Βρετανικό δικαστήριο σταμάτησε την έκδοση του ριζοσπάστη ισλαμιστή Αμπού Κατάντα
Δικαστήριο στη Βρετανία αποφάσισε ότι ο ριζοσπάστης ισλαμιστής Αμπού Κατάντα δεν θα εκδοθεί στην Ιορδανία με το αιτιολογικό ότι τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν, πιθανόν μετά από βασανιστήρια στη χώρα του, μπορεί να χρησιμοποιηθούν εναντίον του. Αρνητικός για το ενδεχόμενο έκδοσης και ο ίδιος.
95
Βρετανικό δικαστήριο αποφάσισε ότι ο ριζοσπάστης ισλαμιστής Αμπού Κατάντα δεν θα εκδοθεί στην Ιορδανία με το αιτιολογικό ότι τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν, πιθανόν μετά από βασανιστήρια στη χώρα του, μπορεί να χρησιμοποιηθούν εναντίον του.
Ο Αμπού Κατάντα ή Ομάρ Αμπού Ομάρ,κατηγορείται ότι έχει σχέσεις με την Αλ Κάιντα και άλλες ομάδες ενώ είναι φυλακισμένος από το 2002. Κατηγορείται για συγκέντρωση χρημάτων για εξτρεμιστικές δραστηριότητες και προσφορά «πνευματικών οδηγιών και θρησκευτικής νομιμοποίησης για εξτρεμιστικές δραστηριότητες».
Το 2002, Ισπανός δικαστής τον είχε αποκαλέσει «πρεσβευτή του Οσάμα μπιν Λάντεν στην Ευρώπη».
Ο ίδιος αρνείται το ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία και τονίζει ότι δεν θα τύχει δίκαιης μεταχείρισης στην χώρα του. Στην Ιορδανία κατηγορείται για συμμετοχή σε δύο βομβιστικές επιθέσεις το 1998.
Το Εφετείο που έλαβε την απόφαση ζήτησε από την κυβέρνηση να διακόψει τις διαδικασίες έκδοσης ενώ ανάλογη απόφαση έλαβε και άλλους δύο Λίβυους υπόπτους για τρομοκρατικές δραστηριότητες.
Η βρετανική κυβέρνηση έχει κινήσει τις διαδικασίες έκδοσης για πολλούς αλλοδαπούς κρατούμενους για τρομοκρατία.
Μετά την τελευταία εξέλιξη, ο υπουργός Εσωτερικών Τόνι ΜακΝάλτι δηλώνει ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει τελικά στην έκδοση του Κατάντα το συντομότερο δυνατό αφού έχει την διαβεβαίωση ότι ο Κατάντα δεν θα υποστεί βασανιστήρια. Παρόμοια μνημόνια κατανόησης έχει συνάψει η Βρετανία και με άλλες χώρες στις οποίες θα εκδώσει κρατούμενους.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Για ποιο λόγο συνάντησε τον Εμμανουήλ Καραλή ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής
- Ανταρσία στους MAGA: Το Ιράν, ο νεκρός Τσάρλι, ο «Τρελός βασιλιάς» Τραμπ και οι προδομένοι influencers
- Ίσως ο Τραμπ δεν είχα καταλάβει τι κρυβόταν πίσω από τον «εύκολο» πόλεμο που υποσχέθηκε ο Νετανιάχου στο Ιράν
- Ο Καμαβινγκά χάνει στη Ρεάλ και κερδίζει στην Premier League
- Κουτσούμπας: Ο Μητσοτάκης θέλει να κάνει το «βαθύ» κράτος ακόμα πιο «βαθύ», εργαλειοποιώντας τα ίδια του τα σκάνδαλα
- Παιανία: Εντοπίστηκε νεκρός άνδρας μέσα σε χαντάκι – Είχε ταινία γύρω από τον λαιμό του
- Πάρτι του Τζόλη με την Μπριζ κόντρα στην Άντερλεχτ (vids)
- Ο Μπράιαν Κοξ εξηγεί γιατί ζει χωριστά από τη σύζυγό του
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 06.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/aziz-acharki-jJbMgASm6l4-unsplash-315x220.jpg)






























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442