Ανοιξε στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης η έκθεση για τον Δημήτρη Χορν
Μια μεγάλη έκθεση, αφιερωμένη στον σπουδαίο ηθοποιό Δημήτρη Χορν, διοργανώνει από την Τρίτη το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, με την ευκαιρία της επετείου των 10 χρόνων από το θάνατό του. Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφίες και προσωπικά αντικείμενα. «Ο Χορν υπήρξε ιδιοφυής με ό,τι καταπιάστηκε» δήλωσε ο Μ.Λιάπης.
91
Μια μεγάλη έκθεση, αφιερωμένη στον σπουδαίο ηθοποιό Δημήτρη Χορν, διοργανώνει από σήμερα Τρίτη το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, με την ευκαιρία της επετείου των 10 χρόνων από το θάνατό του. Η έκθεση θα διαρκέσει έως την 1η Φεβρουαρίου 2009.
Το καμαρίνι του από το θέατρο Δημήτρης Χoρν θα μεταφερθεί στο Μουσείο για να παρουσιαστεί στο πλαίσιο της έκθεσης, ενώ το Θεατρικό Μουσείο και το Εθνικό Θέατρο πρόκειται να δανείσουν κοστούμια από θεατρικές παραστάσεις.
Στην έκθεση παρουσιάζονται επίσης προγράμματα, αφίσες και περιοδικά (από το πλούσιο αρχείο του Δημήτρη Μπαγέρη), καθώς και αντικείμενα και φωτογραφίες από το αρχείο του Θεοδόση Ισαακίδη.
Η έκθεση χωρίζεται στις εξής ενότητες: Εισαγωγή και ζωή πριν το θέατρο, ο Δημήτρης Χορν στο θέατρο, ο Δημήτρης Χορν στο ραδιόφωνο (θεατρικά), Χορν και κινηματογράφος, Ενθυμήματα (προσωπικά αντικείμενα) και το καμαρίνι του Δημήτρη Χορν, Προβολή του ντοκιμαντέρ «Δημήτρης Χορν» (από την εκπομπή «Παρασκήνιο» του Γιώργου Σκεύα).
Η μουσειογραφική επιμέλεια είναι του Σταμάτη Ζάννου, ενώ την επιμέλεια των κειμένων έχει αναλάβει ο Κώστας Γεωργουσόπουλος.
Χαιρετισμός Μιχάλη Λιάπη
«Πέρασαν δέκα χρόνια από την ημέρα που ο Τάκης Χόρν, πήγε ως πρωταγωνιστής, στον αόρατο θίασο των απόντων. Όλων αυτών των μεγάλων, που όταν φεύγουν, όπως πολύ ανάγλυφα έγραφε ένας ακόμη απών, ο Μάριος Πλωρίτης, σαν να μικραίνουν λίγο οι εναπομείναντες» δήλωσε κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης ο υπουργός Πολιτισμού, Μιχάλης Λιάπης.
«Και πράγματι ο Χορν υπήρξε ιδιοφυής με ό,τι καταπιάστηκε. Δεν είναι συμπτωματικό ότι αξιοποίησε το μεγάλο ταλέντο του, και από ένα απλό θεατρόπαιδο, κατάφερε σήμερα να λέμε: ηθοποιός σημαίνει Χορν» πρόσθεσε.
Ο κ. Λιάπης αναφέρθηκε στις αναμνήσεις του από τον σπουδαίο ηθοποιό, που υπήρξε στενός φίλος του θείου του, Κωνσταντίνου Καραμανλή. Ο Χορν υπήρξε «λάτρης του ωραίου φίλου, μιλούσε πάντα με πάθος για τις γυναίκες. Και ακόμη τον θυμάμαι να μου δίνει τις πρώτες συμβουλές. Όπως ο ίδιος έλεγε: "από τα έξι μου χρόνια και μετά δεν μπορώ να θυμηθώ τον εαυτό μου να μην είμαι ερωτευμένος. Θα έλεγα πως ήμουν ερωτευμένος με τον έρωτα"» θυμήθηκε ο υπουργός Πολιτισμού.
«Ο Τάκης έλεγε αυτοσαρκαζόμενος: "θα υπάρχω ως μακρινή ανάμνηση, ως ένας συμπαθής εφιάλτης" και συνέχιζε: "το μόνο που θα λες θα είναι, Θεός σχωρέσ τον ήταν ένας υποφερτός, ανυπόφορος". Σήμερα, όλοι όσοι είμαστε εδώ, νομίζω ότι τον διαψεύδουμε. Γιατί ο Τάκης είναι πάντα δίπλα μας, ως ζωντανή, καθημερινή εικόνα. Είναι σαν να μην έφυγε ποτέ. Με τις ταινίες του, τη φωνή του, που λες και την ακούμε ακόμη- με την κληρονομιά που άφησε στα πολιτιστικά μας πράγματα. Αλλά πάνω απ’ όλα με την ανθρωπιά του και το θείο χάρισμα της φιλίας που χάριζε σε όσους ήταν κοντά του» συνέχισε ο κ.Λιάπης.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός
- Πεζοπόρος βρέθηκε νεκρή στο Κολοράντο με σημάδια πως της επιτέθηκε πούμα
- Ιράν: Η Τεχεράνη απαντά στις απειλές Τραμπ – Τον προειδοποιεί να μην περάσει την «κόκκινη γραμμή»
- Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Οι 12άδες των «αιωνίων»
- Επίθεση ΠΑΣΟΚ σε κυβέρνηση: Σταματήστε την επικοινωνιακή διαχείριση και δώστε λύσεις στους αγρότες
- Τέλη κυκλοφορίας: Σχεδόν 790.000 δεν πλήρωσαν εμπρόθεσμα – «Βροχή» τα πρόστιμα





