Νέα Υόρκη: Η πιθανότητα έναρξης φαρμακευτικής αγωγής για τον έλεγχο της υπέρτασης φαίνεται να είναι αυξημένη για τους λάτρεις του καφέ, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition.
Νέα Υόρκη: Η πιθανότητα έναρξης φαρμακευτικής αγωγής για τον έλεγχο της υπέρτασης φαίνεται να είναι αυξημένη για τους λάτρεις του καφέ, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition.
Ωστόσο από τη μελέτη προκύπτει επίσης ότι δεν υπάρχει σχέση μεταξύ της καταναλισκόμενης ποσότητας καφέ και του αυξημένου κινδύνου υπέρτασης.
Ο Δρ Γκανγκ Χου και οι συνεργάτες του στο Εθνικού Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Ελσίνκι έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 24.710 Φινλανδούς, 25-64 ετών χωρίς ιστορικό φαρμακευτικής αγωγής για υπέρταση, στεφανιαία νόσο ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Μέσω ερωτηματολογίων που συμπλήρωσαν οι συμμετέχοντες καταγράφηκε η καθημερινή κατανάλωση καφέ.
Τα άτομα είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση κατά μέσο όρο 13,2 χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων συνολικά 2.505 άτομα άρχισαν αντιϋπερτασική φαρμακευτική θεραπεία.
Ο κίνδυνος ανάγκης έναρξης αντιϋπερτασικής αγωγής ήταν υψηλότερος στους λάτρεις του καφέ εν συγκρίσει με αυτούς που δεν έπιναν καφέ με το υψηλότερο ποσοστό αύξησης του κινδύνου, 29%, να σχετίζεται με την κατανάλωση δύο ή τριών φλιτζανιών ημερησίως. Ωστόσο, η κατανάλωση περισσοτέρων από οκτώ φλιτζανιών την ημέρα αύξανε τον κίνδυνος μόλις κατά 14%.
Αν και ο κίνδυνος υπέρτασης που σχετίζεται με τη κατανάλωση καφέ ήταν σχετικά μικρός, μπορεί να έχει κάποια σημασία διότι ο καφές είναι το πλέον δημοφιλές ρόφημα, ακόμα και από το νερό και η υπέρταση είναι ένα μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας.
Βέβαια ο καφές έχει διαπιστωθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου ΙΙ, ενώ η σχέση μεταξύ καρδιαγγειακής νόσου και καφέ είναι περίπλοκη και απαιτεί περισσότερη διερεύνηση.