96

Η Λιθουανία θα είναι η αντίπαλος της Εθνικής Εφήβων στον ημιτελικό του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, στον αγώνα που θα διεξαχθεί το Σάββατο 11 Αυγούστου. Στον άλλο ημιτελικό θα αναμετρηθούν Σερβία και Λετονία, με την Ισπανία να μένει τελικά εκτός τετράδας.

Ο Νίκος Κεραμέας, προπονητής της Εθνικής Εφήβων, δήλωσε μετά το τέλος της αναμέτρησης με τη Λετονία: «Ήταν το έκτο σκαλοπάτι στην πορεία μας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Ανεβήκαμε τα έξι πρώτα με επιτυχία. Ολοκληρώσαμε τις δύο πρώτες φάσεις με καλά αποτελέσματα και καλές εμφανίσεις. Μας μένει μία μέρα να ξεκουραστούμε, να χαλαρώσουμε και να ετοιμαστούμε για τον ημιτελικό με τη Λιθουανία».

Ο Κεραμέας μιλώντας για τον επόμενο αντίπαλο της Εθνικής, το τελευταίο εμπόδιο για την παρουσία στον τελικό της διοργάνωσης, έκανε λόγο για «επικίνδυνη ομάδα». «Έχουμε μπροστά μας έναν αγώνα που αναμένεται συναρπαστικός. Η Λιθουανία είναι πολύ καλή ομάδα, έχει πολύ ψηλά παιδιά, τα οποία όλα είναι σε θέση να σκοράρουν από την περιφέρεια, ενώ έχουν καλή παρουσία και κοντά στο καλάθι με πολύ καλή τεχνική.

»Έχουμε να κάνουμε με μια πολύ καλή και επικίνδυνη ομάδα. Εμείς θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο δυνατό στοχεύοντας στον τελικό. Τα παιδιά είναι λίγο κουρασμένα μεν, αλλά υπάρχει καλή διάθεση και η μία μέρα για να συγκεντρωθούμε και να δουλέψουμε, ώστε να είμαστε έτοιμοι».

Συνέντευξη Σίμου Ιωακειμίδη

Ήταν ο άνθρωπος που με μια εύστοχη βολή πέντε δεύτερα πριν το τέλος, χάρισε στην εθνική ομάδα μπάσκετ των Εφήβων την νίκη με 82-81 επί της Γαλλίας και μαζί την πρόκριση για τα ημιτελικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, που διεξάγεται στην Μαδρίτη. Ο Σίμος Ιωακειμίδης, περί ου ο λόγος λοιπόν, λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης της διοργάνωσης, δηλώνει έτοιμος να στεφθεί μαζί με τους συμπαίκτες του πρωταθλητής Ευρώπης. «Εδώ που φτάσαμε, κοιτάμε το χρυσό μετάλλιο» τόνισε χαρακτηριστικά. Ακολουθεί η συνέντευξη του διεθνή γκαρντ:

– Σίμο, η εθνική ομάδα μετράει έξι στα έξι και συνεχίζει. Μέχρι που μπορεί να φτάσει σε αυτή την διοργάνωση, υπάρχει «ταβάνι»;

«Εδώ που φτάσαμε, κοιτάμε το χρυσό μετάλλιο. Αυτό είναι το “ταβάνι” μας. Η πορεία μας μέχρι ώρα δείχνει ότι μπορούμε να φτάσουμε στον τελικό και να πάρουμε το τρόπαιο.

– Ήταν εξαρχής ο στόχος το χρυσό μετάλλιο ή προέκυψε στην πορεία;

«Όχι, δεν μιλούσαμε από την αρχή για το χρυσό. Όταν ήρθαμε στην Μαδρίτη, πρώτος στόχος ήταν να προκριθούμε στην επόμενη φάση. Κοιτάζουμε το κάθε παιχνίδι που έχουμε μπροστά μας ξεχωριστά και βάζουμε κοντινούς στόχους. Μετά την πρόκριση στην 12άδα, ήρθε η τετράδα και πλέον κοιτάζουμε ακόμη πιο ψηλά».

– Μήπως οι στόχοι διαφοροποιήθηκαν με την προσθήκη του Κώστα Κουφού στην ομάδα;

«Εξαρχής αυτή η ομάδα είχε υψηλούς στόχους. Η προσθήκη του Κώστα σαφώς και βοήθησε την ομάδα, αφενός γιατί προσέθεσε ποιότητα, αφετέρου γιατί αλλάξαμε κάποια στοιχεία στον τρόπο παιχνιδιού μας, με αποτέλεσμα να βελτιωθούμε».

– Ποιο είναι το «κλειδί» της μέχρι τώρα πορείας σας στην διοργάνωση;

«Πάνω από όλα είμαστε σοβαροί σε αυτό που κάνουμε. Έγινε πολύ καλή προετοιμασία τον προηγούμενο μήνα και τώρα οι κόποι μας ανταμείβονται. Εξίσου σημαντικό είναι το πολύ καλό κλίμα που υπάρχει στην ομάδα».

– Αντίπαλος στον ημιτελικό θα είναι η Λιθουανία. Τι πρέπει να προσέξει η εθνική και σε ποιους τομείς εκτιμάς ότι θα κριθεί το παιχνίδι;

«Κατ αρχήν, σε τέτοια παιχνίδια μεγάλης σημασίας, δεν υπάρχουν φαβορί. Θα μελετήσουμε τον αντίπαλο μας και ανάλογα ο προπονητής θα καταστρώσει τα πλάνα. Θα δουλέψουμε δύο-τρία καινούργια πράγματα, ώστε να τους αιφνιδιάσουμε.

»Το σίγουρο είναι ότι δεν πρόκειται να τους υποτιμήσουμε. Θα προσπαθήσουμε να παίξουμε το μπάσκετ που ξέρουμε, ούτως ώστε να τους αφοπλίσουμε και να είμαστε εμείς που στο τέλος θα πανηγυρίσουμε την πρόκριση στον τελικό».

– Θα παίξει ρόλο η κούραση σε αυτά τα παιχνίδια ή είναι κάτι που δεν σκέφτεστε;

«Σίγουρα υπάρχει κούραση και από την προετοιμασία και από τα συνεχόμενα παιχνίδια, αλλά δεν μπορούμε να σταθούμε σε αυτήν. Θα προσπαθήσουμε να την ξεπεράσουμε, να κάνουμε μια καλή εμφάνιση και να πάρουμε την πρόκριση».

– Τι μπορεί να σκέφτεται κάποιος αθλητής που βρίσκεται στη δική σου θέση και σε αυτή την ηλικία; Πόσο βαριά είναι τα χέρια με το σκορ ισόπαλο και ενώ απομένουν πέντε δεύτερα;

«Δεν ξέρω τι μπορεί να σκέφτονται οι άλλοι αθλητές που βρίσκονται σε ανάλογη θέση, αλλά εγώ δεν σκέφτηκα απολύτως τίποτα. Ένοιωθα ότι έπρεπε να κάνω το καθήκον μου και ευτυχώς τα κατάφερα».

– Ναι, αλλά η πρώτη βολή πήγε στο σίδερο…

«Η αλήθεια είναι αυτή, αλλά ευτυχώς δεν αγχώθηκα καθόλου. Είπα από μέσα μου ότι έχω ακόμη ευκαιρία και έβαλα την δεύτερη. Εάν αγχωνόμουν, δεν ξέρω τι θα μπορούσε να είχε συμβεί».

– Ποιοι είναι οι προσωπικοί σου στόχοι σε συλλογικό επίπεδο;

«Την νέα περίοδο θα αγωνίζομαι στην Ολυμπιάδα Πατρών (μέχρι πέρυσι ανήκε στην εφηβική ομάδα του Άρη). Ο στόχος είναι να δουλέψω σκληρά και να προσπαθήσω να εκμεταλλευτώ κάθε ευκαιρία που θα μου παρουσιαστεί. Ξέρω ότι θα είναι δύσκολα, αλλά είμαι αποφασισμένος να κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να καθιερωθώ».

Δηλώσεις Σλούκα και Γιαννόπουλου

«Η πορεία μας θεωρείται ήδη επιτυχημένη, αλλά αυτό που θέλουμε είναι να φτάσουμε όσο το δυνατόν πιο ψηλά. Δεν είναι εύκολο να φτάσουμε στο χρυσό, όμως θέλουμε να τα καταφέρουμε. Να κάνουμε κάτι πολύ μεγαλύτερο από ό,τι έχουμε ήδη κάνει και να μείνουμε στην ιστορία», σχολίασε ο Κώστας Σλούκας και αναφέρθηκε στον ημιτελικό με τη Λιθουανία. «Είναι καλή ομάδα. Έχει όμως και τα αδύνατα σημεία της, όπως έχουν όλες οι ομάδες. Με τη βοήθεια των προπονητών μας θα τα εντοπίσουμε και θα χτυπήσουμε εκεί».

Από την πλευρά του, ο Χάρης Γιαννόπουλος σχολίασε: «Είμαστε δεμένοι στο γήπεδο, αλλά κι έξω από αυτό. Το πολύ καλό κλίμα που υπάρχει έχει βοηθήσει. Κάνουμε παρέα και… χαβαλέ και έξω από το γήπεδο. Είναι ό,τι καλύτερο. Δεν έχουμε άγχος. Μπορεί ίσως να μην έχουμε συνειδητοποιήσει ακόμη τι έχουμε καταφέρει αλλά θέλουμε να συνεχίσουμε και, να φτάσουμε πιο ψηλά».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ