Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Τα κορεσμένα λιπαρά προάγουν την πρόοδο του καρκίνου του προστάτη

Τα κορεσμένα λιπαρά προάγουν την πρόοδο του καρκίνου του προστάτη

Νέα Υόρκη: Η διατροφή με αυξημένη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο προόδου του καρκίνου του προστάτη, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο International Journal of Cancer.

Νέα Υόρκη: Η διατροφή με αυξημένη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο προόδου του καρκίνου του προστάτη, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο International Journal of Cancer.

Επιστημονική ομάδα του Αντικαρκινικού Κέντρου M.D. Anderson του Πανεπιστημίου Τέξας μελέτησαν άνδρες που είχαν υποβληθεί σε αφαίρεση του καρκίνου του προστάτη και διαπίστωσαν ότι αυτοί που κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες κορεσμένων λιπαρών, κυρίως από μπριζόλες, τυρί, παγωτό, μπιφτέκια, μαγιονέζα και ντρέσινγκ σαλάτας, είχαν διπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν πρόοδο της νόσου, μετά από τη χειρουργική αντιμετώπιση, συγκριτικά με άνδρες που έχουν χαμηλότερη πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών.

Η διατροφή πριν το χειρουργείο και ειδικά τα κορεσμένα λιπαρά, μπορεί να τροποποιεί το αποτέλεσμα μετά το χειρουργείο.

Διατροφικά ερωτηματολόγια χρησιμοποιήθηκαν για την καταγραφή της πρόσληψης κορεσμένων λιπαρών 390 ανδρών κατά τη διάρκεια ενός έτους πριν την χειρουργική αντιμετώπιση του «τοπικά εντοπισμένου καρκίνου του προστάτη». Καταγράφηκε επίσης το ιατρικό και οικογενειακό ιστορικό των ασθενών για άλλους παράγοντες προόδου της νόσου.

Οι άνδρες, όλοι καυκάσιας καταγωγής, περίπου 60 ετών κατά μέσο όρο, κατανάλωναν 600-5.000 θερμίδες καθημερινά. Συνολικά, 293 άνδρες έπαιρναν το 10% της ημερήσιας ενέργειας τους από κορεσμένα λιπαρά, ενώ 97 άνδρες το 14%.

Οι παχύσαρκοι άνδρες με υψηλή κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών είχαν συντομότερο χρονικό διάστημα επιβίωσης ελεύθερο νόσου (19 μήνες) ενώ οι μη παχύσαρκοι με χαμηλή πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών είχαν επιβιώσει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα χωρίς πρόοδο της νόσου (46 μήνες).

Οι μη παχύσαρκοι άνδρες με υψηλή πρόσληψη και οι παχύσαρκοι με χαμηλή είχαν διάστημα ελεύθερο νόσου επιβίωσης 29 και 42 μηνών, αντίστοιχα.

Τα αποτελέσματα αυτά σχετίζουν την παχυσαρκία με τον καρκίνο του προστάτη και την πρόοδο του και δείχνουν ότι τα κορεσμένα λιπαρά παίζουν ρόλο.

health.in.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο