Η συνετή κατανάλωση βιταμίνης Α προλαμβάνει το λυκόστομα
Νέα Υόρκη: Η λήψη επαρκούς ποσότητας βιταμίνης Α κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο απόκτησης παιδιού με λυκόστομα, σύμφωνα με νορβηγική έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Epidemiology.
Νέα Υόρκη: Η λήψη επαρκούς ποσότητας βιταμίνης Α κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο απόκτησης παιδιού με λυκόστομα, σύμφωνα με νορβηγική έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Epidemiology.
Τα βρέφη που έχουν γεννηθεί από γυναίκες που κατανάλωναν την περισσότερη βιταμίνη Α είχαν τις μισές πιθανότητες να έχουν λυκόστομα συγκριτικά με τα παιδιά των οποίων οι μητέρες είχαν καταναλώσει τη λιγότερη ποσότητα.
Τόσο η περίσσεια όσο και η έλλειψη βιταμίνης Α έχουν σχετιστεί με μια ευρεία κλίμακα δυσμορφιών σε ανθρώπους και ζώα, εξηγεί η επικεφαλής των ερευνητών Δρ Ανν Μαρτ Γιοχανσεν του Πανεπιστημίου του Όσλο. Στους ανθρώπους τα επίπεδα της βιταμίνης Α που έχουν παρενέργειες στο έμβρυο δεν είναι γνωστά, αλλά γενικά υπάρχει επιστημονική ομοφωνία ότι τα 3 mg την ημέρα είναι μια ασφαλής ποσότητα.
Οι Νορβηγοί ως έθνος έχουν σχετικά υψηλή πρόσληψη βιταμίνης Α, ενώ η συχνότητα του λυκοστόματος/λαγόχειλου μεταξύ των βρεφών είναι σχετικά υψηλή.
Για να συγκρίνουν την σχέση μεταξύ βιταμίνης Α και στοματο-προσωπικών σχισμών, οι ερευνητές συνέκριναν 535 γυναίκες που γέννησαν παιδί με λυκόστομα ή λαγόχειλο με ή χωρίς λυκόστομα την περίοδο 1996-2001 και 693 γυναίκες που είχαν αποκτήσει παιδί χωρίς ελάττωμα την περίοδο της έρευνας.
Οι γυναίκες στο ανώτερο 25% της κατανάλωσης βιταμίνης Α είχαν 53% λιγότερες πιθανότητες απόκτησης παιδί με λυκόστομα μόνο συγκριτικά με αυτές που ήταν στο κατώτερο 25%. Η πρόσληψη της βιταμίνης Α δεν σχετίστηκε με τον κίνδυνο λαγόχειλου με ή χωρίς λυκόστομα, υποστηρίζοντας τη θεωρία ότι οι τύποι σχισμών έχουν διαφορετικά αίτια.
Αν και η βιταμίνη Α μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο λυκοστόματος, είναι σημαντικό να αποφεύγεται η λήψη υψηλών δόσεων. Όπως και οι άλλες βιταμίνες, έτσι και η λίγη ή πολύ βιταμίνη Α μπορεί να έχει αρνητικές επιδράσεις στο έμβρυο.
Ωστόσο, μεταξύ των γυναικών στο ανώτερο 5% της κατανάλωσης βιταμίνης Α, που κατανάλωναν κατά μέσο όρο περίπου 3,8 mg/ημέρα, δεν καταγράφηκε κίνδυνος σχισμών.
Το μητρικό κάπνισμα που είναι σχετικά συχνό μεταξύ των Νορβηγίδων, μπορεί να είναι παράγοντας κινδύνου στοματικών σχισμών μεταξύ των παιδιών που γεννιούνται στην συγκεκριμένη χώρα.