρανίδης, ο Δημήτρης Πιατάς, ο Σταμάτης Κραουνάκης, ο Μανώλης Μητσιάς και πολλοί άλλοι.
Προσερχόμενος στην εκδήλωση ο υπουργός Πολιτισμού δήλωσε: «Το υπουργείο Πολιτισμού θεωρεί εξέχουσας σημασίας πρωτοβουλίες ιδιωτών που έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν καταξιωμένους θεσμούς. Γι αυτό το λόγο βρίσκομαι εδώ. Όχι μόνο για να ενθαρρύνω, αλλά για να στηρίξω προσωπικά τέτοιου είδους πρωτοβουλίες που αναβαθμίζουν ουσιαστικά το πολιτιστικό μας προϊόν».
Τα βραβεία (φιλοτεχνημένα από τη Μαρία Ζιάκα) απένειμαν οι ηθοποιοί Στέλιος Μάινας, Γιώργος Κοτανίδης, Γεράσιμος Γενατάς, Αντώνης Λουδάρος, Γιώργος Πυρπασόπουλος, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Ορφέας Αυγουστίδης, η Brand Manager του Haig Δανάη Γεωργιοπούλου και η εκδότρια του «Αθηνόραμα» Αννη Ηλιοπούλου.
Τα βραβεία στις βασικές κατηγορίες
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
1o Βραβείο Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου (Θέατρο Ιλίσια Βολανάκη)
2ο Βραβείο Το Γάλα (Θέατρο Βασιλάκου-Κεντρική Σκηνή)
3ο Βραβείο Η Μέθοδος Γκρόνχολμ (Θέατρο Τέχνης – Υπόγειο)
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
1o Βραβείο Πέτρος Ζούλιας «Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου»
2ο Βραβείο Διαγόρας Χρονόπουλος «Μέθοδος Γκρόνχολμ»
3ο Βραβείο Κωνσταντίνος Ρήγος «Bossa Nova»
ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΡΓΟ
Γιάννης Οικονομίδης «Σπιρτόκουτο»
ΑΝΤΡΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ
1o Βραβείο Γιώργος Καραμίχος «Η Μέθοδος Γκρόνχολμ»
2ο Βραβείο Γιώργος Κέντρος «Η Γυναίκα με τα Μαύρα»
3ο Βραβείο Κρις Ραντάνοφ «Ένας στους δέκα»
ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΡΟΛΟΣ
1o Βραβείο Νένα Μεντή «Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου»
2ο Βραβείο Αννα Βαγενά «Το Γάλα»
3ο Βραβείο Μαρία Ναυπλιώτου «Bossa Nova
ΣΥΝΘΕΤΕΣ
1o Βραβείο Σταμάτης Κραουνάκης «Παρακαλώ… Ας μείνει μεταξύ μας»
2ο Βραβείο Ελένη Καραΐνδρου «Ταξίδι μιας Μεγάλης Μέρας Μέσα στη Νύχτα»
3ο Βραβείο Παναγιώτης Καλαντζόπουλου «Το Φιόρο του Λεβάντε»
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός
- Πεζοπόρος βρέθηκε νεκρή στο Κολοράντο με σημάδια πως της επιτέθηκε πούμα
- Ιράν: Η Τεχεράνη απαντά στις απειλές Τραμπ – Τον προειδοποιεί να μην περάσει την «κόκκινη γραμμή»
- Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Οι 12άδες των «αιωνίων»
- Επίθεση ΠΑΣΟΚ σε κυβέρνηση: Σταματήστε την επικοινωνιακή διαχείριση και δώστε λύσεις στους αγρότες
- Τέλη κυκλοφορίας: Σχεδόν 790.000 δεν πλήρωσαν εμπρόθεσμα – «Βροχή» τα πρόστιμα





