91

Μια σειρά 45 έργων εμπνευσμένα από την Γκερνίκα του Πικάσο δημιούργησαν 31 έγκλειστοι στις Φυλακές Κορυδαλλού και μαθητές στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας. Τα πολλά πρόσωπα του έργου όπως τα εξέλαβαν οι καλλιτέχνες φιλοξενούνται από τη Δευτέρα στην Πινακοθήκη Πειραιά.

Μέσα από τα δικά τους μάτια αντίκρυσαν την Γκερνίκα οι 31 καλλιτέχνες- κρατούμενοι, δίνοντας στον πίνακα του Πικάσο άλλη πνοή.

«Στο μάθημα της Ζωγραφικής νιώθεις ότι ο πίνακας είναι η γη και εγώ ο θεός του δικού μου κόσμου», λέει στην εφημερίδα Τα Νέα ο 30χρονος Μπλεντάρ από την Αλβανία, ένας από τους καλλιτέχνες- κρατουμένους που συμμετέχουν στην έκθεση.

«Η σημασία της συμμετοχής μου είναι απόδειξη ότι παραμένω άνθρωπος με όνειρα, ελπίδα και στόχους. Πάντα προσπαθούσα να ζωγραφίσω και κάπως τα κατάφερνα. Τώρα τα καταφέρνω καλύτερα. Αρχισα να βλέπω τη ζωή με χρώματα και αισθήματα» προσθέτει ο 47χρονος Δημήτρης. Ο ίδιος λέει ότι ελπίζει πως η έκθεση θα βοηθήσει να διαμορφωθεί από την κοινή γνώμη άλλη ιδέα για τους ανθρώπους που βρίσκονται στη φυλακή.

Έξι μαθητές- καλλιτέχνες στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας που λειτουργεί πίσω από τα κάγκελα συμμετείχαν στην έκθεση. Παρά τα προβλήματα, ο διευθυντής Γιώργος Ζουγανέλης λέει στην εφημερίδα ότι οι μαθητές κατάφεραν «λιγότερο ή περισσότερο να νιώσουν την απόγνωση του Πικάσο και να την εκφράσουν στη δουλειά τους».

Η έκθεση εγκαινιάζεται τη Δευτέρα στις 20:30 στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά (Φίλωνος 29). Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 20 Μαΐου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ