Γιατί το σκόρδο ωφελεί τα αγγεία και την καρδιά
Μια νέα θεωρία που εξηγεί την προστατευτική δράση του σκόρδου στο καρδιαγγειακό σύστημα προκύπτει από πειράματα Αμερικανών ερευνητών. Το σκόρδο αυξάνει την παραγωγή μιας ουσίας του οργανισμού που μειώνει την πίεση του αίματος και βελτιώνει την αιμάτωση.
36
Μια νέα θεωρία που εξηγεί την προστατευτική δράση του σκόρδου στο καρδιαγγειακό σύστημα προκύπτει από πειράματα Αμερικανών ερευνητών. Το σκόρδο αυξάνει την παραγωγή μιας ουσίας του οργανισμού που μειώνει την πίεση του αίματος και βελτιώνει την αιμάτωση.
Οι περισσότερες έρευνες μέχρι σήμερα στις φαρμακολογικές ιδιότητες του σκόρδου εστιάζονταν στα οργανικά πολυσουλφίδια που περιέχει, από τα οποία το πιο γνωστό είναι η αλλισίνη. Η διάσπαση της ουσίας αυτής δίνει εξάλλου τις θειούχες ενώσεις στις οποίες οφείλεται η χαρακτηριστική μυρωδιά του σκόρδου.
Η νέα έρευνα υποδεικνύει ότι η αλλισίνη είναι μόνο ένα κομμάτι του παζλ, καιόχι το κλειδί.Πιο σημαντική φαίνεται ότι είναι μια ουσία που παράγουν τα ίδια τα ερυθρά αιμοσφαίρια όταν μεταβολίζουν την αλλισίνη: Πρόκειται για το υδρόθειο, μια δύσοσμη ουσία που μεσολαβεί στην επικοινωνία των κυττάρων.
Το υδρόθειο χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία, αυξάνει τη ροή του αίματος προς τα όργανα διευκολύνοντας την καρδιά, και προλαμβάνει το σχηματισμό θρόμβων.
Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα απομόνωσαν το χυμό από σκόρδα του σουπερμάρκετ και προσέθεσαν μικροποσότητες ερυθρών αιμοσφαιρίων. Τα κύτταρα άρχισαν αμέσως να παράγουν υδρόθειο στην επιφάνειά τους.
Όταν οι ερευνητές πρόσθεσαν στον χυμό μια τομή από αορτή αρουραίου, το αιμοφόρο αγγείο χαλάρωσε λόγω της παραγωγής υδρόθειου.
Το γεγονός ότι η προστατευτική δράση ασκείται από μια ουσία του οργανισμού και όχι του σκόρδου ίσως εξηγεί γιατί ορισμένες παλαιότερες έρευνες δεν επιβεβαιώνουν την καρδιοπροστατευτική δράση του σκόρδου, εκτιμά η ομάδα του Δρ Ντέιβιντ Κράους.
Παρουσιάζοντας τα συμπεράσματά τους στο Proceedings of the National Academy of Sciences, οι ερευνητές προτείνουν ότι η ικανότητα παραγωγής υδρόθειου θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την προτυποποίηση της παραγωγής συμπληρωμάτων διατροφής με σκόρδο.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Οι τελευταίες στιγμές του Αλί Χαμενεΐ σύμφωνα με την Ιρανική τηλεόραση
- Ο ρόλος του φόβου στην πολιτική
- Έντονος διάλογος του πρέσβη των ΗΠΑ με τον Ιρανό στον ΟΗΕ: «Να είστε ευγενής» – «Το καθεστώς σας σκοτώνει χιλιάδες»
- Τα αντίποινα του Ιράν στην επίθεση από ΗΠΑ και Ισραήλ έφεραν τον πόλεμο στην πόρτα του Περσικού Κόλπου
- Το Ιράν ανακοίνωσε τον θάνατο του Αλί Χαμενεΐ – Κηρύχθηκαν 40 ημέρες πένθους
- Νεκροί η κόρη, ο γαμπρός, ο εγγονός και η νύφη του Αλί Χαμενεΐ κατά τις πρωινές επιθέσεις



