Γενετικά στοιχεία εξηγούν την επίδραση του αλκοόλ στην εκδήλωση καρκίνου
Λονδίνο: Μια γενετική ανακάλυψη μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να εξηγήσουν γιατί ορισμένα άτομα που πίνουν πολύ εκδηλώνουν καρκίνο, ενώ άλλα όχι, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Nature Genetics.
Λονδίνο: Μια γενετική ανακάλυψη μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να εξηγήσουν γιατί ορισμένα άτομα που πίνουν πολύ εκδηλώνουν καρκίνο, ενώ άλλα όχι, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Nature Genetics.
Ευρωπαϊκή έρευνα που διενεργήθηκε από το Διεθνές Γραφείο για την Έρευνα του Καρκίνου, με έδρα την Λυών της Γαλλίας εντόπισε δύο γονιδιακές μεταλλάξεις που προσφέρουν «σημαντική» προστασία κατά των καρκίνων της στοματικής κοιλότητας και του λάρυγγα.
Εικάζεται ότι τα άτομα που είναι φορείς τους έχουν καλύτερη ικανότητα αποδόμησης του αλκοόλ σε λιγότερο επιβλαβείς χημικές ουσίες.
Πάνω από επτά στα δέκα άτομα διαγιγνώσκονται με καρκίνο της στοματικής κοιλότητας πίνουν πάνω από την συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα αλκοόλ, και μαζί καπνίζουν, επίσης γνωστός παράγοντας καρκίνου του οισοφάγου.
Παλαιότερη έρευνα έχει εντοπίσει μια ομάδα γονιδίων, την ADH, ως ξεκάθαρους υποψηφίους για τον ρόλο τους στην ανάπτυξη των προαναφερόμενων μορφών καρκίνου.
Τα γονίδια αυτά δημιουργούν χημικές ουσίες που βοηθούν στην διάσπαση του αλκοόλ και, θεωρητικά, όσο αποτελεσματικά είναι, τόσο ελάχιστες είναι οι πιθανότητες το αλκοόλ να καταστρέφει τα κύτταρα στην στοματική κοιλότητα και τον λάρυγγα.
Οι ερευνητές μελέτησαν 9.000 περιπτώσεις ατόμων όμοιας ηλικίας και τρόπου ζωής που είτε είχαν εκδηλώσει καρκίνο του στόματος ή του λάρυγγα, είτε όχι. Εντόπισαν δύο μεταλλάξεις στην ομάδα των γονιδίων ADH που είχαν συσχετιστεί με μικρότερη πιθανότητα εκδήλωσης καρκίνου.
Μελετώντας μόνο τους συμμετέχοντες που παραδέχτηκαν ότι έκαναν κατάχρηση αλκοόλ, οι πιθανές επωφελείς επιδράσεις από την ύπαρξη μιας εκ των μεταλλάξεων ήταν ακόμα προφανέστερη, σε συνάρτηση με την ποσότητα του καταναλισκόμενου αλκοόλ.
Είναι ήδη γνωστό ότι τα άτομα με μια εκ των μεταλλάξεων μπορούν να αποδομήσουν το αλκοόλ πάνω από 100 φορές ταχύτερα από τα άτομα που δεν έχουν την γονιδιακή μετάλλαξη και οι ερευνητές λένε ότι αυτό υποδεικνύει ότι η διαδικασία είναι το μυστικό της προστασίας των ανθρώπων από τον σχετιζόμενο με το αλκοόλ καρκίνο του λάρυγγα και της στοματικής κοιλότητας.
Ωστόσο, άλλοι ειδικοί σημειώνουν ότι η ύπαρξη της μετάλλαξης δεν προσφέρει το άλλοθι για την κατάχρηση αλκοόλ.