Εμπλοκή εγκεφαλικού ενζύμου βοηθά στον έλεγχο του βάρους
Σικάγο: Η εμπλοκή ενός εγκεφαλικού ενζύμου βοηθά να εξουδετερωθεί ένα βασικό σήμα της πείνας τουλάχιστον σε ποντίκια που τελικά έτρωγαν λιγότερο, έχασαν βάρος και είχαν καλύτερο έλεγχο του σακχάρου του αίματος, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Cell Metabolism.
Σικάγο: Η εμπλοκή ενός εγκεφαλικού ενζύμου βοηθά να εξουδετερωθεί ένα βασικό σήμα της πείνας τουλάχιστον σε ποντίκια που τελικά έτρωγαν λιγότερο, έχασαν βάρος και είχαν καλύτερο έλεγχο του σακχάρου του αίματος, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Cell Metabolism.
Ο Δρ Τόνι Μινς από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Ντιουκ επικεντρώθηκε στο ένζυμο CaMKK2, το οποίο παίζει ρόλο στην διέγερση της όρεξης στα τρωκτικά και τους ανθρώπους. Εντόπισε μια περιοχή του εγκεφάλου, τον υποθάλαμο, που παίρνει εντολές από μια ορμόνη που εκκρίνεται από τον έντερο, την ghrelin, η οποία εκκρίνεται όταν το στομάχι είναι πλήρες. Η ghrelin έχει ήδη συσχετιστεί με τον έλεγχο της όρεξης.
Σε ξεχωριστή μελέτη που έκανε ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου Μακ Γκιλ στο Καναδά διαπιστώθηκε ότι η ghrelin δεν κάνει μόνο τον άνθρωπο να αισθάνεται πείνα, αλλά κάνει και την τροφή να είναι πιο ελκυστική ενεργοποιώντας σήματα ευχαρίστησης στον εγκέφαλο.
Οι Αμερικανοί ερευνητές θέλησαν να βρουν έναν τρόπο διακοπής της δράσης της ghrelin μειώνοντας την ανταπόκριση του ενζύμου CaMKK2 στα σήματα πείνας.
Γενετικά τροποποιημένα ποντίκια με έλλειψη του CaMKK2 παρέμειναν αδύνατα παρά την διατροφή τους. Δεν πήραν τόσο βάρος όσο ένα φυσιολογικό ποντίκι. Επίσης τα ποντίκια έτρωγαν λιγότερο όταν τους έγινε άμεση εγκεφαλική έγχυση σκευάσματος που είναι γνωστό ότι μπλοκάρει το ένζυμο CaMKK2.
Η εμπλοκή του CaMKK2 προστάτευσε τα τρωκτικά που έκαναν διατροφή με πολλά λιπαρά από την αντίσταση ινσουλίνης και την δυσανεξία γλυκόζης, μια προδιαβητική κατάσταση όπου το σώμα δεν διαχειρίζεται σωστά την ινσουλίνη.
Το δύσκολο θα είναι να βρεθούν φάρμακα που να μπορούν να χορηγηθούν σε μορφή δισκίου, αλλά να φτάνουν στον στόχο, τον εγκέφαλο. Πολλές δραστικές ουσίες δεν καταφέρνουν να περάσουν τον φραγμό αίματος-εγκεφάλου, ένα ειδικό χαρακτηριστικό των αιμοφόρων αγγείων που σιτίζουν τον εγκέφαλο, φιλτράροντας τις τοξίνες.
Ο Γιώργος Αγγελίδης, μετά την επιτυχία της παράστασης «Αυτόματη Εστίαση», επιστρέφει με το «Toxic» - ένα ψυχολογικό θρίλερ που επιδιώκει να υπενθυμίσει πόσο αδιόρατα μπορεί να μεταμορφωθεί το οικείο σε απειλή.
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας