Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Σε συμφωνίες για στενότερη συνεργασία κατέληξαν Σαρκοζί- Μπράουν

Σε συμφωνίες για στενότερη συνεργασία κατέληξαν Σαρκοζί- Μπράουν

Φιλοφρονήσεις και συμφωνίες χαρακτήρισαν τη δεύτερη μέρα της επίσκεψης Σαρκοζί στη Βρετανία, μια επίσκεψη στην οποία κυριάρχησε η παρουσία της... Κάρλα Μπρούνι. Ο Γάλλος πρόεδρος συμφώνησε με τον Γκ.Μπράουν να υπάρξει στενότερη συνεργασία σε σειρά θεμάτων.

91

Φιλοφρονήσεις και συμφωνίες χαρακτήρισαν τη δεύτερη μέρα της επίσκεψης του Νικολά Σαρκοζί στη Βρετανία, μια επίσκεψη στην οποία κυριάρχησε η παρουσία της… Κάρλα Μπρούνι. Ο Γάλλος πρόεδρος συμφώνησε με τον Βρετανό πρωθυπουργό να υπάρξει στενότερη συνεργασία σε μια σειρά θεμάτων.

Ο Τύπος κάνει λόγο για μια εποχή «εγκάρδιας συνεννόησης» αντίστοιχη με αυτή (entente cordiale) που οι δύο χώρες είχαν υπογράψει πριν από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τη δεύτερη μέρα της επίσκεψης του Νικολά Σαρκοζί στην Βρετανία, οι δύο ηγέτες κατέληξαν σε συμφωνίες για κοινά στρατιωτικά προγράμματα, για μια εκστρατεία αναμόρφωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και για παροχή εκπαιδευτικής βοήθειας στην Αφρική.

Υποσχέθηκαν επίσης να μελετήσουν την επέκταση της Ομάδας των Οκτώ, την αύξηση της αντιπροσώπευσης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ κάλεσαν να υπάρξει διαφάνεια στις αγορές και ζήτησαν αλλαγές στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ανακοίνωσαν επίσης ότι σχεδιάζουν την δημιουργία ενός κοινού αερομεταφορέα που θα είναι διαθέσιμος για τις αποστολές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Επιπλέον, η ευρωπαϊκή EADS -μητρική της Airbus έκλεισε συμβόλαιο 16,7 δισ. ευρώ με το βρετανικό υπουργείο Αμυνας, για την κατασκευή αεροσκαφών ανεφοδιασμού για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Βρετανίας.

Νωρίτερα, ο Γκ.Μπράουν και ο Ν.Σαρκοζί παρευρέθηκαν σε σύνοδο κορυφής μαζί με Γάλλους και Βρετανούς υπουργούς στο «σπίτι» της Αρσεναλ, το στάδιο Emirates.

Οι δύο χώρες συμφώνησαν να έχουν διμερείς συναντήσεις κορυφής δύο φορές το χρόνο, ενώ αποφάσισαν να εντείνουν την συνεργασία τους σε θέματα μετανάστευσης, άμυνας και οικονομίας.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε μάλιστα ότι θα υπάρξει κοινή στάση και στους τομείς της κλιματικής αλλαγής, του Νταρφούρ, της Βιρμανίας και του Αφγανιστάν.

Κι ενώ τα μέσα ενημέρωσης της Βρετανίας ασχολήθηκαν εκτεταμένα με την παρουσία της Κάρλα Μπρούνι, ο Νικολά Σαρκοζί απαντώντας σε κριτικές που ανέφεραν ότι η διήμερη επίσκεψή του στη Βρετανία διέθετε πολλές κολακείες, αλλά λίγη ουσία δήλωσε: «Δεν πιστεύω ότι πρόκειται για σχέση μιας νύχτας». «Πιστεύω ότι τώρα περνάμε στο πρωινό της επόμενης μέρας» πρόσθεσε, παρομοιάζοντας τη σχέση των δύο κρατών με ερωτική περιπέτεια.

Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στο γραφείο του Γκ.Μπράουν. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Ν.Σαρκοζί ήλπιζε να συμφωνήσει με τον Βρετανό πρωθυπουργό σε ένα κοινό πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας, με στόχο την αντικατάσταση των παλαιών πια εγκαταστάσεων παραγωγής ενέργειας στη Βρετανία και την εξαγωγή τεχνολογίας σε κράτη που δεν διαθέτουν πυρηνικό πρόγραμμα.

Αργότερα μέσα στο 2008 ο Γκόρντον Μπράουν σκοπεύει να φιλοξενήσει ένα συνέδριο για όλες τις χώρες που επιθυμούν να αναπτύξουν πρόγραμμα ατομικής ενέργειας για ειρηνικό σκοπό. Το γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού ανακοίνωσε μάλιστα ότι το Λονδίνο θα προσκαλέσει και το Ιράν, εάν αυτό υπακούσει στις διεθνείς του υποχρεώσεις.

Δηλώσεις για το Θιβέτ

Μετά τη συνάντησή του με τον Γκ.Μπράουν, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην παρευρεθεί στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, λέγοντας ωστόσο ότι θα συμβουλευθεί πρώτα τους υπόλοιπους ηγέτες των χωρών- μελών της ΕΕ.

«Έχουμε σοκαριστεί από αυτά που συμβαίνουν στο Θιβέτ» δήλωσε.

Από την πλευρά του ο Γκόρντον Μπράουν ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να μποϊκοτάρει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου και ότι σκοπεύει να παραστεί στην τελετή έναρξης, λέγοντας ότι η Βρετανία ως χώρα που φιλοξενεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2012 έχει ορισμένες υποχρεώσεις.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο