Προσωρινά εκτός λειτουργίας ο μεγάλος επιταχυντής του CERN
Ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων (LHC) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικής Έρευνας (CERN) τέθηκε εκτός λειτουργίας την Τετάρτη, μια εβδομάδα μετά την έναρξη του ιστορικού πειράματος, λόγω ηλεκτρικού προβλήματος.
28
Ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων (Large Hadron Collider – LHC) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικής Έρευνας (CERN), κοντά στη Γενεύη, τέθηκε εκτός λειτουργίας την Τετάρτη, μια εβδομάδα μετά την έναρξη του ιστορικού πειράματος, λόγω ηλεκτρικού προβλήματος, σύμφωνα με ανακοίνωση του CERN.
Το τεχνικό πρόβλημα επηρέασε ένα σύστημα ψύξης των υψηλής ισχύος μαγνητών, που κατευθύνουν τις δέσμες σωματιδίων στο μήκους 27 χλμ. υπόγειο τούνελ.
«Ο επιταχυντής βρίσκεται ακόμα σε αρχική φάση, είναι ένα πολύ πολύπλοκο μηχάνημα και είναι φυσικό να υπάρχουν τέτοιες διακοπές», δήλωσε εκπρόσωπος του CERN. H λειτουργία είναι πιθανό να επαναληφθεί αργότερα σήμερα.
Το CERN ανακοίνωσε επίσης, ότι οι συγκρούσεις των πρώτων σωματιδίων από αντίθετες κατευθύνσεις είναι θέμα λίγων εβδομάδων.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της; Αυτές είναι οι χώρες της ΕΕ που χάνουν θέσεις εργασίας λόγω εξωτερικής ανάθεσης
- Βίντεο από το Ιράν και το ιατροδικαστικό κέντρο Καχριζάκ, δείχνουν δεκάδες έως εκατοντάδες πτώματα
- Η Κίνα εκτινάσσει την παραγωγή αερίου – Η «καραμπόλα» με το LNG
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Τραπεζικές απάτες με τη χρήση της ΑΙ
- Γερμανία και Ισραήλ επεκτείνουν το συμβόλαιο των Arrow 3 και υπογράφουν νέες συμφωνίες
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 12.01.2026]



